IDM Lausitzring: Is Folger wel te stoppen op onbekend terrein?

373
Jonas Folger (94) is nog ongeslagen in de IDM Superbike 2020 | Foto credit: Damon Teerink

Na twee dagen rust komt het IDM kampioenschap dit weekend opnieuw in actie. Ditmaal op de Lausitzring, onbekend terrein voor de ongeslagen winnaar Jonas Folger. Meerdere Nederlanders staan er erg goed voor in de SSP600 en SSP300 klasse. Racesport.nl blikt vooruit op de derde ronde van het seizoen.

Maandag en dinsdag kwamen de IDM coureurs nog in actie voor dubbele wedstrijden op de Sachsenring. De rijders hebben amper tijd om tot rust te komen, want vanaf morgen (vrijdag) start de derde ronde van het seizoen op de Lausitzring. Naast de IDM Superbike 1000, IDM Supersport 600, IDM Supersport 300 is deze keer ook de IDM Zijspannen van de partij. De Northern Talent Cup komt ook opnieuw in actie.

IDM Superbike 1000
Jonas Folger heeft alle vier de races dit seizoen nog op zijn naam geschreven. Op het TT Circuit Assen was het verschil met regerend kampioen Ilya Mikhalchik nog niet mega groot, maar op de Sachsenring was Folger niet te volgen. Met vijftien en zeventien seconden won hij de races op een circuit waar hij al veel ervaring had vanuit zijn GP verleden. Dat is komend weekend anders, want de Lausitzring is nieuw terrein voor Folger. Tweevoudig kampioen Mikhalchik had dit probleem op de Sachsenring, waar hij nog nooit geweest was. Het wordt interessant hoe de onderlinge verhoudingen zullen zijn op de Laustizring, waar Mikhalchik al vele successen heeft bepaald in de afgelopen seizoenen en waar Folger nog niet eerder gereden heeft. Volgende week zal Folger zijn debuut gaan maken met een wildcard in de World Superbike op Catalunya. Florian Alt staat met vier goede scores op een derde plaats in het klassement voor Dominic Schmitter en Vladimr Leonov. Dit weekend staan er maar twee Nederlanders aan de start in de IDM Superbike 1000 klasse. Danny van der Sluis rijdt zaterdag in de ONK SuperCup 1000 klasse op het TT Circuit Assen. Pepijn Bijsterbosch en Ricardo Brink konden vorig jaar constant voor de top-vijf en vaak het podium strijden, dat is dit jaar anders nu het startveld flink aan kwaliteit heeft gewonnen. Bijsterbosch die vorig jaar derde werd in de titelstrijd, staat nu op een zevende positie in het klassement. Brink staat op een elfde plaats.

IDM Supersport 600
Max Enderlein deed goede zaken op de Sachsenring. Op zijn ‘thuiscircuit’ wist de Duister een dubbele overwinning te scoren. Sander Kroeze werd tweemaal vierde en verloor daardoor zijn leidende positie in het klassement. Enderlein heeft nu dertien punten voorsprong op Kroeze. Luca Grunwald is ook sterk begonnen aan het seizoen en staat op plaats drie met vijf punten minder dan Kroeze. De Nederlanders doen het erg goed in deze klasse, want er staan maar liefst vijf rijders in de top-tien van het kampioenschap. Glenn van Straalen staat vierde, Victor Steeman zesde, Dion Otten achtste en Milan Merckelbagh. Jeroen Hilster vinden we terug op een veertiende plaats in het kampioenschap, één positie voor Joep Overbeeke. Naast deze zeven vaste Nederlandse rijders, zal Jorn Hamberg dit weekend met een wildcard aan de start verschijnen namens Performance Racing Achterhoek.

IDM Supersport 300
Melvin van der Voort had pech en geluk tijdens de races op de Sachsenring. De 15-jarige coureur begon als lijstaanvoerder in het kampioenschap, maar deze raakte hij kwijt aan de Austalier Harry Khouri. Van der Voort kwam naar ten val in voorlaatste ronde van de eerste race. Ruben Bijman had geen kans om hem te ontwijken en reed over zijn rug. Er kwam een rode vlag, waardoor Van der Voort en Bijman nog als derde en vierde werden opgenomen in de einduitslag. In deze tweede race had Van der Voort last van zijn bezeerde lichaam en werd negende. Rick Dunnik kende geen gemakkelijk weekend op de Sachsenring, maar kwam na een slechte kwalificatie naar voren in de races. Hierdoor heeft Dunnik de derde positie in de tussenstand in handen voor de Belg Luca de Vleeschauwer. Colin Velthuizen scoorde zijn eerste podium op de Sachsenring en staat achter zijn teamgenoten De Vleeschauwer en Marvin Siebdrath zesde in de tussenstand. Bijman van Pearle Gebben Racing staat achtste. Thom Molenaar, die zijn eerste volledige IDM seizoen rijdt, doet het ook uitstekend tot nu toe met een negende positie in het klassement. Twan Smits, Sven Doornenbal en Eddie de Boer wisten in één of meerdere van de voorgaande vier races ook punten te scoren.

IDM Zijspannen & Northern Talent Cup
De IDM Zijspannen reden niet op de Sachsenring en gaan op de Lausitzring beginnen aan hun tweede ronde van het seizoen. Markus Schlosser en Marcel Fries wisten de twee races in Assen te winnen voor Bennie Streuer en Ilse de Haas. Regerend kampioen Tim Reeves met zijn nieuwe bakkenist Kevin Rousseau is op achterstand begon na twee nulscores in Assen. De Northern Talent Cup gaat na de Sachensring beginnen aan de tweede ronde van het seizoen. De jonge coureurs hadden slechts één dag rust, want vandaag (donderdag) staan er al drie vrije trainingen op het programma. Kas Beekmans, Damian Boessenkool en Maik Duin zijn de vaste Nederlandse deelnemers in deze talentencompetitie.

De IDM trainingen beginnen zoals gebruikelijk op vrijdag. Zaterdagmiddag zijn al de eerste races voor de IDM Supersport 600, IDM Supersport 300 en IDM Zijspannen. Zondag is er een vol raceprogramma dat start vanaf 10:00 uur. De IDM races zijn live te bekijken via Racesport.nl en via de IDM kanalen.

Handige links IDM Lausitzring 2020:

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek

* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.
Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar [email protected] kan ook.