BSB: Leon Camier en Shane Byrne pakken de winst op Snetterton

99

Afgelopen weekend reden de heren coureurs uit het Brits Superbike Kampioenschap hun vijfde ronde van het seizoen op het circuit van Snetterton. Daar waren het de Airwaves Ducati-teamgenoten Leon Camier en Shane Byrne die beide een race op hun naam wisten te schrijven.

Race 1:

Gedurende de eerste race van de dag waren het lange tijd Camier en Leon Haslam die samen het veld aanvoerden. In eerste instantie was het Camier die daarbij weg kon rijden van Haslam, maar de HM Plant Honda-rijder vocht zich keihard terug om vijf ronden vóór het einde van de race de leidende positie weer van Camier over te nemen, na direct na het verspringen van het licht ook al een poosje op kop te hebben gereden.

In de 18e ronde van de 21 ronden tellende race was het Camier die opnieuw aan Haslam voorbijging, maar nog was de jonge Airwaves Ducati-rijder niet zeker van zijn eerste BSB-zege uit zijn carrière. Zijn teamgenoot Byrne, die een slechte start had meegemaakt, reed een sterke inhaalrace, waarbij hij eerst Haslam passeerde om vervolgens in de slotfase van de race er de druk bij Camier vol op te zetten.

Bij het ingaan van de laatste ronde deed Byrne aan het eind van één van de rechte stukken een poging om bij zijn teamgenoot langszij te gaan, maar deze actie wist Camier te pareren. Door een klein foutje van diezelfde Camier wat daar direct op volgde, kon Byrne toch de koppositie overnemen. Camier was echter vastbesloten om de overwinning te pakken en het lukte hem om Byrne weer te passeren, die daarbij enigszins verrast werd, omdat beide coureurs nog bijna met elkaar in aanraking kwamen. Vervolgens wist Camier zijn eerste BSB-zege naar huis te rijden, waarbij het verschil op de streep tussen beide teamgenoten slechts 0,092 seconde bedroeg, terwijl Tom Sykes (Rizla Suzuki) op iets meer dan een halve seconde van Camier derde werd, gevolgd door de HM Plant Honda’s van Cal Crutchlow en de teruggezakte Leon Haslam.

Race 2:

De tweede race van de dag werd onder natte omstandigheden verreden. Opnieuw was het Byrne die een slechte start meemaakte en mede door oponthoud in de eerste ronde kwam de Airwaves Ducati-rijder bij de eerste doorkomst pas op een dertiende plaats door. Aan de kop van het veld was het intussen Camier die aardig op weg leek naar zijn tweede zege van de dag, maar achter hem was het Byrne die begonnen was aan een ijzersterke inhaalrace. Bij de tweede doorkomst lag hij alweer op een zevende plek en ook daarna ging Byrne door met het passeren van zijn directe concurrenten, totdat hij aankwam bij Haslam die op dat moment op een derde plek reed.

Op zoek naar een gaatje lukte het Byrne pas in de negende ronde van de tot vijftien ronden teruggebrachte race om bij Haslam langszij te gaan. Camier en Crutchlow gingen op dat moment samen aan de leiding, waarbij hun voorsprong op Byrne zo’n vier seconden bedroeg. Op Byrne stond echter geen maat en reeds in de twaalfde ronde lukte het hem om aan Crutchlow voorbij te gaan, terwijl Camier er in de op één na laatste ronde ook aan moest geloven.

Vervolgens was het Byrne die zijn zevende overwinning van het seizoen veilig naar huis reed. Camier volgde uiteindelijk op een kleine 2,5 seconden op een tweede plek, waarmee hij zorgde voor de tweede Airwaves Ducati één-twee van de dag, terwijl Crutchlow de derde en laatste podiumplek voor zich opeiste. Michael Rutter (NW 200 Ducati) en Haslam finishten op respectabele afstand op respectievelijk de vierde en de vijfde plek.

Tussenstand:

Met zeven overwinningen uit tien races gaat Byrne riant aan de leiding in de tussenstand voor het kampioenschap met 235 punten. Zijn voorsprong op tweede man Camier (152 punten) bedraagt inmiddels al 83 punten, die op zijn beurt slechts één puntje voorsprong heeft op Crutchlow (151 punten). Haslam staat vierde met 118 punten, gevolgd door James Ellison met 103 punten.

De volgende ronde voor het Brits Superbike Kampioenschap wordt over twee weken verreden op het circuit van Mallory Park.

Race 1 + 2 (PDF) » | Stand na Snetterton (PDF) »