IDC Assen: Twee keer winst en Dutch Superbike titel voor Milan Merckelbagh

600
milan-merckelbagh
Milan Merckelbagh - 2024 Dutch Superbike kampioen | foto© Jan Timmerman

Milan Merckelbagh heeft het 2024 IDC seizoen in stijl afgesloten. De BMW-coureur wist zaterdag tijdens de finaleronde van het seizoen op het TT Circuit Assen beide races te winnen en als kers op de taart de 2024 Dutch Superbike titel mee naar huis te nemen. Wayne Tessels en Eddie de Boer mochten zaterdag in beide races als tweede en derde mee naar het podium terwijl Pepijn Bijsterbosch zich in beide races als gastrijder vooraan in het geweld wist te melden.

Op het TT Circuit Assen werd zaterdag de achtste en finaleronde van 2024 IDC seizoen verreden. Een kwalificatie en twee races stonden er op het programma. Milan Merckelbagh begon als de grote favoriet aan de nog onbesliste titelstrijd, een rol die de Limburger met verve waarmaakte. In beide races was de Limburger het snelst, de winst in de eerste race was echter al voldoende om zich tot 2024 Dutch Superbike kampioen te mogen laten kronen.

Onderstaand een verslag van de twee zaterdag 05 oktober op het TT Circuit Assen verreden Dutch Superbike races.

Race 1
In deze eerste race van de dag was het Milan Merckelbagh die het snelst was en na de eerste ronde als leider doorkwam op de voet gevolgd door Wayne Tessels en gastrijder Pepijn Bijsterbosch terwijl Eddie de Boer en Joris Lentfert op enige afstand van het drietal de plaatsen vier en vijf innamen.

Als snel werd duidelijk dat Merckelbagh, Bijsterbosch en Tessels een maatje te groot waren voor de rest van het veld en ronde na ronde meer afstand wisten te nemen van de rest van het veld.

De drie koplopers maakten er vervolgens een prachtig strijd van in deze voorlaatste race van het seizoen al moest Tessels na een aantal ronden afhaken bij zijn twee medekoplopers.

Ondanks dat Bijsterbosch bleef aandringen wist Merckelbagh zijn leidende positie tot aan de finish vast te houden. De Limburger werd na tien ronden dan ook als winnaar afgevlagd. Bijsterbosch eindigde op 0,207 seconde als tweede terwijl Tessels op iets meer dan 9 seconden als derde werd afgevlagd.

Aangezien Bijsterbosch als gastrijder aan de start verscheen werd Tessels als tweede geklasseerd terwijl de als vierde over de finish gekomen Eddie de Boer hierdoor als derde mee mocht naar het podium.

Stephan de Boer en Joris Lentfert vochten in deze race een prachtig onderling duel uit voor de vijfde plaats, een strijd die Stephan de Boer in zijn voordeel wist te beslissen. Ondanks dat het tweetal als vijfde en zesde de finish passeerden werden zij als vierde en vijfde geklasseerd.

Voor Merckelbagh was de winst in deze voorlaatste race voldoende om zich met nog één race te gaan tot de nieuwe Dutch Superbike kampioen te laten kronen.

Race 2
Met de 2024 titel op zak was het bij de start opnieuw Merckelbagh die het snelst weg was en na de eerste ronde als leider doorkwam met in zijn kielzog Tessels en gastrijder Bijsterbosch terwijl Eddie – en Stephan de Boer na de eerste ronde de top vijf completeerden.

Dit keer was het Tessels die in de beginfase van de race de ontketende Merckelbagh kon volgen terwijl Bijsterbosch al snel iets terrein prijs moest geven.

In de vierde van de 10 ronden tellende race wist Tessels, die even eerder op de dag zijn Dutch Superbike titel had moesten afstaan aan Merckelbagh, de leiding over te nemen terwijl Bijsterbosch op dat moment op de derde plaats rijdend al meer dan twee seconden prijs had moeten geven op de twee koplopers.

Twee ronden later was het echter opnieuw Merckelbagh die als leider doorkwam op de voet gevolgd door Tessels en Bijsterbosch die zijn achterstand inmiddels op had zien lopen tot ruim vier seconden op het tweetal. Eddie de Boer volgde op ruim 10 seconden op de vierde plaats terwijl Lentfert ten koste van Stephan de Boer de vijfde plaats had over weten te nemen.

In de slotfase gaf Merckelbagh zijn leidende positie niet meer uit handen en werd hij na 10 ronden voor de tweede keer tijdens deze finaledag van het seizoen als winnaar afgevlagd. Tessels moest op 0,404 seconde genoegen nemen met de tweede plaats terwijl Bijsterbosch op iets meer dan 15 seconde als derde de zwart/wit geblokte vlag passeerde.

Eddie de Boer passeerde als vierde de eindstreep voor Joris Lentfert en Stephan de Boer. Zij werden uiteindelijk vanwege het gastoptreden van Bijsterbosch respectievelijk als derde, vierde en vijfde in de uitslag opgenomen.