Zijspancoureur Egbert Streuer stond zaterdag centraal in het Drents Museum in Assen. Er werd een tentoonstelling over hem geopend. De opening had echter meer weg van een reünie van oud-coureurs. Egbert Streuer zelf was er natuurlijk maar ook namen als Rolf Biland, Peter Brown, Derek Jones en Kurt Waltisperg kwamen er speciaal voor naar Assen.
Egbert Streuer opende de tentoonstelling zelf door met een oorverdovend geluid op een grote rode knop te drukken. De tentoonstelling laat de carrière van de Drentse zijspancoureur zien.
De tentoonstelling is een ode aan de inmiddels 65-jarige Drentse zijpsanicoon Egbert Streuer die in zijn carrière maar liefst 22 Grand Prix-overwinningen wist te behalen. In de expositie waan je je op het geliefde TT Circuit van Streuer en race je van het ene naar het andere thema: van de Drent Streuer naar de coureur, van de professor – de man die continu zat te sleutelen aan de motor – naar de held die hij was voor een groot publiek.
Er is origineel en uniek beeldmateriaal uit de collecties van motorsportfotograaf Henk Keulemans en oud-manager Lee van Dam. Maar ook wordt in de expositie nooit eerder vertoond beeldmateriaal gepresenteerd uit het Drents Archief.
Egbert Streuer
Met zijn ruige baard en imposante snor was hij in de jaren 80 en 90 een opvallende verschijning op de internationale motorcircuits. Maar bovenal viel hij op door zijn uitzonderlijke sportprestaties: drie keer wereldkampioen met bakkenist Bernard Schnieders in de zijspanklasse en tweemaal winnaar van de Dutch TT op zijn geliefde thuiscircuit in Assen.
Van trofeeën en motorpakken tot uniek beeldmateriaal
Aan de hand van onder andere zijn vele trofeeën, zijn motorpakken en motorblokken vertelt het museum het verhaal van de zijspancoureur, die in 2019 65 jaar wordt. Er is origineel en uniek beeldmateriaal uit de collecties van motorsportfotograaf Henk Keulemans en oud-manager Lee van Dam. Maar ook wordt in de expositie nooit eerder vertoond beeldmateriaal gepresenteerd uit het Drents Archief.
Oude zijspan in ere hersteld
Tussen jeugdfoto’s, motorpakken en projecties van bewegende beelden staan ook twee zijspannen opgesteld. Eén ervan is nog orgineel. Streuer reed erin tot 1989. Het span is bestickerd met de befaamde Lucky Strike-reclame. Zoon Bennie, inimiddels zelf ook wereldkampioen zijspanrace, restaureerde het span helemaal.Speciaal voor de tentoonstelling is samen met ICO en Digital Art Factory in Assen een unieke 360 graden experience ontwikkeld op het TT-circuit. In de expositie kun je ervaren hoe het is om in een zijspan te racen of om bakkenist te zijn.
Boek: Egbert Streuer, Nederlands meest succesvolle wegracecoureur
Bij de expositie verschijnt een gelijknamige publicatie, geschreven door sportjournaliste Natascha Kayser in samenwerking met motorsportfotograaf Henk Keulemans. Het boek is een uitgave van WBOOKS en voor € 24,95 o.a. verkrijgbaar in de Museumshop.
Openingstijden
De tentoonstelling ‘Egbert Streuer, Nederlands meest succesvolle wegracecoureur’ is nog in het Drents Museum te zien tot en met 1 september van dit jaar. Het Drents museum, gevestigd aan de Brink 1 in Assen is dagelijks geopend van 11:00 tot 17:00 uur.
Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App