BSB: Kiyonari wint eerste race op Oulton Park voor Hopkins

32

Er is weer een zogeheten Ôbank holidayÕ in Engeland en dus wordt er in het Brits Superbike geracet. Een week na de seizoensopener in Brands Hatch is het nu de beurt aan Oulton Park. Regerend kampioen Ryuichi Kiyonari won de eerste race.

Voor deze eerste race had Tommy Hill zich in de kwalificatie op pole weten te kwalificeren. Het lot was Hill echter niet gegund want in de warm-up kwam Hill vlak na Loris Baz ten val waarbij de Swan Yamaha rijder een schouderblessure opliep en niet van start zou kunnen gaan.<br /> <br /> Hierdoor was het zijn teamgenoot Michael Laverty die de polepositie mocht innemen voor deze eerste race. Laverty had ook een goede start en pakte de leiding voor Josh Brookes, Stuart Easton, Shane Byrne en John Hopkins. Hopper wist al snel Byrne te passeren en in de derde ronde was Brookes aan de beurt waarna Hopkins de daaropvolgende zeven ronden vlak achter Laverty reed.<br /> <br /> Op de achtergrond was de vanaf de negende plaats gestarte Ryuichi Kiyonari aan een opmars bezig.&nbsp; De Japanner reed de eerste paar ronden nog op een achtste plek rond maar werkte zich daarna vrij snel langs Michael Rutter, Dan Linfoot en Byrne. Vervolgens wist de regerend kampioen in een ronde en Brookes en Easton te pakken waarna in de tiende ronde Hopkins aan de beurt was. Een ronde later volgde ook raceleider Laverty.<br />

Kiyo zou zich daarna los weten te rijden van de achtervolgende groep waarin nog de nodige positiewisselingen zouden zijn. Hopkins nam in de 13e ronde de tweede plaats van Laverty over en ook Easton wist de Yamaha rijder te passeren. <br /> <br /> Na 18 ronden was het Kiyonari die met 4,150s voorsprong als eerste de finish wist te passeren voor Hopkins en Easton die in de eindfase nog vervaarlijk dichtbij de Amerikaan wist te komen.&nbsp; Vlak achter Kawasaki rijder Easton kwamen Byrne, Laverty en Brookes als vierde, vijfde en zesde over de finish.&nbsp; Jon Kirkham wist in de tweede helft van de race naar voren te komen en werd beloond met de zevende plaats voor Baz, Gary Mason en Dan Linfoot. <br /> <br /> Alex Lowes was de beste coureur in de Evo klasse, een goedkoper alternatief waarin men stock motorblokken in een Superbike chassis en een standaard ECU gebruikt. De WFR Honda rijder zorgde halverwege de race voor een sensatie door de op dat moment snelste ronde te noteren, sneller dus dan de volledige Superbikes, later zou Kiyonari een nog snellere ronde neer weten te zetten en met die tijd zal Kiyonari in de tweede race vanaf pole mogen vertrekken voor Lowes, Brookes en Easton.<br /> <br /> <strong>MCE Insurance British Superbike Championship, Oulton Park, race one result:</strong><br /> <ol> <li>Ryuichi Kiyonari (HM Plant Honda)</li> <li>John Hopkins (Samsung Crescent Racing) +4.150s</li> <li>Stuart Easton (MSS Colchester Kawasaki) +4.336s</li> <li>Shane Byrne (HM Plant Honda) +4.646s</li> <li>Michael Laverty (Swan Yamaha) +4.684s</li> <li>Josh Brookes (Relentless&nbsp; Suzuki) +5.105s</li> <li>Jon Kirkham (Samsung Crescent Racing) +13.582s</li> <li>Loris Baz (Motorpoint Yamaha) +16.637s</li> <li>Gary Mason (MSS Colchester Kawasaki) +19.108s</li> <li>Dan Linfoot (Sorrymate.com Honda) +19.452s</li> </ol> <iframe frameborder="0" scrolling="no" src="http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=http%3A%2F%2Fracesport.nl%2FOVERIG%2FBSB%2Fkiyonari-wint-eerste-race-op-oulton-park-voor-hopkins%2Ftabid%2F106%2FiNews_ID%2F26258%2FDefault.aspx&amp;send=true&amp;layout=standard&amp;width=450&amp;show_faces=true&amp;action=like&amp;colorscheme=light&amp;font&amp;height=80" style="border: medium none; overflow: hidden; width: 450px; height: 80px;" allowtransparency="true"></iframe>