Ogura wint spannende Moto2 race in Assen, Bendsneyder scoort punten bij terugkeer

707
Ai Ogura - TT Circuit Assen | © Jan Timmerman

Ai Ogura heeft zondagmiddag de Moto2 race gewonnen op het TT Circuit Assen. De Japanner was in een spannende race het sterkst voor Fermín Aldeguer en Sergio García. Bo Bendsneyder kwam als veertiende over de streep in zijn eerste race in ruim twee maanden tijd, voor Zonta van den Goorbergh kwam de race al vroeg ten einde wegens een crash.

Evenement: Motul TT Assen
Circuit: TT Circuit Assen
Categorie: Moto2
Tijd: 12:15 – 12:50 uur
Sessie: Race – 22 ronden
Omstandigheden: Zonnig, 21°C

Zondagmiddag om 12:15 uur ging de Moto2 race van start op het TT Circuit Assen. De omstandigheden waren perfect met zonneschijn, een aangename temperatuur en volle tribunes en taluds.

Alle coureurs stonden op de SC1 voorband en SC0 achterband met uitzondering van Manuel González die de hardere SC2 voorband liet monteren.

Het was Ai Ogura die het beste startte en als leider de Haarbocht inging voor polesitter Fermín Aldeguer en Sergio García. Tony Arbolino schoof op nar de vierde positie met daarachter Manuel González, Alonso López, Albert Arenas en Diogo Moreira. Zonta van den Goorbergh verloor twee plaatsen en reed op de zestiende positie, RW-Idrofoglia Racing GP teamgenoot Barry Baltus maakte een paar plaatsen goed en reed op P20. Bo Bendsneyder reed daarachter op de 21e positie.

Aldeguer had geen tijd te verliezen en viel meteen aan in de Strubben. Hij nam de leiding over van Ogura die vervolgens ook flink belaagd werd door teamgenoot García. Achter dit tweetal schoof López op naar de vierde plaats met daarachter een treintje van González, Arbolino, Dixon en Moreira.

In de vijfde ronde ging het mis voor Zonta van den Goorbergh. De Nederlander ging onderuit waardoor er een teleurstellend einde kwam aan zijn thuisrace.

In de daaropvolgende ronde kwam er ook een vroeg einde aan de race voor Aron Canet en Albert Arenas. Beide coureurs kwamen ten val in de Ossebroeken.

Vooraan liet Aldeguer weer eens zien waarom hij al een MotoGP contract voor 2025 op zak heeft. De negentienjarige Spanjaard bouwde al gauw een voorsprong van meer dan een seconde op richting landgenoot en WK leider García die teamgenoot Ogura nog steeds dicht achter zich had rijden.

Halverwege de race bedroeg de marge van Aldeguer 1,3 seconde ten opzichte van García die flink pushte. De MT Helmets – MSi coureur reed de snelste raceronde maar kwam alsnog niet veel dichterbij zijn landgenoot. Bendsneyder reed op dit moment op de vijftiende plaats, Baltus lag zeventiende.

Met negen ronden te gaan leek Aldeguer op rozen te zitten maar dat bleek toch niet het geval te zijn. De Spanjaard had te vaak de track limits overschreden waardoor hij een Long Lap penalty moest uitvoeren. De gedachte ging meteen terug naar Barcelona toen hij dezelfde straf kreeg en onderuitging terwijl hij deze uitvoerde.

Twee ronden later completeerde Aldeguer zijn Long Lap penalty en viel hij daardoor terug naar de derde plaats achter nieuwe raceleider Ogura en diens teamgenoot García.

Het duurde niet lang voordat Aldeguer de aansluiting weer te pakken had bij de twee MT Helmets – MSi coureurs. Ogura werd flink onder druk gezet door teamgenoot García en deed zijn uiterste best om zijn positie te verdedigen. Met vier ronden te gaan nam Aldeguer de tweede plaats over van García en zette hij zijn zinnen op Ogura.

Het kwam aan op de laatste ronde die Ogura als leider inging met Aldeguer vlak achter zich. García leek het beste van zijn banden te hebben gebruikt en moest afhaken. Aldeguer zette alle zeilen bij om nog een aanval te kunnen plaatsen maar hij zou geen kans krijgen. Ogura reed een foutloze laatste ronde en kwam uiteindelijk met een marge van iets meer dan een halve seconde als winnaar over de streep. Het was zijn tweede zege van het seizoen en zijn vijfde in de Moto2 klasse.

Achter Ogura werd Aldeguer tweede nadat hij de Long Lap penalty moest uitvoeren. García maakte het podium compleet en zorgde ervoor dat beide MT Helmets – MSi machines voor de derde keer dit seizoen tegelijk op het podium stonden.

Bo Bendsneyder werd veertiende en scoorde twee punten in zijn eerste Moto2 race na twee maanden blessureleed, Barry Baltus eindigde als zeventiende.