Ryde wint uiterst spectaculaire eerste British Superbike race op Thruxton

707
Kyle Ryde (77) in duel met Billy McConnell (3), Ryan Vickers (7), Tommy Bridewell (1) en Jason O'Halloran (22) - Thruxton | © Bennetts British Superbike Championship

Kyle Ryde heeft zaterdagmiddag de eerste British Superbike race van het weekend gewonnen op Thruxton. In een uiterst spannende strijd wist de OMG GRILLA Yamaha Racing coureur in de laatste ronde op het juiste moment toe te slaan en te winnen voor teamgenoot Ryan Vickers met Jason O’Halloran op de derde plaats.

Dit weekend wordt de zevende ronde van het Bennetts British Superbike Championship verreden op Thruxton, een circuit in het zuiden van Engeland dat vanwege de lay-out altijd voor spannende en spectaculaire races zorgt. Dat was op zaterdag absoluut weer het geval met een British Superbike race die meer weghad van een Moto3 race.

Kwalificatie
In de kwalificatie aan het begin van de middag was het Kyle Ryde die met een ronde van 1’14.592 pole position had opgeëist voor Jason O’Halloran en Billy McConnell. Ryan Vickers  – die op Brands Hatch nog alle drie races met overmacht wist te winnen – kwalificeerde zich als vierde voor Danny Kent en Leon Haslam. Verder stonden Lee Jackson, kampioenschapsleider Tommy Bridewell, Andrew Irwin en Max Cook in de top tien gekwalificeerd.

Race 1
De eerste British Superbike race van het weekend telde weliswaar twintig ronden maar het kwam allemaal aan op de laatste ronde waarin zeven coureurs in de kopgroep voor de overwinning streden. Er werd maar liefst zeven keer van leider gewisseld.

Het was regerend kampioen en huidig leider in het kampioenschap Tommy Bridewell die aan de leiding reed bij het ingaan van de laatste ronde maar de Honda Racing UK-coureur werd direct aangevallen waardoor zowel Kyle Ryde als Danny Kent opschoven.

Bridewell vocht meteen hard terug met een aanval op de twee Yamaha coureurs en hij leidde het treintje in het tweede gedeelte van het circuit. Vervolgens sloeg Ryde terug met een gewaagde inhaalactie waarna het de Australiër Billy McConnell was die ineens de leiding in handen nam. Daarna was het weer Vickers die het peloton aanvoerde.

Vlak voordat de groep aankwam bij de laatste chicane voor start finish ging het mis voor Andrew Irwin die het achterwiel van Danny Kent raakte. Met hoge snelheid kwam de Noord-Ier ten val waarbij hijzelf gelukkig ongedeerd bleef maar zijn Fireblade volledig afgeschreven werd.

Het was Ryde die uiteindelijk het laatste durfde te remmen en uiteindelijk als eerste de chicane uitkwam voor teamgenoot Vickers en O’Halloran. Bridewell werd vierde voor McConnell die op de vijfde plaats zijn beste resultaat van het seizoen behaalde. De 41-jarige Leon Haslam werd zesde voor Lee Jackson, Max Cook, Christian Iddon en Peter Hickman die de top tien compleet maakten.

Jaimie van Sikkelerus is er dit weekend opnieuw niet bij omdat hij onlangs is geopereerd aan zijn knieën.

Klik op de video hieronder om de spectaculaire laatste ronde te bekijken.

Nederlanders
Zoals gezegd is Jaimie van Sikkelerus er dit weekend nog niet bij na zijn knieoperatie. Daardoor is Jorel Boerboom de enige Nederlandse deelnemer in de British Supersport klasse waarin hij zich als dertigste wist te kwalificeren en als 22e over de finish kwam in de Sprint race.

Op zondag wordt er wederom een druk programma afgewerkt op Thruxton met onder andere twee British Superbike races.

Handige links British Superbikes Thruxton 2024 :

Live Timing

Facebook | Instagram |  — X — | Threads | YouTube

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer: