BSB: Jonathan Rea pakt de dubbel op Knockhill

62

Na eerder vandaag de eerste manche al op zijn naam te hebben geschreven, is Jonathan Rea er op het circuit van Knockhill ook in geslaagd de tweede race voor het Brits Superbike Kampioenschap te winnen. De HM Plant Honda-rijder was te sterk voor Leon Haslam en zijn teamgenoot Ryuichi Kiyonari die andermaal het podium mochten betreden, zij het in omgekeerde volgorde dan na afloop van de eerste race van de dag.

Ook de tweede race van de dag werd onder natte en moeilijke omstandigheden verreden, waarbij Rea na het verspringen van het licht direct de koppositie pakte om deze vervolgens gedurende de gehele race niet meer uit handen te geven. Op een gegeven moment bedroeg zijn voorsprong ten opzichte van de concurrentie een kleine tien seconden, waar Rea er uiteindelijk op de streep nog zo'n zes van overhield ten opzichte van de als tweede gefinishte Haslam (Airwaves Ducati), na het in de slotfase van de race iets rustiger aan te hebben gedaan.

Kiyonari mocht na afloop van de tweede race het podium dus completeren. Voor de HM Plant Honda-rijder was het echter nog kantje boord geweest, want op de streep wist hij de Stobart Honda van Tom Sykes met slechts 0,055 seconde voor te blijven die op zijn beurt vierde werd en daarmee net zijn eerste BSB-podiumplaats misliep. Shane Byrne kwam een kleine vijf seconden na zijn teamgenoot Sykes als vijfde over de streep, die nog net Chris Walker (Rizla Suzuki) van zich af wist te houden die de zesde plaats pakte.

De top 10 in deze race werd gecompleteerd door Leon Camier (Bike Animal Honda), Karl Harris (Hydrex Honda), Sean Emmett (Samsung Suzuki) en Ollie Bridewell (Naturally Best Suzuki). Zij waren tevens de enige coureurs die nog in dezelfde ronde als racewinnaar Rea wisten te finishen op het relatief korte circuit van Knockhill. Elfde man Stuart Easton (MSS Discovery Kawasaki) finishte namelijk op één ronde.

Een aantal coureurs kwam ten val op het natte Knockhill tijdens race 2, waaronder Cal Crutchlow (Rizla Suzuki) en Tommy Hill (Virgin Yamaha). Belangrijkste crasher was echter Gregorio Lavilla (Airwaves Ducati) die na twee ronden ten val kwam en daarmee ook zijn tweede plaats in de tussenstand voor het kampioenschap verloren zag gaan aan Rea.

In deze zelfde tussenstand voor het kampioenschap is het na vandaag nog steeds Kiyonari die aan de leiding gaat met 248 punten. Door zijn dubbele overwinning op Knockhill is Rea opgeklommen naar de tweede plaats die nu op 237 punten staat. Lavilla daarentegen is teruggezakt naar een derde plaats en de Spanjaard heeft tot nu toe 220 punten bij elkaar weten te rijden. Haslam staat nu vierde met 205 punten. Naar vijfde man Byrne zien we echter een redelijk gat die op 151 punten staat. Daarmee lijkt het dat de strijd om de titel uiteindelijk toch zal gaan tussen de twee HM Plant Honda-coureurs en de twee Airwaves Ducati-rijders, die tot nu toe samen ook alle overwinningen hebben gegrepen, alhoewel het kampioenschap na vandaag nog maar net over de helft van het seizoen is.

De volgende ronde voor het Brits Superbike Kampioenschap zal over twee weken worden verreden op het circuit van Oulton Park.