Staat Michael van der Mark’s MotoGP debuut op losse schroeven?

125
mark
Michael van der Mark foto© Michael van der Mark

Afgelopen maandag werd bekend dat Michael van der Mark in Aragon zijn debuut gaat maken als MotoGP coureur. De Nederlander werd door Yamaha aangewezen als vervanger van de geblesseerde Valentino Rossi. Het schijnt echter dat Rossi de moed nog niet opgegeven heeft, inmiddels al weer op de motor gereden heeft en uiterlijk aanstaande maandag gaat beslissen of hij het in Aragon toch gaat proberen.

De motivatie van Valentino Rossi om zo snel als mogelijk na zijn gecomliceerde dubbele beenbreuk terug te keren op de motor is hoog. Volgens diverse Italiaanse media heeft de negenvoudig wereldkampioen inmiddels in het diepste geheim al weer op de motor gereden. Zo zou Rossi op een hermetisch afgesloten Misano World Circuit een aantal ronden gereden hebben op een Yamaha R6 straatmotor. De Italiaan zou met deze test – gereden met een speciale brace om zijn gebroken onderbeen – zijn bewegingsvrijheid op de motor uit hebben willen proberen om komende zondag of uiterlijk maandag definitief te beslissen om af te reizen naar Aragon om daar vanaf vrijdag weer op zijn Yamaha M1 te kunnen stappen tijdens de eerste vrije training.







Naast het feit dat de populaire Italiaan in het diepste geheim op het circuit getest zou hebben werd hij eerder in de week al weer zelf in zijn eigen auto rijdend gespot in zijn woonplaats Tavullia.

Afgelopen maandag riep Yamaha echter Michael van der Mark al op als vervanger, maar als de negenvoudig wereldkampioen 22 dagen na zijn ongeval en operatie het in zijn bol krijgt om het te gaan proberen dan is het nog maar de vraag of de Rotterdammer over ruim een week zijn MotoGP debuut zal maken.

Zover is het zeker nog niet. ‘The Doctor’ kan het zelf wel willen maar het laatste woord zal dan aanstaande donderdag nog zijn aan de circuit artsen die Rossi aan een medische test zullen onderwerpen. Tijdens deze test zal de Italiaan minimaal aan de volgende eisen moeten voldoen om groen licht te krijgen:

  1. Een mobiliteit van minstens 50% van de heup- en kniegewrichten.
  2. Op één been staan, zowel rechts als links, voor meer dan vijf seconden.
  3. Zonder hulp een afstand van twintig meter afleggen in minder dan vijftien seconden.
  4. Tien traptreden op en af in minder dan twintig seconden.

Bovengenoemde vier vereisten zijn een standaard protocol voor coureurs die een been, heup of voetblessure hebben. Of de negenvoudig wereldkampioen slecht 21 dagen na zijn operatie aan deze eisen kan voldoen is dus vooralsnog de grote vraag.