Vickers ook oppermachtig in BSB-races op zondag en behaalt hattrick op Brands Hatch

668
Ryan Vickers aan de leiding voor Tommy Bridewell en Kyle Ryde - Brands Hatch | © Bennetts British Superbike Championship

Ryan Vickers heeft zondag ook de tweede en derde British Superbike races van het weekend gewonnen op Brands Hatch. De Yamaha coureur was zowel in de onderbroken en ingekorte Race 2 als de volledige Race 3 oppermachtig en behaalde daarmee zijn eerste ‘hattrick in de British Superbike klasse.

Nadat hij zaterdagmiddag al de eerste British Superbike race van het weekend op Brands Hatch met overmacht wist te winnen werd het zondagmiddag meer van hetzelfde voor Ryan Vickers. Ondanks dat zaten de twee races op het spectaculaire circuit vol met spanning.

Race 2
Het was Ryan Vickers – winnaar van Race 1 op zaterdagmiddag – die goed startte en de leiding in handen nam maar er was meteen een incident in de eerste bocht met meerdere betrokken rijders. Glenn Irwin, Danny Kent en Danny Buchan waren hard ten val gekomen waardoor de Safety Car werd ingezet zodat ze medische assistentie konden ontvangen. Alle drie de rijders werden na de crash fit bevonden door het BSB Medical Team waardoor ze later op de dag weer van start konden gaan in Race 3.

Vickers wilde meteen een voorsprong opbouwen toen de race werd hervat maar Tommy Bridewell viel meteen aan en nam de leiding over. De OMG GRILLA Yamaha Racing-coureur vocht echter meteen terug maar een paar ronden later zou de rode vlag gezwaaid worden wegens een zware crash van Luke Hedger in de snelle ‘Hawthorns’ bocht. Hij was bij kennis maar werd ‘unfit’ verklaard.

De race werd vervolgens over vijf ronden hervat en opnieuw nam Vickers vanaf de start de leiding in handen. Ditmaal kon hij het tempo aangeven en kwam hij uiteindelijk opnieuw als winnaar over de streep. Bridewell en Kyle Ryde voerden vervolgens een strijd om de tweede plaats die werd beslist in het voordeel van de regerend BSB-kampioen.

Jaimie van Sikkelerus werd 21e in deze race.

Race 3
Ryan Vickers startte wederom goed en nam de leiding in handen voor Andrew Irwin en Kyle Ryde. Leon Haslam was ook goed weggekomen en reed op de vierde positie voor Tommy Bridewell en Lee Jackson, verder reden Christian Iddon, Charlie Nesbitt, Peter Hickman en Josh Brookes in de top tien. Glenn Irwin was fit verklaard en kon na wat fysiotherapie weer starten, hij moest vanaf de 23e plaats op de grid komen maar schoof meteen al op naar de achttiende positie.

Bij het ingaan van de vierde ronde zette Ryde de aanval in en nam hij de tweede plaats over van Andrew Irwin, hiermee was het een 1-2 voor het OMG Grilla Yamaha team met Vickers die al een voorsprong van een seconde had opgebouwd. Doordat Bridewell een klein foutje had gemaakt kon Iddon hem passeren voor de vierde plaats.

Terwijl Vickers zijn voorsprong vergrootte naar zo’n twee seconden waren Ryde en Iddon  halverwege de race weggereden bij de twee Honda Racing UK coureurs Andrew Irwin en Bridewell. Glenn Irwin was op dit moment al opgeklommen naar de elfde positie. Aan het einde van de tiende ronde ging Bridewell voorbij aan zijn teamgenoot en schoof hij op naar de vierde positie.

In de slotfase race werd de strijd voor de tweede plaats intenser. In de zeventiende ronde voerde Iddon een gewaagde inhaalactie uit in de zeer snelle ‘Hawthorns’ bocht waarmee hij de tweede plaats overnam van Ryde. Bridewell had op dit moment ook de aansluiting volledig te pakken en probeerde het voorbeeld van Iddon te volgen. Ryde probeerde nog een keer terug te vechten in de voorlaatste ronde maar Iddon kon meteen counteren.

Uiteindelijk was Vickers wederom dominant en kwam hij met een grote voorsprong als winnaar over de streep. Het was zijn vijfde overwinning van het seizoen en zijn eerste ‘hattrick’ in de British Superbike klasse. Achter hem werd Iddon tweede en maakte teamgenoot Ryde er een dubbel podium van voor het OMG Grilla Yamaha team. Regerend BSB-kampioen Bridewell werd vierde terwijl Glenn Irwin de schade redelijk beperkt hield door als zevende te eindigen.

Jaimie van Sikkelerus kwam als 23e over de streep in deze laatste race van het weekend.