González behaalt eerste Grand Prix zege in bizarre Japanse Moto2 race, Van den Goorbergh vijfde

3376
Zonta van den Goorbergh - Mobility Resort Motegi | © Rafa Marrodán

Manuel González heeft zondag de Moto2 race op het Mobility Resort Motegi in Japan gewonnen. Nadat de race werd onderbroken wegens regenval maakte de Spanjaard net als alle andere coureurs in de top zes de juiste keuze door voor slicks te gaan. Achter González eindigden Ai Ogura en Filip Salac op het podium, Zonta van den Goorbergh behaalde zijn beste Grand Prix resultaat op de vijfde plaats.

Evenement: Motul Grand Prix of Japan
Circuit: Mobility Resort Motegi
Categorie: Moto2
Tijd: 12:15 – 12:50 uur lokale tijd, 05:15 – 05:50 uur Nederlandse tijd
Sessie: Race – 19 ronden
Omstandigheden: Bewolkt, 22°C

Zondag om 12:15 uur lokale tijd, 05:15 uur Nederlandse tijd begon de negentien ronden lange Moto2 race op het Mobility Resort Motegi in Japan. Het was bewolkt maar wel aangenaam warm op het Japanse circuit, en de weersvoorspellingen gaven geen regen aan.

Polesitter Jake Dixon startte goed en ging als leider de eerste bocht in voor Zonta van den Goorbergh en Izan Guevara. De Nederlander werd echter in de eerste bocht meteen aangetikt door Guevara waardoor hij terugviel naar de twaalfde positie. Het bleek echter flink te regenen in de tweede en derde sector van het circuit waardoor de rode vlag werd gezwaaid. De Moto2 coureurs hebben maar één machine tot hun beschikking waardoor er niet gewisseld kan worden zoals dat in de MotoGP klasse gebeurt.

De regen zette niet door en ter hoogte van start / finish had het nog maar nauwelijks geregend. De race zou herstart worden over twaalf ronden met dezelfde startopstelling maar het werd een belangrijke keuze om te maken: was het nat genoeg voor regenbanden of droog genoeg voor slicks?

De race werd zo’n twintig minuten later herstart over twaalf ronden en er werden verschillende bandenkeuzes gemaakt. Zonta van den Goorbergh en WK leider Ai Ogura behoorden tot de coureurs die voor slicks kozen terwijl polesitter Jake Dixon en Barry Baltus tot de coureurs behoorden die regenbanden hadden laten monteren.

Dixon kwam goed weg en nam meteen de leiding in handen voor teamgenoot Guevara en Aron Canet. Daarachter waren het Diogo Moreira, Joe Roberts, Tony Arbolino en Barry Baltus terwijl Van den Goorbergh terugviel naar buiten de top twintig. De coureurs op regenbanden hadden in deze beginfase van deze race meer grip dus het was zaak voor de coureurs op slicks om niet al te ver terug te zakken.

Dixon wist een klein gaatje te slaan richting López die de tweede plaats had overgenomen van Guevara met daarachter een grote groep. WK leider Ogura, die op slicks reed, werd steeds sneller en wist na een listige openingsronde weer naar voren te komen. Hij reed de snelste rondetijden waardoor het de juiste keuze leek te zijn.

Aan het einde van de derde ronde had Ogura al de leiding overgenomen van Dixon en meteen bouwde hij een voorsprong op. Zijn keuze pakte perfect uit terwijl de coureurs op regenbanden het nu moeilijk begonnen te krijgen omdat deze te warm werden op het nagenoeg droge asfalt. Ook Van den Goorbergh kwam weer in rap tempo naar voren terwijl Baltus juist terugzakte.

Manuel González had ook voor slicks gekozen en was aan het eind van de vierde ronde opgeklommen naar de tweede plaats achter Ogura. Van den Goorbergh maakte eveneens een geweldige opmars en reed aan het einde van de vijfde ronde op de vijfde plaats.

Halverwege de race reed WK leider en thuisrijder Ogura aan de leiding met anderhalve seconde voorsprong richting González. Ruim zeven seconden daarachter was het Filip Salac op de derde plaats met Alcoba en Van den Goorbergh daar kort achter. Dit waren de coureurs die voor slicks hadden gekozen en al een grote voorsprong in handen hadden richting de coureurs daarachter op regenbanden.

Het was nog zeker geen gelopen race want González was een stuk sneller dan Ogura. De Spanjaard reed zijn achterstand behoorlijk snel dicht terwijl daarachter werd geduelleerd voor de derde en laatste podiumplaats.

In de negende ronde viel González aan in bocht 9 en met een mooie uitremactie nam hij de leiding over van Ogura. Het was nu de vraag of Ogura bereid was om het risico te nemen met het kampioenschap op het spel. Salac en Alcoba reden op dit moment dicht bij elkaar op de derde en vierde plaats terwijl Van den Goorbergh een seconde achterstand had op P5.

González wist weg te rijden van Ogura en kwam uiteindelijk met een voorsprong van meer dan een seconde als winnaar over de streep. Het was de eerste Grand Prix overwinning van de Spanjaard in een hectische Moto2 race die velen niet snel zullen vergeten.

Achter González deed Ogura zeer goede zaken voor het kampioenschap door als tweede te eindigen met zijn rivalen ver achter hem. Salac wist Alcoba achter zich te houden en mocht mee naar het podium, zijn derde in de Moto2 klasse. Van den Goorbergh reed een bekeken race en deed geen gekke dingen in de slotfase van de race, met een vijfde plaats behaalde hij het beste resultaat van zijn Grand Prix carrière. RW-Idrofoglia Racing GP teamgenoot Baltus werd achttiende.