IDC Assen: Sven Doornenbal wint finaleraces, Maik Duin 2024 Dutch Supersport kampioen

341
maik-duin
Maik Duin - 2024 Dutch Supersport kampioen | foto© Jan Timmerman

Maik Duin heeft zaterdag tijdens de IDC-finale op het TT Circuit Assen de 2024 Dutch Supersport titel voor zich opgeëist. De Suzuki coureur had zaterdag in Assen aan een tweede en derde plaats voldoende om de titel veilig te stellen. De winst in de twee laatste races van het seizoen gingen naar Kawasaki coureur Sven Doornenbal.

Een kwalificatie en twee races stonden er zaterdag in Assen op het programma tijdens de achtste en finaleronde van het 2024 seizoen. Onder nagenoeg perfecte weersomstandigheden werd er op het scherpst van de snede gereden. In de Dutch Supersport klasse was er twee keer een overwinning voor Sven Doornenbal. De twee overwinningen van de Kawasaki coureur, die voorafgaand aan de finale samen met Maik Duin en Finn de Bruin nog in de race was voor de titel, waren echter niet voldoende om de titel veilig te stellen. De 2024 Dutch Supersport titel ging naar Maik Duin, de Suzuki coureur had namelijk aan een tweede en derde plaats voldoende om zich na afloop van de tweede race tot de nieuwe Dutch Supersport kampioen te laten kronen.

Race 1
In deze eerste race van de dag zagen een drietal coureurs de dienst uitmaken. Nadat Lucas Arends al in de eerste ronde ten val kwam zagen we Sven Doornenbal, Maik Duin en Finn de Bruin afstand nemen van de rest van het veld.

Nadat ook Selwin Hamden in de tweede ronde ten val was gekomen maakten Doornenbal, Duin en de Bruin er een onderling een fantastische strijd van wie in deze voorlaatste race van het seizoen er met de winst vandoor zou gaan terwijl Rick Kooistra, Kay van Steenbergen en gastrijder Ruben Bijman op enige afstand van de drie koplopers een verbeten strijd uitvochten voor de vierde plaats.

In de slotfase van de tien ronden tellende race waren het Doornenbal en Duin die iets afstand wisten te nemen van De Bruin. Doornenbal trok uiteindelijk aan het langste eind door met een miniem verschil van 0,102 sec. op Duin als winnaar de finish te passeren. De Bruin passeerde uiteindelijk op iets meer dan een halve seconde als derde de finish terwijl Bijman op iets meer dan 10 seconden van de winnaar de strijd om de vierde plaats in zijn voordeel wist te beslissen voor Steenbergen en Kooistra. Aangezien Bijman als gastrijder zijn opwachting maakte werden Steenbergen en Kooistra respectievelijk als vierde en vijfde in de uitslag opgenomen.

Race 2
In de allesbeslissende race voor de 2024 Dutch Supersport titel was het Doornenbal die het snelst weg was en na de eerste ronde als leider doorkwam voor Duin, De Bruin, gastrijder Bijman, Van Steenbergen en Julian van Kalkeren.

Al snel in de race ontstond er een kopgroep van vier coureurs met daarbij de nog steeds aan de leiding rijdende Doornenbal, De Bruin, Duin, Bijman en Van Steenbergen.

De Bruin wist vervolgens de leiding over te nemen van Doornenbal, Het tweetal sloeg vervolgens een gaatje op Bijman en Duin terwijl even daarachter volgde op vijfde plaats.

De Bruin en Doornenbal wisten vervolgens in het tweede deel van de race ronde na ronde iets meer afstand te nemen van Bijman en Duin die onderling een duel uitvochten voor de derde plaats in deze slotrace van het seizoen.

De Bruin ging weliswaar als leider de laatste ronde in maar het was Doornenbal die na 10 ronden als winnaar werd afgevlagd. Op slechts 0,160 seconde passeerde De Bruin als derde de finish terwijl Bijman op 3 seconden als derde de finish passeerde.

Duin werd op iets meer dan 6 seconden van de winnaar als vierde afgevlagd voor Van Steenbergen en Rick Kooistra.

Aangezien de als derde over de finish gekomen Bijman als gastrijder meedeed, werd Duin als derde geklasseerd en schoven Van Steenbergen en Kooistra op naar de plaatsen vier en vijf. De derde plaats van Duin was echter voldoende om in deze allerlaatste race de 2024 Dutch Supersport titel veilig te stellen.