BSB: Hill en Ellison winnen in Brands Hatch

156

Op de kortere Indy versie van het Brands Hatch circuit wisten Worx Crescent Suzuki rijder Tommy Hill en Swan Honda rijder James Ellison de eerste overwinningen van het seizoen te pakken. Sam Lowes won de Brits Supersport race.

MCE British Superbike – Race 1
Bij de start was het de vanaf pole gestarte Ryuichi Kiyonari die de leiding pakte voor Tommy Hill, Stuart Easton en Tommy Bridewell. Terwijl Kiyo en Hill al snel een gaatje wisten te laan vochten Eastin en Bridewell, met in hun kielzog Josh Brookes, Alistair Seeley en later ook James Ellison, geruime tijd voor de derde plaats totdat Bridewell in de 14e rond onderuit ging.

De nog niet helemaal van een testcrash herstelde Easton kreeg het daarna aan de stok met Seeley en we zagen Ellison voorbij Brookes komen. Eenmaal voorbij Brookes zette Ellison de aanval al snel in op Seeley terwijl Easton het tempo niet meer kon volgen en de groep moest laten gaan.

Aan de kop wist Hill Kiyonari in de 22e ronde te passeren toen de Japanner net iets te wijd een bocht in ging. Hill wist in het restant van de 30 ronden tellende race de HM Plant Honda rijder achter zich te houden en pakte zo de eerste zege van het 2010 seizoen. Ellison wist nog net Seeley te verschalken en werd derde terwijl achter Seeley Brookes de vijfde plaats pakte. Easton werd nog zesde voor Michael Rutter, Dan Linfoot, Chris Walker en John Laverty. Steve Brogan was met de BMW de snelste rijder in de nieuwe EVO klasse

Neil Hodgson verscheen na een stevige crash in de warm-up niet op zijn 22e startplek, zijn comeback verloopt dus niet volgens plan. OOK Yukio Kagayama’s comeback was niet opvallend te noemen met een 12e plaats in deze eerste race.

MCE British Superbike race 2
Bij de tweede race zagen we een nieuwe startopstelling die gebaseerd is op de snelste rondetijden uit de eerste race (nieuw toegevoegd aan het 2010 reglement). Hierdoor was het Josh Brookes die vanaf pole mocht vertrekken voor James Ellison, Tommy Hill en Ryuichi Kiyonari.

Het was Ellison die de beste start had voor Brookes, Hill en Tommy Bridewell terwijl Kiyonari slecht van zijn plek kwam en na een paar ronden met technische problemen uitviel. Ellison, de naar de tweede plaats gekomen Hill en Brookes namen daarna wat afstand van Bridewell die het aan de stok kreeg met Michael Laverty totdat de twee elkaar in de tiende ronde net aan raakten en Bridewell onderuit schoof. Een ronde eerder had Dan Linfoot Chris Walker al onderuit getikt. In de elfde ronde lag ineens Brookes naast de baan terwijl een ronde later ook Yukio Kagayama hard van zijn Suzuki stapte.

Ellison en Hill hadden hierna een flink gat naar de naar de derde plaats gekomen Seeley die op zijn beurt een gaatje had naar zijn Relentless Suzuki teamgenoot Laverty en zo bleef het tot aan de finish. Het werd nog wel even spannend tussen Ellison en Hill maar het was de Swan Honda rijder die de overwinning pakte voor Hill. Seeley pakte zijn eerste BSB podium voor Laverty. Stuart Easton wist Michael Rutter achter zich te houden voor de vijfde plaats. John Laverty, Simon Andrews, Martin Jessop en Steve Brogan maakten de top tien vol waarbij Brogan ook nu weer de snelste EVO rijder was.

Hill heeft met zijn eerste en tweede plaats de leiding in het kampioenschap voor Ellison, Seeley, Easton en Kiyonari. Hiill’s broertje Jimmy wist overigens de Superstock 600 race te winnen.

Fuchs Silkolene British Supersport
Voormalig FIM Superstock 1000 Cup rijder Sam Lowes wist de eerste Brits Supersport race van het seizoen te winnen. Tijdens de race vochten de eerste zes rijders lange tijd met elkaar terwijl Lowes ronde na ronde verder naar voren kwam en eenmaal op kop een heel klein gaatje wist te slaan. Toen de race vervolgens in de 21e ronden werd stilgelegd vanwege een ongeval waardoor olie op de baan was gekomen was het Lowes die op kop reed en zo de eerste Supersport race van het seizoen won voor James Westmoreland, Billy McConnel, Jason O’Halloran en Greame Gowland.