CIV MiniGP Italy series Ortona: Korporaal sluit weekend af met vierde plaats

637
jaylen-korporaal
Jaylen Korporaal | foto© foto© gpagency.it

Het Circuito Internazionale d’Abruzzo di Ortona was het afgelopen weekend het decor van de tweede ronde van de CIV Junior. In de FIM MiniGP Italy Series Ohvale 190 zagen we opnieuw één Nederlandse deelnemer aan de start verschijnen, de pas 14-jarige Jaylen Korporaal. Het werd een moeilijk weekend, maar met een vierde plaats in Race 2 keerde de jonge Nederlander met een goed en positief gevoel huiswaarts.

Vrijdag vonden er op het aan de Adriatische kust iets ten zuiden van Ortona gelegen Circuito internazionale d’Abruzzo di Ortona voor de FIM MiniGP Italy Series Ohvale 190 coureurs de eerste vrije trainingen plaats, gevolgd op zaterdag door nogmaals een vrije training, twee kwalificaties, een Sprint race terwijl zondag de twee hoofdraces werden verreden.

Voor Jaylen Korporaal stond de vrijdag in het teken van het opnieuw leren kennen van het circuit. De jonge Nederlander had er in tegenstelling van veel van zijn Italiaanse rivalen niet vooraf kunnen trainen, maar ondanks dit werd de motor tijdens deze eerste sessie goed afgesteld en gingen de rondetijden gedurende de dag gestaag naar beneden.

Na een goed verlopen afsluitende vrije training op zaterdag begon Korporaal dan ook vol vertrouwen aan de eerste kwalificatie. Deze eerste kwalificatie verliep echter niet helemaal naar wens, de jonge Nederlander wist dan ook niet aan zijn snelst gereden tijden uit de vrije trainingen te komen. Werk aan de winkel dus voor de tweede kwalificatie. Helaas gooiden in deze tweede kwalificatie de Italiaanse weergoden roet in het eten. Regen zorgde ervoor dat deze sessie op een natte baan verreden moest worden waardoor de rondetijden uit de eerste kwalificatie buiten bereik bleven en een elfde startplaats Korporaal’s deel werd.

Sprintrace
Ondanks een natte tweede kwalificatie kon de Sprintrace zaterdag later op de dag op een droge baan verreden worden. Vanaf de elfde plaats op de grid kende Korporaal een aantal mooie gevechten wat hem uiteindelijk op de finish de negende plaats opleverde. Lorenzo Fino werd in deze slechts acht ronden tellende race als winnaar afgevlagd voor Vincenzo Di Veroli en ‘Luchino’ Luca Rizzi.

Volledige uitslag: Ortona_Sprint

Race 1
Korporaal kende in deze race een goede start maar in de eerste bocht zorgde een klein foutje ervoor dat hij terugviel naar de dertiende plaats. Na zich terug geknokt te hebben naar de elfde plaats ging het vervolgens mis. Een flinke highsider gooide roet in het eten, maar ondanks deze tegenslag kon de jonge Nederlander zijn race vervolgen om in de slotfase nog weer op de elfde plaats te belanden. Deze klassering werd dan ook zijn deel in deze eerste race van de dag.

Fino was ook in deze race het sterkst. De jonge Italiaan wist vanaf de pole meteen de leiding te nemen om deze vervolgens niet meer af te staan. Met een voorsprong van zes seconden passeerde hij de finish voor Di Veroli en Matteo Mancini die na afloop als derde mee mocht naar het podium.

Volledige uitslag: Ortona_Race1

Race 2
Race 2 werd een ander verhaal. De coureurs stonden allen op droogweerbanden op de grid, maar de wedstrijdleiding stuurde vervolgens iedereen terug naar de pits voor een verplichte bandenwissel omdat het stevig begon te regenen. Eenmaal op regenbanden kende Korporaal een wereldstart en wist hij vanaf de elfde plaats op de grid als zesde de eerste bocht in te duiken. Korporaal voelde zich als een vis in het water op de steeds natter wordende baan en wist op een gegeven moment zelfs als vierde door te komen. Vanwege de steeds slechter wordende baancondities besloot de wedstrijdleiding de race na acht ronden echter vroegtijdig af te vlaggen. Korporaal werd hierdoor als vierde geklasseerd. Rizzi wist het beste met de moeilijke omstandigheden om te gaan en werd na acht ronden tot winnaar uitgeroepen voor Lorenzo Fino en Simone Vianello.

Volledige uitslag: Ortona_Race2

Tussenstand kampioenschap
Na twee raceweekenden bezet Korporaal met 44 gescoorde punten de vijfde plaats in de tussenstand van het kampioenschap. Fino gaat hierin ruim aan de leiding met 107 gescoorde punten voor Rizzi (71) en Mancini (62).

Volledige tussenstand: Ortona_stand

Al met al een positief einde van het weekend voor Korporaal na een moeilijk en moeizaam verlopen weekend in Ortona.

Jaylen Korporaal: “Dit is een heel lastig circuit. Het feit dat ik er, in tegenstelling tot veel andere coureurs, vooraf niet heb kunnen trainen maakte het allemaal niet makkelijker op. We hebben gedurende het weekend veel aanpassingen aan de motor moeten doen, maar uiteindelijk hebben we er in Race 2 een vierde plaats uit weten te slepen en daar ben ik dan ook heel erg blij mee. Ondanks alles sta ik nog steeds vijfde in de tussenstand van het kampioenschap. Op naar de volgende race in Modena”

De derde ronde van het CIV Junior wordt verreden in het weekend van 06 en 07 juli, plaats van handeling is Autodromo di Modena.

Facebook | Instagram |  Twitter | Threads | YouTube

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer: