Irwin, Todd en Hickman verdelen North West 200 zeges op zaterdag in zes spectaculaire races

1279
Glenn Irwin (1) en Davey Todd (74) in duel | © North West 200

Glenn Irwin, Davey Todd en Peter Hickman hebben zaterdag de zes North West 200 races gewonnen. Irwin zette zijn ongeslagen reeks in de Superbike klasse voort, Hickman schreef beide Supertwin races op zijn naam en Todd was de winnaar van de Supersport en Superstock races.

Na spannende eerste races van de 2024 North West 200 voor de Superstock, Supersport en Superbike klassen op donderdag werden er zaterdag nog zes races verreden op de ‘Triangle Course’. Er stonden twee races voor de Superbike klasse, twee races voor de Supertwin klasse en één race voor de Superstock en Supertwin klassen op het programma. De weeromstandigheden waren zeer gunstig met veel zon en temperaturen boven de 20°C, behoorlijk uniek voor Noord-Ierland.

Supertwin Race 1
De actie begon met de eerste Supertwin race waarin Peter Hickman de overwinnaar werd. De Engelsman reed vrijwel de hele race achter landgenoot Richard Cooper en sloeg pas in de laatste ronde toe. Met een knappe uitremactie bij het ingaan van ‘Metropole’ ging Hickman voorbij aan Cooper waarna hij een beslissend gaatje sloeg. Hij behaalde zijn eerste Supertwin overwinning tijdens een North West 200 voor Cooper met Mike Browne daarachter op de derde plaats. De zestigjarige voormalig Grand Prix coureur Jeremy McWilliams kwam als vierde over de streep.

Superbike Race 2
Vervolgens was het tijd voor de eerste Superbike race van de dag en de tweede van deze North West 200. Net als op donderdag ging het tussen Glenn Irwin en Davey Todd die al gauw een gaatje hadden geslagen richting Michael Dunlop. Het kwam aan op de laatste ronde waarin Todd een aanval probeerde in te zetten bij het aanremmen voor de ‘Juniper Hill’ chicane. Helaas zat er een achterblijver in de weg waardoor Irwin op weg kon gaan naar zijn tiende Superbike zege op rij. Todd werd tweede met Dunlop daarachter op de derde plaats.

Supersport Race 2
Nadat Todd op donderdagavond al in de eerste ronde werd uitgeschakeld in de Supersportklasse door een crash van Adam McLean was de Engelsman er zaterdag op gebrand om terug te slaan. Hij was verwikkeld in een spannende strijd met Richard Cooper die hij uiteindelijk net voor wist te blijven. Michael Dunlop werd derde terwijl Peter Hickman uitviel met technische problemen.

Glenn Irwin (1) voor Richard Cooper (47), Mike Browne (16) en Michael Dunlop (6) | © North West 200

Uitslag Supersport Race 2:

1. Davey Todd – Ducati
  2. Richard Cooper – Yamaha | +0,462
  3. Michael Dunlop – Honda | +0,761
  4. Mike Browne – Yamaha | +2,653
  5. Conor Cummins – Honda | +35,325

V.l.n.r. Richard Cooper, Davey Todd en Michael Dunlop op het podium | © North West 200

Superstock Race 2
Nadat hij donderdag de eerste Superstock race op zijn naam schreef bleek Davey Todd ook nu de sterkste. De Milwaukee BMW coureur nam meteen de leiding in handen maar werd op zijn hielen gezeten door Dean Harrison, Peter Hickman en James Hillier. Langzaam maar zeker reed Todd weg van zijn naaste belagers waarbij Harrison in de voorlaatste ronde uitviel. Dit betekende dat Hickman opschoof naar de tweede plaats en John McGuinness – die voorbij was gegaan aan Hillier – de derde plaats over kon nemen.

© North West 200

Todd kwam als winnaar over de streep voor Hickman met de 52-jarige McGuinness die daarachter als derde eindigde, dit tot groot genoegen van de vele aanwezige fans maar ook nagenoeg alle andere coureurs en teamleden.

Uitslag Superstock Race 2:

1. Davey Todd – BMW
  2. Peter Hickman – BMW | +1,579
  3. John McGuinness – Honda | +22,643
  4. James Hillier – Honda | +23,995
  5. Erno Kostamo – BMW | +37,411

V.l.n.r. Peter Hickman, Davey Todd en John McGuinness op het podium | © North West 200

Supertwin Race 2
De strijd om de overwinning in de tweede Supertwin race verliep op bijna precies dezelfde wijze als in Race 1. Richard Cooper reed voor het grootste gedeelte aan de leiding maar het was Peter Hickman die in de laatste ronde aanviel bij het ingaan van ‘Metropole’. Opnieuw zorgde hij ervoor dat de kleine Engelsman niet kon counteren waardoor hij als winnaar over de streep kwam. Achter Hickman en Cooper was het de zestigjarige McWilliams die mee mocht naar het podium.

Uitslag Supertwin Race 2:

2. Richard Cooper – Kawasaki | +0,855
  3. Jeremy McWilliams – Paton | +6,177
  4. Mike Browne – Aprilia | +12,231
  5. Christian Elkin – Kawasaki | +26,178

V.l.n.r. Richard Cooper, Peter Hickman en Jeremy McWilliams op het podium | © North West 200

Superbike Race 3
Daarna was het tijd voor het slotstuk, de derde en laatste Superbike race.

Het was Davey Todd die het beste startte en de leiding in handen nam voor Davey Todd en Dean Harrison. Michael Dunlop reed op de vierde plaats voor Peter Hickman en Conor Cummins met daarachter John McGuinness en James Hillier.

Start Superbike Race 3 | © North West 200

Todd deed zijn uiterste best om zo vroeg mogelijk te ontsnappen terwijl Irwin daarachter werd belaagd door Harrison. Dunlop was niet ver weg op de vierde plaats terwijl er al een redelijk gat was ontstaan naar Hickman.

Glenn Irwin (1) achtervolgd door Dean Harrison (5) | © North West 200

In de tweede ronde had Irwin zijn achterstand naar Todd zo goed als dichtgereden terwijl Harrison daarachter (op zijn Superstockmachine) ook nog wist aan te haken. De Honda Racing UK coureur verbrak het Superstock ronderecord in zijn strijd om bij Superbike coureurs Todd en Irwin te blijven.

In de derde ronde leek Irwin bij het uitkomen van York Corner een versnelling te missen waardoor Todd weer een kleine marge kon opbouwen. Harrison beet zich vast in het achterwiel van Irwin die langzaam maar zeker weer richting Todd wist te rijden. Achter dit drietal reed Dunlop een eenzame race op de vierde plaats terwijl achter hem de 52-jarige McGuinness en Rutter streden voor de vijfde positie. Helaas zou McGuinness halverwege de derde ronde de strijd moeten staken vanwege een rokend motorblok.

Aan het eind van de derde ronde had Irwin zijn achterstand dichtgereden en viel hij aan ter hoogte van de Juniper Hill chicane. De Noord-Ier nam de leiding over en probeerde vervolgens te ontsnappen aan Todd en Harrison.

Het was een fenomenale strijd tussen Irwin en Todd die elkaar geen strobreed toegaven en allebei niets liever wilden dan winnen. Halverwege de vijfde ronde nam Todd meer snelheid mee in de zeer snelle ‘Station Corner’ waardoor hij de leiding overnam. Irwin wilde echter koste wat kost aan de leiding rijden voor het geval een rode vlag gezwaaid zou worden, hierdoor viel hij aan in de Magherabuoy chicane.

Het kwam aan op de laatste ronde met Irwin aan de leiding voor Todd met Harrison er niet ver achter. Opnieuw was Todd veel sneller in ‘Station Corner’ maar werd hij er later uitgeremd door Irwin in ‘University’. Todd deed er alles aan om Irwin te verschalken maar de Hager PBM Ducati coureur verdedigde uitstekend. In de laatste sector reed er wederom een achterblijver waardoor Todd geen ultieme aanval in kon zetten. Hierdoor werd Irwin opnieuw de winnaar en behaalde hij zijn elfde Superbike zege op rij, een absoluut record. Todd moest genoegen nemen met de tweede plaats en Harrison werd knap derde op zijn Superstock machine.