Glenn Irwin en Ryde zegevieren zondag op nat Oulton Park

539
Start BSB Race 3 - Oulton Park | © Bennetts British Superbike Championship

Glenn Irwin en Kyle Ryde hebben zondagmiddag de tweede en derde British Superbike races gewonnen op Oulton Park. Na twee zonnige dagen regende het op zondag flink waardoor de races later dan gepland van start gingen en over gereduceerde afstand werden verreden.

Na een spannende eerste race op zaterdag werden er zondag nog eens twee British Superbike races verreden op Oulton Park. Deze gingen echter pas veel later dan gepland van start wegens hevige regenval. Er stonden grote plassen water op de baan waardoor er vertraging werd opgelopen, uiteindelijk werden de races over gereduceerde afstand verreden.

Race 2
Op een nog natte baan was het Kyle Ryde die vanaf pole position de leiding in handen nam. Echter viel hij in de openingsronde al gauw weer terug en was het Glenn Irwin die de koppositie van hem overnam. Achter de Hager PBM Ducati coureur waren het Leon Haslam, Christian Iddon en Lee Jackson die de kopgroep vormden. Iddon viel aan en wist kortstondig de leiding over te nemen maar hij maakte al gauw een fout en ging onderuit, waardoor zijn race ten einde kwam. Irwin moest alle zeilen bijzetten om hem te ontwijken waardoor hij veel tijd verloor. Dit betekende dat Haslam de nieuwe leider in de wedstrijd werd voor Tommy Bridewell en Lewis Rollo.

Rollo en Bridewell vochten om de tweede plaats en in de zevende ronde voegde Danny Kent zich bij deze groep om mee te doen in de strijd voor het podium. Glenn Irwin had daarachter echter het betere tempo en wist al gauw weer op te klimmen naar de tweede plaats waarna hij de jacht inzette op Haslam, die op jacht was naar zijn eerste BSB-zege sinds 2018.

Het kwam aan op de laatste ronde waarin Irwin een agressieve inhaalactie uitvoerde op Haslam. De Engelsman moest daardoor rechtdoor in de ‘Hislop’-chicane waardoor hij zijn kans op de overwinning verloor. Het kostte hem ook de tweede plaats waardoor Irwin de wedstrijd wist te winnen voor Kent met Haslam daarachter op de derde plaats. Kampioenschapsleider Bridewell werd werd vierde voor Rollo op de ‘Pathway’ machine terwijl directe concurrent Kyle Ryde niet verder kwam dan P13.

Race 3
Ondanks dat de baan behoorlijk was opgedroogd werd de race als ‘wet race’ verklaard. Het werd voor de meesten een gok qua bandenkeuze met regenbanden, intermediates en slicks die allemaal gebruikt werden. Ryan Vickers startte het best en had de leiding in handen genomen waarna hij meteen een gat sloeg naar de concurrentie. Hij had al gauw een grote voorsprong in handen maar aan het einde van de derde ronde ging het mis en kwam hij ten val. Hierdoor nam Storm Stacey de koppositie over voor Leon Haslam, Josh Brookes en Tommy Bridewell met Glenn Irwin op de vijfde plaats.

Brookes zou de volgende uitvaller zijn maar nadat Lewis Rollo  onderuit was geschoven bij het aanremmen voor de ‘Hislop’-chicane kwam er veel zand en gras op de baan terecht. De baanomstandigheden waren hierdoor dusdanig slecht waardoor de rode vlag werd gezwaaid. De race zou uiteindelijk herstart worden over slechts vijf ronden.

Het was Storm Stacey die meteen de koppositie in handen had voor Bridewell, Haslam en Ryde. Laatstgenoemde ging meteen de aanval in en kwam in de tweede ronde al naar de tweede plaats. Een ronde later nam hij de leiding over dankzij een mooie inhaalactie op Stacey.

Ryde wist vervolgens het de achtervolging met een indrukwekkende voorsprong van 5,965 seconden voor te blijven terwijl Bridewell een kleine seconde in handen had richting Stacey. met 0.965s achter zich wist te houden. Max Cook reed een goede race en werd vierde voor Danny Kent, Chrstian Iddon, Lee Jackson, Andrew Irwin, Glenn Irwin en Josh Brookes in de top tien die nota bene vanaf de laatste plaats op de grid startte vanwege een crash in het eerste gedeelte van deze Race 3.

Uitslag:

1. Kyle Ryde – Yamaha
  2. Tommy Bridewell – Honda | +5,965
  3. Storm Stacey – Kawasaki | +6,487
  4. Max Cook – Kawasaki | +12,345
  5. Danny Kent – Yamaha | +12,760

In het kampioenschap is Bridewell nu weer de leider met 334 punten met Ryde (328) en Glenn Irwin (289) daar niet ver achter. Iddon (245) staat vierde voor Kent (234) en Vickers (228).

Nederlanders
Jorel Boerboom kwam in de tweede British Supersport race niet aan de finish doordat hij door een andere coureur van zijn machine werd gereden. Hij was gelukkig ongedeerd maar het betekende geen finish. Floris Schipper zou op zondag niet meer in actie komen doordat de tweede British Superteen race werd afgelast.

De volgende ronde van het British Superbike kampioenschap vindt plaats in het weekend van 27 t/m 29 september op Donington Park.

Handige links British Superbikes Oulton Park:

Livetiming

Facebook | Instagram |  — X — | Threads | YouTube

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer: