Ryde, Irwin en O’Halloran winnen spannende British Superbike races op Donington Park

1213
British Superbikes - Donington Park | © BSB

Kyle Ryde, Glenn Irwin en Jason O’Halloran hebben afgelopen weekend de drie British Superbike races gewonnen op Donington Park. Jaimie van Sikkelerus kwam in Race 1 hard ten val en zou de rest van het weekend niet meer in actie komen.

Afgelopen weekend werd de derde ronde van het British Superbike kampioenschap verreden op Donington Park. Voor een aantal coureurs was het weer de eerste race sinds de North West 200 en voor sommigen was het de laatste actie voorafgaand aan de Isle of Man TT die over een week van start gaat.

Zo besloot Peter Hickman na de kwalificatie op zaterdag om niet meer te racen. De FHO Racing BMW coureur had zijn pols verzwikt na een bijna-crash en besloot om het weekend aan zich voorbij te laten gaan met het oog op de TT. Ook Rory Skinner zou na vrijdag al niet meer in actie komen doordat hij nog niet voldoende hersteld was van zijn crash op Oulton Park waarbij zijn helm was losgekomen.

Kwalificatie
De kwalificatie werd verreden met het klassieke ‘Superpole’ format waarbij de coureurs één voor één de baan op gingen en ze slechts één ronde de kans kregen om een rondetijd neer te zetten. Het was Ryan Vickers die met een 1’27.608 pole position op zijn naam schreef voor OMG Grilla Yamaha Racing teamgenoot Kyle Ryde. De veertigjarige Leon Haslam kwalificeerde zich als derde voor voormalig Moto3 wereldkampioen Danny Kent en Lee Jackson. Regerend BSB-kampioen Tommy Bridewell noteerde de zesde rondetijd voor Christian Iddon, kampioenschapsleider Glenn Irwin, Max Cook en Josh Brookes.

Klik hier voor de volledige uitslag

Race 1
Bij het uitkomen van de eerste bocht kwam Jaimie van Sikkelerus hard ten val en zou niet alleen zijn race maar ook het hele raceweekend al vroegtijdig ten einde komen. De coureur uit Akersloot werd naderhand ‘unfit’ verklaard door het medische team waardoor hij niet meer deel mocht nemen aan Race 2 en Race 3.

Het was Kyle Ryde die uiteindelijk zijn eerste overwinning van het jaar wist te behalen voor Tommy Bridewell en Leon Haslam die nog een spannende strijd voerden voor de tweede plaats. Danny Kent werd daarachter vierde voor Glenn Irwin en Max Cook.

Race 2
In Race 2 was het kampioenschapsleider en vice-kampioen Glenn Irwin die als eerste over de streep kwam na een spannend duel met Leon Haslam. Na zijn hattricks op Oulton Park en tijdens de North West 200 wist de Noord-Ier nu andermaal een Superbike race te winnen. Tommy Bridewell eindigde als derde voor Danyn Kent, Kyle Ryde en de op zaterdag hard gecrashte Christian Iddon.

Race 3
In het geval van de British Superbike klasse werd het beste voor het laatst bewaard. In de slotfase van deze twintig ronden tellende race waren het Jason O’Halloran, Tommy Bridewell, Danny Kent en Glenn Irwin die waren losgebroken van de rest, maar geen van hen was bereid om de overwinning aan de concurrentie over te laten.

Met nog anderhalve ronde te gaan nam O’Halloran de leiding over waarna Bridewell, Kent en Irwin elkaar flink in de weg zaten. Dit kwam perfect uit voor O’Halloran die daardoor als winnaar over de streep kam en zo zijn eerste overwinning met Kawasaki behaalde. Achter de Australiër werd Bridewell tweede voor Kent met Irwin die daarachter naast het podium eindigde.

Uitslag Race 3

1. Jason O’Halloran – Kawasaki
  2. Tommy Bridewell – Honda | +1,068
  3. Danny Kent – Yamaha | +1,209
  4. Glenn Irwin – Ducati | +1,259
  5. Kyle Ryde – Yamaha | +5,064

In het kampioenschap is Irwin nog steeds de leider met 115 punten voor Kent (102), Ryde (95), Bridewell (93) en Iddon (84).

Nederlanders
Naast Van Sikkelerus in de Superbike klasse waren ook Jorel Boerboom (British Supersport) en Floris Schipper (Kawasaki British Superteen) dit weekend aanwezig op Donington Park. Boerboom had zich als achttiende gekwalificeerd en werd in de twee races respectievelijk achttiende en 21e. In de British Supersport klasse namen onder andere WK Supersport coureurs Can Öncü en Tom Booth-amos deel, zij wisten beiden een race te winnen en een keer tweede te worden.

Schipper kwalificeerde zich als twintigste in de Kawasaki British Superteen klasse en werd in de races respectievelijk zestiende en veertiende.

In het British Superbike kampioenschap is er de komende weken pauze vanwege de Isle of Man TT waar meerdere coureurs uit de BSB-paddock aan deelnemen. De vierde ronde van het kampioenschap wordt verreden in het weekend van 14 t/m 16 juni op Knockhill in Schotland.

Handige links British Superbikes Donington Park:

Live Timing

Facebook | Instagram |  — X — | Threads | YouTube

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer: