Jurgen van den Goorbergh verlaat Dakar Rally na zware crash

344
goorbergh
Jurgen van den Goorbergh in actie tijdens de derde etappe | foto© Frederic Le Floc'h

Jurgen van den Goorbergh heeft tijdens de vierde etappe van de 2017 Dakar Rally de strijd vroegtijdig moeten staken. De voormalig Grand Prix coureur liep bij een crash tijdens de derde etappe dusdanige verwondingen op dat het uiteindelijk niet verantwoord was om nog verder te rijden.

Jurgen van den Goorbergh kwam woensdag tijdens de derde etappe van de Dakar Rally met nog ongeveer 30 km te gaan zwaar ten val.




“Ik weet nog dat ik heb geremd en hij sloeg meteen dwars. Daarna werd ik wakker tussen de stenen. Wat er nou precies aan de hand was weet ik nog niet. Ik ben echt wel even buiten westen geweest.”

De Nederlander kon met de nodige vertraging nog wel de finish halen maar voelde zich in eerste instantie verre van fit. Ondanks dit wilde de coureur uit Breda nog niet van opgeven weten en maakte hij zich meer zorgen over de staat van zijn Heisterkamp KTM die zeker ook niet ongeschonden uit de strijd was gekomen.

“Mijn navigatietoren zit er nog aan. Daar was ik het meest bang voor. Er hangen wel wat onderdelen en tellers los en erlangs, maar op zich is dat nog wel te repareren. Ik moet gewoon zo even de energie zoeken om eraan te beginnen maar zolang ik dubbel of sterretjes zie valt dat niet mee. De rest van de motor heeft ook schade natuurlijk door zo’n klapper maar ik heb nog geen idee hoe erg het precies is. Handkap eraf, stuur krom.. dat soort dingetjes.”

Niet zomaar opgeven
Wie Van den Goorbergh kent, weet dat hij nooit zomaar op zou geven. Hij zal altijd alles op alles zetten om de rally uit te rijden. Niet alleen voor zijn eigen plezier maar ook voor de sponsoren, familie en vrienden die allemaal in hem geloven.

De 47-jarige Van den Goorbergh, vorig jaar nog winnaar van het malle motoklassement probeerde het donderdag dan ook nog wel, maar dat bleek als snel tevergeefs. Hij moest de organisatie tijdens de vierde etappe naar de stad Tupiza in Bolivia al na 65 km om medische assistentie vragen.

“Ik heb een poosje achter Kees Koolen aangereden met de quad, om iets minder te hoeven focussen op het navigeren, maar ik kon hem op een gegeven moment echt niet meer bijhouden. Ik had de motor nog aardig kunnen repareren en die gaf echt (zelfs op die hoogte niet) geen klap verkeerd. Het baasje kon alleen niet verder…”

Omdat hij geen noodgeval was, moest hij lang op de proef wachten tot er een helikopter vrij was om hem op te pikken.

“Ze hebben me nadat ze me hebben opgehaald van de track, ergens rond drie uur ‘s nachts, in een bus gezet van de organisatie. Ik had de hele dag op de route moeten wachten omdat ik geen spoedgeval was. Dat is heel logisch maar dat duurde wel echt heel lang. Ik ken die jongens van de organisatie een beetje en ze hebben me echt goed opgevangen. Ik had het echt comfortabel in die bus en kon heel fijn nog wat slaap pakken. Nu zijn we met de bus onderweg naar het volgende bivak. Een rit van 12 uur! Maar goed, ik lig redelijk, heb wat te eten bij me, dus ik red me wel. Alleen omdraaien en bewegen gaat lastig, dan steekt het vreselijk aan de linker zijkant.”

Jurgen van den Goorbergh (l) samen met Telegraaf verslaggever Joe van Burik (r) op weg naar het bivak

Die pijn in de linker zijkant is ook de reden geweest dat de voormalig Grand Prix coureur op moest geven. Concentratieverlies door een hersenschudding en daarbij ook nog met je linkerarm je stuur niet vast kunnen houden in de combinatie met hoogte en andere ellende was reden genoeg voor de Nederlander om aan zijn gezondheid te denken.

Wanneer Van den Goorbergh in het volgende bivak aankomt, laat hij als eerste goed naar zijn blessure(s) kijken door het medisch team en dan trekt hij zijn plan. Of hij nog van bivak naar bivak met een team meegaat of dat hij meteen naar huis komt weet hij nog niet. Alles hangt af van de uitslag en hoe hij zich over een aantal uren voelt.