Skinner en Iddon winnen British Superbike races op zondag op kletsnat Knockhill

654
V.l.n.r. Christian Iddon, Rory Skinner en Tommy Bridewell - Knockhill | © Bennetts British Superbike Championship

Rory Skinner en Christian Iddon hebben zondagmiddag de twee British Superbike races gewonnen op Knockhill. In beide races was het Schotse circuit behoorlijk nat, behalve de twee racewinnaars eindigde Tommy Bridewell twee keer op het podium en Danny Kent één keer.

Na een spannende eerste British Superbike race van het weekend op Knockhill, die op een opdrogende baan werd verreden, stonden zondag nog twee BSB-races op het bomvolle programma. De weersverwachtingen waren correct en het was vrijwel de hele dag aan het regenen op het Schotse circuit waardoor ook de twee BSB-races op een natte baan verreden werden.

Race 2
Het was regerend British Superbike kampioen Tommy Bridewell die na de start aan de leiding reed voor thuisrijder Rory Skinner, Andrew Irwin en Danny Kent. Irwin viel echter al meteen uit in de openingsronde. Aan het einde van de openingsronde viel Skinner aan in de laatste bocht voor start / finish en nam hij de leiding over van Bridewell.

Skinner begon zijn voorsprong uit te bouwen maar Kent was de snelste rijder op het circuit. De voormalig Moto3 wereldkampioen liep al snel uit op Bridewell nadat het tweetal elkaar meerdere keren had gepasseerd in de strijd voor de derde plaats. Vervolgens ging Kent op jacht naar Christian Iddon die voor hem op de tweede plaats reed maar hij crashte in de laatste bocht.

Het gaf Skinner de voorsprong die hij in de laatste vier ronden nodig had om zijn eerste overwinning in de British Superbike klasse te behalen. Achter hem had Iddon in de laatste ronden een probleem met zijn quickshifter waardoor hij meerdere keren wijd ging in de laatste bocht waardoor Bridewell nog heel dichtbij kwam. Uiteindelijk wist Iddon op slechts 0,014 seconde voor de regerend kampioen als tweede over de finish te komen.

Jaimie van Sikkelerus werd twintigste in deze race.

Race 3
Nadat Rory Skinner na de start meteen de leiding in handen nam was het Christian Iddon die al gauw aanviel en de koppositie overnam. Ook Tommy Bridewell en Billy McConnell gingen voorbij aan Skinner terwijl Danny Kent daarachter zijn best deed om het tempo van deze vier coureurs te volgen. Achter Kent ontstond er al vrij gauw een gat richting Leon Haslam, Fraser Rogers en Charlie Nesbitt. Kampioenschapsleider Glenn Irwin had het moeilijk in de beginfase van de race en reed buiten de top tien.

Halverwege de race had Iddon een halve seconde in handen ten opzichte van Bridewell terwijl anderhalve seconde daarachter Skinner weer was opgeklommen naar de derde plaats ten koste van McConnell. Kent had de aansluiting bij dat groepje weer gevonden en ging ook voorbij aan McConnell waardoor de Australiër werd terugverwezen naar de vijfde positie. Jaimie van Sikkelerus kwam op dit moment naar binnen met een technisch probleem.

In de 22e ronde kwam Leon Haslam hard ten val en de 41-jarige Engelsman bleef liggen in de grindbak. De rode vlag werd gezwaaid om hem medische assistentie te verlenen waardoor de race vroegtijdig ten einde kwam. Iddon werd de winnaar en behaalde daarmee zijn eerste BSB-zege sinds 2020. Regerend kampioen Bridewell werd tweede met Kent daarachter op de derde plaats die vlak daarvoor thuisrijder Skinner had gepasseerd.

In de elf British Superbike races die er tot dusver verreden zijn dit jaar hebben al zeven verschillende coureurs een race gewonnen.

Verdere uitvallers in deze race waren Jason O’Halloran, Max Cook, Dean Harrison, Tom Neave, Andrew Irwin en Alex Olsen.