Yamaha R125 Cup powered by KicXstart: JayJay den Hoed de snelste in Lelystad, Lars Weterings leider in de tussenstand

330
start-race1
Start Race 1 Lelystad | foto© Mariska Grob

JayJay den Hoed heeft de voorlaatste wedstrijddag in de Yamaha R125 Cup powered by KicXstart op zijn naam geschreven. Lars Weterings werd tweede en nam de leiding in het kampioenschap over van Matthew Luisman, die op het Midlandcircuit als zesde eindigde. Mika Tiemens scoorde met een derde plaats zijn eerste podium.

De zesde en voorlaatste wedstrijddag van het seizoen werd op zaterdag 21 september verreden op het Midlandcircuit in Lelystad. Er werd op een korte lay-out met veel bochten gereden waardoor het hard werken was voor de coureurs. Dankzij prima weersomstandigheden hoefden de rijders zich geen zorgen te maken over een bandenkeuze, maar met nog slechts twee wedstrijddagen en 100 te verdienen punten steeg de spanning. Zeker bij de top drie, die slechts enkele punten van elkaar verwijderd zijn. Voor koploper Matthew Luisman verliepen de kwalificaties niet zoals gewenst: hij kwam in de eerste sessie ten val waarbij zijn schakelmechanisme beschadigd raakte. In de tweede kwalificatie noteerde hij een derde tijd achter Den Hoed en snelste man Weterings. Luca van der Velde, Hugo van Noppen en Erik Bruns zouden vanaf de tweede startrij aan hun race beginnen.

Race 1

Het duurde iets langer dan gemiddeld voordat de startlichten doofden, en daardoor waren er meerdere rijders die een jumpstart hadden. Zij zouden na afloop van de race een tijdstraf van 5 seconden krijgen. Het was Weterings die het beste weg was en hij kreeg Den Hoed en Van der Velde met zich mee. De samenstelling bleef ongewijzigd totdat halverwege de race Den Hoed de aanval inzette en de leiding overnam. In de eindfase zette ook Van der Velde de aanval succesvol in bij Weterings. Den Hoed had inmiddels een gaatje weten te slaan op zijn achtervolgers, maar hij was één van de rijders die voor een jumpstart bestraft zou worden. Met twee seconden voorsprong kwam hij over de finish, maar hij zou terugvallen naar de derde plaats. Luisman reed in een eenzame race naar de vierde plaats. Erik Bruns, Dyon van der Bie en Mika Tiemens vochten de strijd om de vijfde plaats uit. Nadat Bruns een foutje maakte streden Van der Bie en Tiemens verder, en uiteindelijk drukte Van der Bie zijn voorwiel net iets eerder over de streep. Pech was er voor Arne de Rop, die ongelukkig ten val kwam en daarbij zijn duim brak.

Race 2

De start van de tweede race verliep foutloos en dit keer was het Den Hoed die de leiding nam en Weterings in zijn kielzog mee kreeg, met kort daarachter Luisman en Van der Velde. Van der Velde nam al snel de derde plaats over maar kort daarna kwamen beide rijders ten val. Van der Velde deed een poging zijn weg te vervolgen maar de machine bleek te gehavend en hij zou de race moeten staken. Luisman kon zijn weg weliswaar vervolgen maar niet meer zijn versnellingen gebruiken. Vooraan het veld was het Den Hoed die afstand nam van de concurrentie en na 18 ronden met ruime voorsprong op Weterings als winnaar over de finish kwam. De strijd om de derde plaats ging tussen Mika Tiemens en Nino Costantin. Na een aantal positiewisselingen kwam Costantin ten val en kon Tiemens onbedreigd naar de derde plaats rijden. Van Noppen leek lang op een vierde plaats af te stevenen, maar zag in de eindfase eerst Van der Bie en vervolgens Bruns aan zich voorbij komen. Van der Bie stelde uiteindelijk nog net voor Bruns de vierde plaats veilig, Van Noppen werd zesde. Luisman eindigde als zevende en verzamelde daarmee kostbare punten voor het kampioenschap.

Dagklassement

Den Hoed was dankzij een derde en eerste plaats de winnaar van het dagklassement en snelste rookie. Weterings werd tweede en Tiemens mocht met een derde plaats voor het eerst plaatsnemen op het podium.

JayJay den Hoed: “Ik was niet zozeer extra gespannen vandaag, alleen voor de eerste race een beetje toen het zo lang duurde voordat het startlicht uitging. Daardoor had ik per ongeluk een valse start. Ik stopte daarna meteen en had er ook geen voordeel van, maar was ik meteen doorgereden dan had ik 10 in plaats van 5 seconden tijdstraf gekregen. Daarna heb ik het gelukkig wel weer goed opgepakt en Lars nog in kunnen halen. De tweede race ging eigenlijk helemaal perfect.”

Mika Tiemens: “Ik heb afgelopen zomer in Frankrijk getraind, daar heb ik veel aan gehad. Maar ook op mijn werk leer ik veel, door te praten en goed te luisteren. Ik volg namelijk een monteursopleiding en werk daarvoor bij Ten Kate motoren. Ik heb bij de race-afdeling een wegracecursus bij kunnen wonen, heb een collega in de werkplaats die met een Superbike racet en ik spreek nog wel eens mensen van het raceteam. Daar heb ik nu al veel aan gehad.”

1. JayJay den Hoed (snelste rookie)
  2. Lars Weterings
  3. Mika Tiemens

Tussenstand Kampioenschap

In het kampioenschap bereikt de spanning met nog maar één race op de kalender een hoogtepunt: Weterings gaat aan de leiding met 218 punten, Den Hoed heeft 214 punten en Luisman 213. Zondag 6 oktober op de TT Junior Track in Assen weten we wie er volgend jaar op een door Yamaha Benelux beschikbaar gestelde Yamaha R3 aan de Yamaha Racing bLU cRU Benelux R3 Cup deel mag nemen!