Canet behaalt dominante Moto2 zege in Indonesië, Van den Goorbergh achttiende na twee Long Lap penalty’s

1096
Aron Canet en het Fantic Racing team - Pertamina Mandalika International Circuit | © Fantic Racing

Aron Canet heeft zondag de Moto2 race op het Pertamina Mandalika International Circuit op zeer dominante wijze gewonnen. De Spanjaard behaalde zijn tweede overwinning van het jaar met een grote voorsprong op Ai Ogura en Alonso López. Barry Baltus eindigde als twaalfde, teamgenoot Zonta van den Goorbergh werd achttiende nadat hij twee Long Lap penalty’s moest uitvoeren als gevolg van een incident in de eerste bocht.

Evenement: Pertamina Grand Prix of Indonesia
Circuit: Pertamina Mandalika Street Circuit
Categorie: Moto2
Tijd: 13:15 – 13:50 uur lokale tijd, 07:15 – 07:50 uur Nederlandse tijd
Sessie: Race – 22 ronden
Omstandigheden: Zonnig, 30°C

Zondag om 13:15 uur lokale tijd, 07:15 uur Nederlandse tijd ging de 22 ronden lange Moto2 race van start op het Pertamina Mandalika International Circuit. Het was opnieuw zonnig en zeer warm op het Indonesische circuit waardoor het een zware race zou worden voor de coureurs. De asfalttemperatuur bedroeg maar liefst 63°C.

Het was Ai Ogura die het beste wegkwam vanaf de derde plaats op de grid en als leider de eerste bocht inging voor polesitter Aron Canet en Jake Dixon. Alonso López reed op de vierde plaats voor Somkiat Chantra en Fermín Aldeguer. Barry Baltus kwam redelijk goed weg op de twaalfde plaats met Zonta van den Goorbergh die op P20 reed.

Voor Jaume Masià kwam de race al na twee bochten ten einde vanwege een crash, even later ging het in de openingsronde ook mis voor Senna Agius. Ook voor Somkiat Chantra  zou de race al na één ronde ten einde komen omdat hij bij het aanremmen voor bocht 10 werd geraakt door Fermín Aldeguer. De Thaise coureur kwam met veel pijn aan zijn been.

Aan het eind van de eerste ronde was het Canet aan de leiding voor López en Ogura met daarachter Aldeguer, Dixon en González. Baltus reed op de dertiende plaats met RW-Idrofoglia Racing GP teamgenoot Van den Goorbergh op de veertiende die een goede openingsronde had gereden.

Van den Goorbergh werd als verantwoordelijke gezien voor de valpartij van Masià waardoor de Nederlander een dubbele Long Lap penalty kreeg.

In de derde ronde ging het mis voor Dixon in bocht 10 die daar zijn machine onderuit schoof. De Brit kon zijn machine nog wel oppakken en verder rijden maar een goed resultaat zat er niet meer in.

Na een hectische openingsfase had Canet al gauw een voorsprong van twee seconden in handen richting López, Ogura en Aldeguer die bij elkaar reden. González wilde zich bij dit groepje voegen met Darryn Binder die ook bezig was met een goede race.

Nadat Van den Goorbergh zijn twee Long Lap penalty’s genomen had was de Nederlander teruggevallen naar de 23e positie. Teamgenoot Baltus reed op dat moment op de twaalfde plaats.

Terwijl Canet zijn voorsprong uitbreidde naar ruim vier seconden reden SpeedUp teamgenoten López en Aldeguer daarachter dicht bij elkaar. In de achtste ronde leek Aldeguer zich te verremmen waardoor hij bijna zijn teamgenoot eraf reed. De toekomstig MotoGP coureur kwam buiten de baan terecht en viel terug naar de negende positie waardoor Ogura nu was opgeklommen naar de derde plaats met González en Binder daar niet ver achter.

Canet was uiterst dominant en bouwde zijn voorsprong uit naar maar liefst zeven seconden. WK leider Ogura klom op naar de tweede positie ten koste van López die het vervolgens aan de stok kreeg met landgenoot González. Baltus was met Marcos Ramirez verwikkeld in een strijd om de twaalfde plaats terwijl Van den Goorbergh op de negentiende plaats reed maar wel sneller was dan de coureurs voor hem.

In de zestiende ronde ging het mis voor Sergio García in de snelle bocht 6. De Spanjaard kwam met hoge snelheid ten val waardoor zijn race ten einde kwam. Ook leken zijn titelkansen hiermee kleiner te worden nadat hij in het begin van het seizoen zo sterk was.

Canet bleek uiteindelijk oppermachtig en kwam met een grote voorsprong als winnaar over de streep. De Spanjaard heeft daarmee zijn tweede overwinning en vijfde podium van het seizoen behaald. Ogura werd daarachter tweede en deed goede zaken voor het kampioenschap met López op de derde plaats die het podium compleet maakte. Vlak achter hem werd teamgenoot Aldeguer vierde voor Binder die zijn beste resultaat in de Moto2 klasse behaalde.

Barry Baltus werd uiteindelijk twaalfde en scoorde daarmee vier punten, teamgenoot Van den Goorbergh kwam na zijn twee Long Lap penalty’s als achttiende over de streep.