DSB: Jaap Kingma coureur aan kop in het ONK 250

69

Jaap Kingma coureur aan kop in het Open Nederlands Kampioenschap Het afgelopen weekend is de tweede ronde van het Open Nederlands Kampioenschap verreden op het circuit van Spa- Francorchamps. Het Friese Jaap Kingma Team sloeg haar hospitality tent dan ook op in de Belgische Ardennen om aan de start te verschijnen van respectievelijk de 125- en de 250cc races.

Voor de wedstrijd op zondag zou worden verreden moest er eerst nog gereden worden voor de plaatsverdeling op de startgrid, de zogeheten kwalificatie races. De aanloop naar de wedstrijd verliep echter niet vlekkeloos voor de drie Kingma coureurs. Carol Litjens, die uitkomt in de 125cc klasse, had tijdens deze kwalificatiesessies geen goed gevoel over de machine. Haar motorfiets bleek Òte vetÓ afgesteld en ondanks dit euvel wist Carol toch nog beslag te leggen op de dertiende plaats op de startgrid. Haar monteurs wisten de problemen echter snel te hestellen en bij de volgende sessie, die zaterdagmiddag werd verreden reed ze maar liefst 6 seconden van haar tijd af. De beloning was dat ze voor de wedstrijd op zondag van plaats twaalf mocht vertrekken. De broer van Carol, Emile Litjens, die uitkomt in de 250cc klasse zou zijn tweede wedstrijd van dit jaar gaan rijden op de snelle 250cc Aprilia, die door de monteurs is voorzien van een ÒfrisÓ motorblok, dat vorig week geheel onder handen is genomen door technici van de Aprilia fabriek in Itali‘. Vorig jaar reed Emile overigens als Òtry-outÓ al op de Aprilia op het circuit van Francorchamps, hij eindigde toen als vierde. De kwalificatie voor Emile verliep niet echt volgens het boekje. Emile kon z’n Aprilia niet in de 3e versnelling zetten en alleen maar doorschakelen naar de 4e versnelling. Snelle ronde tijden zat er voor Emile dan ook niet in en na afloop van de sessie bleek dat hij zondag vanaf plaats achtste op de grid zou mogen startte. Bram Appelo kampte het hele weekend met mechanische problemen. De monteurs trachtte de oorzaak te achterhalen, maar dit ging met veel tegenslag gepaard. De problemen leken aanvankelijk van de versnellingsbak te komen waardoor Bram zich in de eerste kwalificatietraining niet kon plaatsen. In de tweede sessie lukte het Bram wel, doch de problemen waren nog van dien aard dat hij achter in het rijdersveld terecht kwam op de 21ste startplek. De monteurs van Bram zouden waarschijnlijk het blok moeten vervangen door het standaard blok omdat een A-kit krukas, die vervangen moest worden, niet op voorraad is. De oplossing kwam echter uit Nederland en zondag zou Bram weer ÒnormaalÓ de wedstrijd in kunnen gaan, doch wel uit het achterveld komende.

Op ÒraceÓ zondag waren de machines weer Òtip topÓ geprepareerd om de wedstrijd met volle 100% te verrijden. Carol mocht het eerst van start in de 125cc race. Het zou voor haar een historisch moment worden in haar motorrace carriˆ¬re. Zij evenaarde haar beste prestatie ooit en finishte als tiende. Emile en Bram reden later op de dag de 250cc race. Emile deed het net als de eerste race in het ONK bijzonder goed. Na een spannende wedstrijd kwam hij als tweede over de startstreep. De wedstrijd werd gewonnen door Patrick Lakerveld. Randy Gevers ging als tweede over de finish maar kreeg strafseconden opgelegd. Hij ging tijdens de race Emile en Jan Blok voorbij onder de gele vlag. Onmiddellijk nadat de eerste drie weer de pits inkwamen werd meegedeeld dat Randy Gevers niet als tweede gehuldigd zou worden. Ex- Grand Prix coureur Henk van de Lagemaat ging onderuit. Bram wist van de 21ste startplek door te dringen naar een 11de plaats, dit met een standaard Honda blok. Hij eindigde als 11de en de eerlijkheid gebied dat dit een zeer goede prestatie is van de man uit het Gelderse Twello. Emile staat momenteel aan kop van het klassement in het Open Nederlands Kampioenschap.