ONK SuperCup 1000: Nieman wint zijn eerste race op een kletsnat Assen

541
Frank Nieman onderweg op een kletsnat naar zijn eerste ONK SuperCup 1000 zege | Foto credit: Jan Timmerman - JTS Fotografie

Frank Nieman heeft op overtuigende wijze de ONK SuperCup 1000 wedstrijd gevonden op een kletsnat TT Circuit Assen. Renzo van Emmerik scoorde in de lastige omstandigheden een tweede plaats. Vasco van der Valk finishte als derde door op de streep Nigel Walraven te verslaan. Kampioenschapsleider Danny van der Sluis eindigde als zevende.

De ONK SuperCup 1000 klasse kwam vandaag in actie op het TT Circuit Assen voor de vijfde race van het seizoen. Danny van der Sluis begon als leider in het kampioenschap aan het evenement met 9500 punten. Frank Nieman stond met 7200 punten tweede in het klassement, gevolgd door Nigel Walraven (5400 punten), Nick Vlaar (4900 punten) en Vasco van der Valk (4000 punten).

Kwalificaties
Aan het einde van de ochtend en begin van de middag werden de kwalificaties verreden op een droog TT Circuit Assen. Van der Sluis was in beide sessies bijna een seconde sneller dan zijn concurrenten. De TT Racing Team coureur zette zijn beste tijd in de tweede kwalificatie met een 1’40.550. Walraven klokte een tweede tijd en ook Nieman mocht vanaf de eerste startrij de race aanvangen. Van der Valk was nipt langzamer dan Nieman en kwalificeerde zich als vierde voor Vlaar en Renzo van Emmerik. Jolanda van Westrenen, Joris Lentfert en Thijs Peeters wisten zich op de derde startrij te kwalificeren.

Race
De droge omstandigheden in de kwalificaties hadden plaats gemaakt voor een kletsnatte baan in de race. Nieman had duidelijk het beste gevoel op de natte baan en wist vanaf de eerste ronde een grote voorsprong op te bouwen. Vlaar en Jeroen Rensel streden in de openingsfase voor de tweede plaats. Daarachter reed Van der Sluis op plaats vier, gevold door Van Emmerik Bij het ingaan van zevende van twaalf ronden gingen Vlaar en Rensel samen onderuit in de Haarbocht. Van der Sluis nam de tweede plaats. Nieman wist aan kop zijn voorsprong te consolideren en kwam na twaalf ronden met vijf seconden voorsprong als eerste over de finish. Het betekende de eerste zege voor Nieman in de ONK SuperCup 1000 klasse.

Van der Sluis werd gepasseerd door Van Emmerik, die vervolgens de tweede plaats naar huis wist te rijden. Van der Sluis viel in de slotfase terug naar een zevende plaats en verloor daardoor belangrijke punten op Nieman in het kampioenschap. De strijd om de derde plaats werd beslist op de finishstreep. Walraven en zijn Druijff Racing Kawasaki teamgenoot Van der Valk wisten in de loop van de race steeds verder naar voren te komen. In de laatste ronde wist Van der Valk het duel te winnen, waardoor hij als derde coureur naar het podium mocht. Walraven werd vierde gevolgd door de sterke rijdende Rick Kooistra en Daniel Kirchhoff. Achter Van der Sluis werd de top-tien compleet gemaakt door Kenny Tournel, Ruurd van Roozendaal en Kees Boekel.

Kampioenschap
Van der Sluis gaat nog aan de leiding in het kampioenschap met 10400 punten, maar zag Nieman wel dichterbij tot 9700 punten. Met nog twee races te gaan, beloofd het spannend slot van het seizoen te gaan worden. Walraven staat op een derde plaats in het kampioenschap en Van der Valk steeg naar de vierde plaats. Van Emmerik schuift door de nulscore van Vlaar op naar een vijfde positie in de tussenstand.

Handige links OW Cup Assen 03-10-2020:

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek

* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.
Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar [email protected] kan ook.