Kent behaalt eerste British Superbike zege op regenachtig Brands Hatch, één punt verschil tussen titelkandidaten Ryde en Bridewell

1055
Danny Kent achtervolgd door Kyle Ryde en Tommy Bridewell - Brands Hatch | © Bennetts British Superbike Championship

Danny Kent heeft zaterdagmiddag de eerste British Superbike race van het weekend gewonnen op Brands Hatch. De Engelsman behaalde zijn eerste overwinning in dit kampioenschap in regenachtige omstandigheden voor Ryan Vickers en Tommy Bridewell. Kyle Ryde werd vierde en behoudt daarmee de leiding in het kampioenschap, echter bedraagt zijn voorsprong op Bridewell slechts één punt.

Dit weekend wordt de elfde en laatste ronde van het Bennetts British Superbike Championship verreden op Brands Hatch. Kyle Ryde, Tommy Bridewell en Glenn Irwin gingen het weekend in als de drie kandidaten voor de BSB-titel van 2024.

Kwalificatie
In de kwalificatie was er echter al het nodige drama met onder andere een flinke crash voor Glenn Irwin. Een slang van de oliekoeler van zijn Ducati Panigale V4 R was gesprongen waardoor er olie op het achterwiel kwam en hij hard onderuitging. De Noord-Ier kreeg een flinke klap te verwerken en nota bene zijn broertje Andrew Irwin reed vlak achter hem die ook onderuitging. Uiteindelijk viel de schade bij zowel Glenn Irwin als zijn machine mee maar hij moest daardoor wel vanaf de vijftiende plaats starten.

Ryan Vickers, die eerder dit jaar alle drie races op Brands Hatch wist te winnen, pakte pole position op een nagenoeg droge baan voor Lee Jackson en Josh Brookes. Kampioenschapsleider Kyle Ryde kwalificeerde zich als vierde met Tommy Bridewell daar niet ver achter op de zesde plaats.

Race 1
‘s Middags om 16:15 uur lokale tijd, 17:15 uur Nederlandse tijd was het tijd voor de eerste race van het weekend. Niet lang voor de start had het flink geregend waardoor de baan nat was en de coureurs met regenbanden aan de race moesten beginnen.

Polesitter Ryan Vickers kwam goed weg en nam de leiding meteen in handen voor Danny Kent en Josh Brookes. Kampioenschapsleider Kyle Ryde reed op de vierde positie voor Max Cook en Lewis Rollo met daarachter titelkandidaat Tommy Bridewell, Peter Hickman, Storm Stacey en Billy McConnell. De andere titelkandidaat Glenn Irwin reed op de twaalfde positie.

In de eerste ronde was er meteen een flinke crash waarbij voormalig Moto2 coureur Rory Skinner en McConnell bij betrokken waren. Gelukkig waren ze ongedeerd maar het betekende einde race voor hen.

Vickers, Cook en Rollo sloegen al gauw een gaatje richting Kent, Bridewell en Ryde. Glenn Irwin was daarachter opgeklommen naar de tiende positie maar had nog een flinke klus te klaren om in de titelrace te blijven.

Terwijl Vickers, Rollo en Kent ongeveer een halve seconde marge tussen elkaar hadden wist Bridewell daarachter de vierde plaats over te nemen van Cook. Hickman wist zowel Ryde als Cook te passeren waardoor de FHO Racing BMW coureur opschoof naar de vijfde plaats en kampioenschapsleider Ryde terugviel naar P7.

Het werd erger voor Ryde want in de zevende ronde ging ook Glenn Irwin aan hem voorbij. Op dat moment wist Bridewell de derde plaats over te nemen van Rollo.

In de negende ronde zette Kent de aanval in en nam hij de leiding over van Vickers. De twee Yamaha coureurs hadden ruim twee seconden voorsprong op Bridewell, Hickman en Glenn Irwin die op dit moment was opgeklommen naar de zesde plaats. Voor Charlie Nesbitt kwam de race op dit moment ten einde wegens een flinke high-sider in de laatste bocht.

In de elfde ronde wist Hickman ternauwernood een high-sider te voorkomen maar het betekende wel dat Glenn Irwin de vierde plaats van hem kon overnemen. Ryde was op dit moment voorbijgegaan aan Rollo voor de zevende positie.

Glenn Irwin was de snelste coureur op de baan en verkleinde zijn achterstand naar de drie coureurs voor zich. Helaas ging het in de vijftiende ronde mis met een crash in Graham Hill Bend. Het betekende einde race en zo goed als einde titelaspiraties voor de Noord-Ier en het Hager PBM Ducati team.

Kent reed uiteindelijk een foutloze race en kwam als winnaar over de streep. De Engelsman behaalde hiermee zijn eerste BSB-zege met achter hem Vickers en Bridewell die mee mochten naar het podium. Kampioenschapsleider Ryde werd vierde achter zijn directe concurrent en hield daarmee de schade beperkt.

Uitslag:

1. Danny Kent – Yamaha
  2. Ryan Vickers – Yamaha | +1,625
  3. Tommy Bridewell – Honda | +6,366
  4. Kyle Ryde – Yamaha | +14,877
  5. Peter Hickman – BMW | +15,433

In het kampioenschap blijft Ryde de leider met 422 punten maar Bridewell (421) heeft er slechts één minder met nog twee races te gaan op zondag. Glenn Irwin (352) heeft nog een theoretische kans op de titel maar met 70 punten te verdienen en 70 punten achterstand zouden Ryde en Bridewell dan geen enkel punt meer mogen scoren.

Nederlanders
Jaimie van Sikkelerus probeerde het opnieuw op vrijdag maar net als twee weken geleden op Donington Park werd het na een paar ronden al duidelijk dat het niet ging. De Nederlander besloot om zijn Honda CBR1000RR-R Fireblade aan de kant te zetten waardoor zijn seizoen op teleurstellende wijze ten einde is gekomen.

In de British Supersport klasse kwalificeerde Jorel Boerboom zich als twintigste maar kwam hij in de eerste race van het weekend helaas niet aan de finish.

Op zondag worden de laatste races van het 2024 Bennetts British Superbike kampioenschap verreden op Brands Hatch met onder andere dus de twee laatste BSB-races die zullen bepalen wie er met de titel vandoor gaat.

Handige links British Superbikes Brands Hatch GP:

Facebook | Instagram |  — X — | Threads | YouTube

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer: