Vickers wint eerste British Superbike race op zonnig Brands Hatch met overmacht

745
Ryan Vickers - Brands Hatch | © Bennetts British Superbike Championship

Ryan Vickers heeft zaterdagmiddag de eerste British Superbike race op Brands Hatch met overmacht gewonnen. Vanaf pole position had de Yamaha coureur meteen de leiding in handen waarna hij met een grote voorsprong zijn derde overwinning van het jaar behaalde. Achter hem werden Honda Racing UK coureurs Tommy Bridewell en Andrew Irwin tweede en derde.

Dit weekend wordt de zesde ronde van het Bennetts British Superbike Championship verreden op Brands Hatch. Na een zeer warme vrijdag waren de omstandigheden zaterdag iets normaler met zo’n 23°C en zonneschijn, alhoewel dat voor Engeland nog steeds behoorlijk bijzonder is.

Kwalificatie
In de kwalificatie op zaterdagochtend was Ryan Vickers het snelst voor Danny Kent en Glenn Irwin. Josh Brookes kwalificeerde zich als vierde voor kampioenschapsleider Tommy Bridewell terwijl Jaimie van Sikkelerus de 25e rondetijd op de klokken zette.

Race 1
Het was polesitter Ryan Vickers die goed startte en als leider de eerste bocht inging voor Danny Kent en Glenn Irwin. Josh Brookes reed op de vierde plaats voor Tommy Bridewell en Christian Iddon, verder waren het Leon Haslam, Andrew Irwin, Jason O’Halloran en Lee Jackson in de top tien.

De coureurs deden geen gekke dingen in de beginfase van de race en wisten dat de banden gespaard moesten worden. Vickers, Kent en Glenn Irwin bouwden langzaam maar zeker een voorsprong op richting Bridewell en Iddon die daarachter voorbij waren gegaan aan Brookes.

In de derde ronde kwam er echter een vroegtijdig einde aan de race van Kent. De voormalig Moto3 wereldkampioen ging onderuit waardoor zijn kansen verkeken waren, dit resulteerde in een voorsprong van een seconde voor Vickers ten opzichte van Glenn Irwin, Bridewell en Iddon.

Vickers was ontketend en reed vervolgens meerdere keren achter elkaar de snelste raceronde. Hierdoor had hij halverwege de race zo’n vier seconden ten opzichte van de naar de tweede positie opgeklommen Bridewell en Ducati coureurs Irwin en Iddon.

Terwijl Vickers zijn voorsprong vergrootte naar zo’n zes seconden viel Irwin in de dertiende ronde aan en nam hij de tweede positie over van Bridewell. De laatste keer dat het tweetal in duel was op Brands Hatch was afgelopen oktober toen ze allebei nog streden voor de British Superbike titel.

Iddon volgde het voorbeeld van Glenn Irwin en ging een ronde later ook voorbij aan Bridewell. Dat liet Bridewell echter niet zomaar gebeuren en hij sloeg in de daaropvolgende ronde terug waarna ook Honda Racing UK teamgenoot Andre Irwin toesloeg en de vierde plaats overnam van Iddon.

Met vijf ronden te gaan wist Bridewell de tweede plaats over te nemen van Glenn Irwin nadat hij het een ronde daarvoor ook al eens probeerde. Bridewell’s teamgenoot Andrew Irwin aarzelde geen moment en pakte meteen de derde plaats af van zijn oudere broer Glenn Irwin.

Uiteindelijk bleef Ryan Vickers vooraan foutloos en kwam hij met een grote voorsprong als winnaar over de streep. Bridewell werd tweede met Andrew Irwin kort achter hem die er een dubbel podium voor Honda Racing UK voor maakte. Glenn Irwin werd vierde voor Christian Iddon en Kyle Ryde.

Jaimie van Sikkelerus kwam in deze eerste British Superbike race op Brands Hatch als 21e over de finish.

21. Jaimie van Sikkelerus – Honda | +1’08.111

In het kampioenschap staan Glenn Irwin en Tommy Bridewell nu allebei op 189 punten met Christian Iddon daarachter op 167.

Nederlanders
Voor Jorel Boerboom werd het een teleurstellende kwalificatiedag nadat hij op vrijdag nog de 28e rondetijd reed. In Q1 kreeg de Kawasaki coureur te maken met motorproblemen waardoor hij de sessie vroegtijdig moest afbreken en als 44e eindigde. Doordat er maar veertig coureurs mochten starten betekende het voor Boerboom geen deelname aan de race.

In de British Superteen klasse kwalificeerde Floris Schipper zich als twintigste en in de eerste race op zaterdagmiddag kwam hij als zeventiende over de streep.

Op zondag wordt er wederom een bomvol wedstrijdprogramma afgewerkt op Brands Hatch met onder andere twee British Superbike races.

Handige links British Superbikes Brands Hatch 2024 :

Live Timing

Volg Racesport.nl ook via de onderstaande social mediakanalen

Facebook | Instagram |  — X — | Threads | YouTube

Vrijwillige bijdrage

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?
Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’

Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende.