Wat is shortlease? 

12
shortlease

In Nederland rijden er meer dan 11 miljoen auto’s op de weg 1,3 miljoen hiervan zijn leaseauto’s. Dit zijn personen- en bedrijfsauto’s die door de bestuurder niet gekocht worden, maar voor meerdere jaren gehuurd worden van een leasemaatschappij. Vaak is dit zakelijk, maar ook steeds vaker worden er privéleasecontracten afgesloten. Een relatief nieuwe term in de autoleasemarkt is shortlease. Shortlease is een term die nog niet overal bekend is. We gaan dieper in op de verschillende leaseconstructies en met name shortlease. 

De verschillende leasevormen 
In Nederland hebben we verschillende leasevormen met elk haar unieke vorm. De meest bekende leasevorm is zakelijk lease, maar ook privélease is met een opmars bezig.







Zakelijk lease 
Zakelijk lease is de meest voorkomende leasevorm in Nederland. Wanneer een medewerker van een bedrijf voor het uitoefenen van zijn werk een auto nodig heeft en het bedrijf de auto niet wil aankopen, wordt er vaak gekozen voor zakelijk lease. Ook (startende) ZZP’ers maken vaak gebruik van een zakelijk leaseovereenkomst. Bij zakelijk lease heb je een tweetal vormen met daarbij verschillende mogelijkheden. Zo heb je operational lease en financial lease. Bij Operational lease lease je de auto inclusief componenten als reparatie, onderhoud, wegenbelasting en verzekering. Aan het eind van de periode dien je de auto weer in te leveren. Een ander vorm is financial lease. Bij financial betaal je maandelijks een bedrag en ben je aan het eind van de periode de eigenaar van de auto.

Privélease 
Waar in het begin voornamelijk alleen zakelijke leasecontracten bestonden, maakt privélease de laatste jaren een flinke opmars. Steeds vaker kiezen particulieren ervoor om een auto te leasen in plaats van te kopen. Geen grote investeringen, maar maandelijks een vast bedrag om te kunnen rijden in een splinternieuwe auto. Inmiddels rijden er honderdduizenden mensen in een privéleaseauto.

Shortlease 
Wat regelmatig een struikelblok is bij bovenstaande leasevormen is de duur van zo’n overeenkomst. Leasecontracten worden vaak voor een periode van vier tot vijf jaar afgesloten. In sommige gevallen, waarbij de toekomst nog niet zeker is, kan dit beperkend zijn. Een startende ondernemer kan bijvoorbeeld niet altijd een leasecontract afsluiten doordat hij of zij nog geen jaarcijfers overhandigen kan. Ook weet een startende ondernemer vaak nog niet hoe de nabije toekomst eruit komt te zien. Zo kan het zijn dat de auto die nu passend is, over een half jaar niet meer voldoet aan de wensen. Daarvoor is shortlease in het leven geroepen. Met shortlease wordt er een contract afgesloten voor een periode van twee tot vierentwintig maanden. Moet het contract tussentijds gestopt of juist verlengd worden, is dit met shortlease heel eenvoudig te regelen zonder dat hier hoge boeteclausules voor zijn. Bij shortlease is het niet mogelijk om zelf een auto compleet samen te stellen, maar wordt en gekozen voor een bestaande, vaak jong gebruikte auto die op voorraad is. Vaak staat er nog amper kilometers op en is de auto dus zo goed als nieuw. Het voordeel hiervan is dat de auto vaak binnen 24 uur in het bezit van de berijder kan zijn en er niet maandenlang gewacht hoeft te worden op de levering van de auto. Shortlease is voor zakelijke en particuliere klanten beschikbaar. Voor de leasemaatschappij is dit ook een interessante leasevorm doordat het stuk minder risico loopt. Zodra de facturen niet meer betaald worden, kan de auto weer ingeleverd worden en aangeboden worden aan de volgende gegadigde. Een ander voordeel voor zowel privé als zakelijk shortlease is dat er geen BKR-registratie volgt. Een BKR-registratie kan de lessee beperken bij het afsluiten van een andere lening zoals een hypotheek. Kortom shortlease biedt een hoop voordelen.



Volg Racesport.nl ook via de onderstaande social mediakanalen

Facebook | InstagramX | Threads | YouTube   



       Vrijwillige bijdrage     

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’



Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende.