HomeMotoGPMotoGPHet verhaal achter de MotoGP start soap in Austin

Het verhaal achter de MotoGP start soap in Austin

De MotoGP race in Austin werd zondagmiddag gewonnen door Francesco Bagnaia. Een verdiende overwinning voor de Ducati Lenovo Team coureur die optimaal profiteerde van de crash van Marc Márquez – de ook dit weekend oppermachtige Spanjaard ging in de negende ronde aan de leiding rijdend onderuit. Maar niet de overwinning van de Italiaan is sindsdien het gesprek van de dag. De totale chaos op de startgrid en de manier waarop de race van start ging houdt de gemoederen tot op de dag van vandaag nog flink bezig.

Het verhaal is bekend, toen de race een half uur voor de start als WET-race werd aangemerkt en de baan in het laatste half uur voor de start dusdanig snel opdroogde ontstond er paniek bij de heren coureurs op de grid. Terwijl het gros van het veld op regenbanden klaar stond – alleen Brad Binder, Enea Bastianini en Ai Ogura op de startplaatsen 16 t/m 18 hadden voor slicks gekozen – trok Marc Márquez met nog drie minuten te gaan de trucendoos open. De achtvoudig wereldkampioen rende uit het niets van de grid terug naar de pits om daar op zijn op slicks gereedstaande GP25 te stappen.




In een dergelijk geval zou Marc Márquez vanuit de pitstraat aan de warm-up lap kunnen beginnen om vervolgens achteraan op de grid aan de race te beginnen. Aangezien er slechts drie coureurs op slicks stonden (op de plaatsen 16,17 en 18) zouden dat zijn enige drie concurrenten zijn, dit aangezien de rest van het veld tijdens de race nog naar binnen zouden moeten voor een bandenwissel. Op de grid was echter te zien en te horen dat Márquez in overleg met zijn crew een cruciale denkfout maakten.

Márquez en zijn crew waren namelijk van mening dat men in dit geval alleen vanaf de laatste plaats op de grid zou moeten starten en het daarbij zou blijven. Niets is minder waar zo blijkt uit het MotoGP reglement. Hier staat namelijk duidelijk dat als de pitstraat gesloten is dat een motorwissel weliswaar nog is toegestaan maar alleen als er sprake van een technisch defect. Als een coureur puur uit speculatie zijn motor vervangt voor betere banden dan staat er in het officiële MotoGP-gridprotocol duidelijk vermeld dat dit wordt dit wordt bestraft, en niet met een longlap- maar zelfs met een drive-through penalty.

Maar achter de truc van Márquez schuilt een ander verhaal, de Spanjaard had zich namelijk goed ingelezen in de huidige MotoGP regels wetende dat er sinds 2018 een wijziging is doorgevoerd, dit naar aanleiding van een vergelijkbaar voorval tijdens de Argentijnse Grand Prix waar Jack Miller eenzaam en alleen vooraan op de grid stond nadat de rest van het veld ook had besloten om op het laatste moment te kiezen voor een andere band. Om een dergelijk scenario in de toekomst te voorkomen werd er een nieuwe regel ingevoerd voor de startprocedure. Deze nieuwe regel zegt dat als 10 of meer coureurs vanuit de pitstraat willen starten, het startproces wordt onderbroken en er een nieuwe starttijd wordt aangekondigd.

Dit wetende verwachte Márquez dat veel coureurs hem zouden volgen en de start alsnog afgebroken zou gaan worden. En precies dat gebeurde, een groot aantal coureurs volgde het voorbeeld van de polesitter. Maar de goed oplettende kijker zal het niet ontgaan zijn, uiteindelijk volgden ‘slechts’ acht coureurs het voorbeeld van de Ducati Lenovo Team coureur. Nog niets aan de hand in dit geval, want onder de acht coureurs waren ook de naaste belagers van Márquez waaronder Francesco Bagnaia, Alex Márquez, Fabio Di Giannantonio.

Of de wedstrijdleiding de tel in alle ontstane chaos kwijtraakte of door Maverick Viñales – die plots weer terugkeerde naar zijn motor op de grid – op het verkeerde been werd gezet zal wel nooit duidelijk worden, maar één ding werd al snel duidelijk, en dat is dat de wedstrijdleiding de geplande start uitstelde. Nadat er in eerste instantie paniek, chaos en onduidelijkheid was in de pitstraat en op de startgrid kon het natuurlijk niet uitblijven dat er vragen gesteld zouden worden, dat de fans moord en brand zouden gaan schreeuwen en de fans die Marc Márquez niet in hun favorietenlijstje hebben staan dit voorval aan zouden gaan grijpen om hem tot de grond toe af te branden, hem als schuldige aan te wijzen voor de ontstane situatie en de wedstrijdleiding te verwijten partijdig te zijn.

Om alle misverstanden te voorkomen kwam wedstrijdleider Mike Webb na de race met een duidelijke verklaring en de reden om te kiezen voor het uitstellen van de start.

Mike Webb: “We hebben om veiligheidsredenen de start uitgesteld en vervolgens gekozen voor een herstart met een snelle grid procedure. Gezien het aantal coureurs, motoren en teamleden op de startgrid en in de pitstraat was het onmogelijk om de warm-up ronde te starten. Het herstarten van de race was de veiligste oplossing om te reageren op de ongekende omstandigheden bij de start van deze Grand Prix. We zullen de situatie samen met de teams analyseren en de reglementen herzien.”

Hoe we het ook wenden of keren, de coureurs die de startgrid verlieten – onder leiding van Marc Márquez – kregen wat ze wilden en werden uiteindelijk de grote winnaars van deze soap. De grote verliezers werden de drie coureurs die gekozen hadden voor slicks of toch misschien wel de aanstichter van dit alles, die in de negende ronde van de race aan de leiding ten val kwam, uitgerekend omdat hij onbedoeld op een natte plek terechtkwam in bocht vijf van het Amerikaanse circuit.

Het gaat echter te ver, veel te ver om de achtvoudig wereldkampioen als schuldige aan te wijzen voor deze chaos. Hij komt ermee weg omdat hij de enige coureur is die de finesse en brutaliteit heeft om het maximale uit elke situatie te halen, op welke manier dan ook. Iedere andere coureur had zondag als eerste de startgrid kunnen verlaten. Maar Márquez deed het, ook omdat hij wist dat er genoeg coureurs achter hem aan zouden komen en dat er chaos zou ontstaan ​​en de start van de wedstrijd uitgesteld zou worden. Afgelopen zondag volgden de kuddedieren opnieuw trouw hun alfamannetje. Márquez is een coureur, en de taak van een professioneel coureur is om de best mogelijke resultaten te behalen voor zichzelf en zijn team. Niet meer en niet minder.

Voor diegene die na dit alles durft te beweren dat de wedstrijdleiding de beslissing genomen heeft vanwege vriendjespolitiek, vanwege het feit dat het Marc Márquez was, hem hiermee een dienst te bewijzen en niet uit veiligheidsoverwegingen kunnen we niet anders dan adviseren om te kiezen voor het volgen van een andere sport. Dergelijke koekjes worden er namelijk niet gebakken binnen de MotoGP, zelfs niet door wedstrijdleider Mike Webb.



collin-veijer



Tijdschema en volledige uitslagen Red Bull Grand Prix of the Americas



03 – MotoGP Austin 2025
15:00 - 15:35
Moto3
Eerste vrije training
15:50 - 16:30
Moto2
Eerste vrije training
16:45 - 17:30
MotoGP
Eerste vrije training
19:15 - 19:50
Moto3
Training
20:05 - 20:45
Moto2
Training
21:00 - 22:00
MotoGP
Training




Handige links Red Bull Grand Prix of the Americas:

Waar te volgen op TV
NIEUW | MotoGP- en WorldSBK ticketshop
Fotoverslag



Volg het laatste Racesport.nl nieuws ook via social media:

 



   Vrijwillige bijdrage Racesport.nl  

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer: NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’



 

Gerelateerde berichten
Gerelateerd

Winkelwagen0
Er zijn nog geen producten aanwezig