CIV MiniGP Italy series: Korporaal scoort flink punten in Aprilia ondanks vijftal crashes

660
jaylen-korporaal
Jaylen Korporaal (95) | foto© CIV Junior

In het weekend van 19 t/m 21 juli werd op Circuito Internazionale di Aprilia in Italië de vierde ronde van het CIV Junior verreden. Jaylen Korporaal hield de Nederlandse eer hoog in de FIM MiniGP Italy Series Ohvale 190 en scoorde er ondanks de extreem hoge temperaturen en een vijftal crashes een vierde, achtste en zevende plaats in de drie verreden races.

Het Aprilia International Circuit was afgelopen weekend gastheer voor een intens CIV Junior motorraceweekend dat werd gekenmerkt door hoge temperaturen. Jaylen Korporaal was dit weekend de enige Nederlandse deelnemer tijdens het weekend waar zaterdagmiddag een Sprintrace op het programma stond en waar zondag twee races verreden werden.

Tijdens de vrije trainingen bleek al snel dat de hoge temperaturen – temperaturen die in de middag boven de 40 graden uitkwamen – de jonge talenten flink parten speelden. Dat de omstandigheden lastig waren ondervond ook Korporaal die tijdens deze eerste sessies van het weekend twee keer ongewild kennismaakte met het Italiaanse asfalt.

Korporaal had ondanks de moeilijke omstandigheden de afstelling voor de kwalificatie aardig op orde. Een negende startplaats zijn deel, dit ondanks een crash in zowel de eerste – als ook de tweede kwalificatie.

Sprintrace
Korporaal kende vanaf de negende startplaats een goede start en kwam als zesde uit de eerste bocht. Na een aantal spannende duels passeerde Korporaal na negen ronden op iets meer dan vier seconden van de winnaar als vierde de finish. De winst in deze korte race ging naar Carlo Mastrosimone voor zijn landgenoten Luca Rizzi en Alessio Paglioni.

Klik hier voor de volledige uitslag

Race 1
Zondag tijdens de eerste race van de dag kende Korporaal opnieuw een uitstekende start door als vijfde de eerste bocht in te duiken. Helaas werd de jonge Nederlander even later door een collega coureur aangetikt met als gevolg dat beide heren ten val kwamen. Deze crash resulteerde in een rode vlag situatie. Korporaal wist in tegenstelling tot de andere coureur zijn machine op tijd terug te rijden naar de pits. Arnold de Roo (teambaas ADR Racing) ving de jonge Nederlander op terwijl vader Korporaal zich samen met de teambaas van YMP Arena zich ontfermden over de beschadigde machine. Een beschadigde en losgeraakte stuurhelft zorgde voor de nodige hectiek, maar het euvel werd zo goed en kwaad als mogelijk gefikst waardoor Korporaal er tijdens de herstart weer bij stond. Ondanks dat alles zeker nog niet perfect aanvoelde werd de achtste plaats zijn deel. Winnaar van deze race werd de Italiaan Vincenzo de Veroli voor Mastrosimone en Rizzi.

Race 2
De tijd tussen de eerste en deze tweede race werd door Korporaal en zijn crew benut voor het repareren van de Ohvale 190 machine. De motor stond er voor de start dan ook weer perfect bij. Na de eerste ronde als zevende door te zijn komen bleek al snel dat de hoge temperaturen langzaamaan hun tol begonnen te eisen. Korporaal had het tijdens deze vijftien ronden tellende race dan ook zwaar. De coureur uit Rotterdam gaf echter niet op en knokte zich in deze afsluitende race van het weekend naar een zwaarbevochten zevende plaats. Net als in de eerste race van de dag wist De Veroli ook deze race op zijn naam te schrijven. Lorenzo Fino en Simone Viannello mochten dit keer na afloop van de race als tweede en derde mee naar het podium.

Jaylen Korporaal: “Dat het een lastig weekend zou worden wist ik van tevoren. In het verleden heb ik hier een zware crash gehad, en nu met temperaturen van boven de 40 graden viel het ook niet mee, maar al met al ben ik best tevreden met de dit weekend behaalde resultaten. Met in totaal vijf crashes dit weekend mag ik niet klagen en heb ik ondanks deze tegenslagen toch nog mooi wat punten voor het kampioenschap weten te scoren. We hebben nu even zes weken geen races, daarna gaan we knallen tijdens de volgende ronde van het kampioenschap in Varano.”

Korporaal heeft na vier verreden raceweekenden 99 punten achter zijn naam staan. Met dit puntenaantal bezet de Nederlander momenteel de vierde plaats in de tussenstand van het kampioenschap, dit slechts zestien punten verwijderd van de nummer drie.

De vijfde ronde van het 2024 CIV Junior seizoen wordt verreden in het weekend van 14 t/m 16 september op Autodromo di Verano in Varano, Italië.

Nu verkrijgbaar in de Racesport.nl/shop

*Alle genoemde prijzen zijn inclusief BTW en verzendkosten.

Facebook | Instagram |  Twitter | Threads | YouTube

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer: