Ligtermoed en Dekkers kampioen Yamaha R3 Cup en Yamaha R7 Cup

157
thije-ligtermoed
Thije Ligtermoed (17) op weg naar de titel | foto© Mariska Grob

Tijdens de laatste wedstrijddag van het Yamaha Racing bLU cRU Benelux seizoen in Assen zijn de kampioenen van 2024 bekend geworden. Thije Ligtermoed stelde in de R3 Cup na de eerste race de titel al veilig, terwijl het in de R7 Cup tot de allerlaatste wedstrijd spannend bleef. Na een zinderende strijd mocht Loris Dekkers zich de nieuwe kampioen noemen.

Tijdens de laatste wedstrijddag van het seizoen zouden de kampioenschappen in de Yamaha R3 en R7 Cup powered by KicXstart beslist worden. In de R3 Cup reisde Thije Ligtermoed af naar Assen met een riante voorspong van 34 punten op Viggo Mégard. In de R7 Cup beloofde de strijd spannend te worden doordat 3 rijders binnen 15 punten van elkaar stonden: Loris Dekker had met 141 punten slechts 1 punt meer dan regerend kampioen Jaimy Deleersnyder, terwijl ook Nico Tücks met 175 punten nog aanspraak kon maken op de titel. Onder prima weersomstandigheden begonnen de coureurs op zaterdagochtend 5 oktober aan hun kwalificatie. Daarin was in de R3 Cup Thije Ligtermoed maar liefst meer dan een seconde sneller dan de verrassend sterk rijdende Timo Aanraad en Lars ter Veld. In de R7 Cup zette Nico Tücks de snelste tijd op de klokken voor Loris Dekkers en Jaimy Deleersnyder.

Yamaha R3 Cup powered by kicXstart

Thije Ligtermoed had een goede start bij de eerste race en bij de eerste doorkomst leek het er even op dat hij een klein gaatje zou slaan. De snelle jonge honden sloten echter direct weer aan waardoor een kopgroep van acht man ontstond. Tweede man in het kampioenschap Viggo Mégard ging in de derde ronde onderuit en niet veel later crashte ook Timo Suos. Er bleef een groep van zes over waarin Indi Schunselaar, Timo Aanraad, Nyo de Vits en Lars ter Veld de koppositie regelmatig afwisselden. Bij de voorlaatste doorkomst dacht Schunselaar even de overwinning op zak te hebben maar vergiste zich in de indicatie van de laatste ronde. Hij kon zich snel herpakken en nog meevechten om de winst. Dat gevecht was tot de streep toe spannend en werd uiteindelijk gewonnen door De Vits. Ter Veld werd tweede en Schunselaar wist met een derde plek toch nog een podiumplaats te bemachtigen. Ligtermoed stelde met een vijfde plaats de kampioenstitel veilig.

In plaats van zijn kampioenschap vieren werd Ligtermoed geveld door misselijkheid wat snel erger werd, waardoor hij de tweede race zou moeten laten schieten. Ook in de tweede race werd het publiek verwend door close racing van een kopgroep bestaande uit maar liefst zeven man. Bij het ingaan van de voorlaatste ronde leek Ter Veld even de aansluiting met de kopgroep te verliezen, maar hij maakte het snel goed en het waren Ter Veld, Aanraad en Mégard die in de laatste ronde met zijn drieën op de beslissende GT-chicane afkwamen. Ter Veld kwam als eerste over de finish maar het was Suos die zich nog net tussen Aanraad en Mégard wist te positioneren. Hij snoepte de tweede plaats af, Mégard werd derde en Aanraad miste op een haar na het podium.

Aan het einde van een seizoen vol spannende gevechten en close racing mag Thije Ligtermoed zich kampioen noemen. Mede door zijn nulscore in de eerste race zag Viggo Mégard in de eindstand Nyo de Vits nog net voorbijkomen.

Yamaha R7 Cup powered by KicXstart

Na de start van de eerste race vormden de drie titelkandidaten al snel de kopgroep. Yannis Raingard kon het trio net niet volgen. Davy Kersten was na een langdurige armblessure weer helemaal terug en positioneerde zich op de vijfde plaats maar ging halverwege de race onderuit. Jaimy Deleersnyder en Nico Tücks deden het meeste kopwerk, maar Loris Dekkers bleef op het vinkentouw. In de strijd om de overwinning gaven Deleersnyder en Tücks elkaar geen centimeter toe, waardoor ze in de allerlaatste ronde in de GT-chicane even buiten de baan kwamen. Tücks kwam weliswaar nipt voor Deleersnyder als eerste onder de zwart-wit geblokte vlag door, maar door het overschrijden van de tracklimits zouden ze beide een positie terug worden gezet in de uitslag. Daardoor kreeg Dekkers de overwinning in de schoot geworpen en werden zijn kansen op de titel vergroot. Raingard werd vierde voor Ronald Beitler. NTC-coureur Delano Greven debuteerde op de Yamaha R7 en reed naar een prima zesde plaats.

Door zijn winst was voor aanvang van de tweede race de voorsprong van Dekkers op regerend kampioen Deleersnyder opgelopen tot 10 punten. Bij winst van Deleersnyder zou Dekkers genoeg hebben aan een derde plaats om de titel veilig te stellen. Het was echter in de tweede race Tücks die direct na de start de leiding in handen nam en een gaatje sloeg op Deleersnyder, Dekkers en Raingard. In de eindfase nam Raingard de derde positie over van Dekkers, maar Tücks reed onbedreigd naar de overwinning. Deleersnyder werd tweede voor Raingard en Dekkers. Kersten revancheerde zich voor zijn crash en werd vierde, terwijl Beitler in de eerste ronde ongelukkig ten val was gekomen, waarbij hij een breuk in zijn bovenarm opliep.

Loris Dekkers finishte weliswaar net buiten het podium maar verdiende met zijn vierde plaats genoeg punten om de kampioenstitel te veroveren. De 16-jarige Belg neemt daarmee de titel over van zijn landgenoot Deleersnyder. De derde plaats gaat mee naar Duitsland met Nico Tücks.