BSB: Dubbel voor Byrne op Brands Hatch

79

Tijdens het eerste British Superbike weekend van het seizoen op het circuit van Brands Hatch is Shane Byrne als grote winnaar uit de bus gekomen. De Kawasaki coureur wist beide races op zondagmiddag te winnen. Kevin van Leuven werd met de achtste plaats in de Superstock 600 klasse de best geklasseerde Nederlander.

<strong>Race 1</strong><br /> De eerste British Superbike race werd in twee delen verreden vanwege een rode vlag situatie nadat James Hillier zijn machine opblies en een flink oliespoor achterliet in de laatste snelle bocht richting start en finish. Op het moment dat de rode vlag getoond werd stond de vanaf de pole vertrokken Joshua Brookes al langs de kant nadat hij even daarvoor start daarvoor ten val was gekomen.<br /> <br /> Bij de herstart voor een race over slechts twaalf ronden, zonder Brookes, was het Chris Walker die de leiding nam gevolgd door Shane 'Shakey' Byrne en teamgenoot James Ellison. Bij het ingaan van de tweede ronde was het echter Byrne die de leiding overnam maar een bocht later was het Walker die terugsloeg en terug aan de leiding kwam. Ondanks diverse pogingen van Walker om Byrne achter zich te houden was het ever later toch weer Byrne die de leiding overnam en direct een gaatje wist te slaan. Op zijn beurt kreeg Walker even later bezoek van Ellison.<br /> <br /> Byrne weet vervolgens onbedreigd de wedstrijd uit te rijden en als eerste de finishlijn te passeren. Walker weet zijn teamgenoot achter zich te houden en wordt tweede voor Ellison.<br /> <br /> Op bijna vier seconden van Ellison weet Ben Wilson als eerste van de achtervolgende groep de eindstreep te passeren en de vierde plaats veilig te stellen. John Hopkins wordt vijfde gevolgd door Stuart Easton en Tommy Bridewell die in de allerlaatste ronde Richard Cooper terugverwijst naar de achtste plaats.<br /> <br /> Jakub Smrz en James Westmoreland worden de laatste twee top tien finishers.<br /> <br /> <strong>Race 2</strong><br /> Bij de start was het wederom een Kawasaki die als eerste de eerste bocht indook. Dit keer was het Stuart Easton die de leiding nam maar al in de eerste ronde kwam teamgenoot Byrne langszij terwijl ook Walker en Ellison zich net als tijdens de eerste race van de dag nadrukkelijk met de sterksten van het veld bemoeiden.<br /> <br /> De man van de wedstrijd werd echter Brookes. De Australi&euml;r, die na zijn crash in de eerste wedstrijd pas vanaf de vierde startrij aan de wedstrijd begon, verschalkte de ene na de andere coureur om zich in de achttiende ronde te melden aan het achterwiel van Ryuichi Kiyonari. Het duurde vervolgens niet lang of Brookes verschalkte ook de Japanner waarna even later Easton er aan moest geloven en de Milwaukee Yamaha coureur in de laatste paar ronden samen met Ellison en Byrne uit kon gaan maken wie de tweede race op zijn naam zou gaan schrijven.&nbsp;<br /> <br /> Uiteindelijk wist Brookes ook Ellison te verschalken maar Byrne onderkende het gevaar en zette in de laatste paar ronden alles op alles om uit de greep te blijven van Brookes, iets dat de winnaar van de eerste race lukt waarna hij als grote winnaar van het eerste weekend werd afgevlagd.<br /> <br /> Brookes kwam op slechts 0,138 seconde van Byrne als tweede over de finish terwijl Ellison ruim anderhalve seconde later als derde de zwart/wit geblokte vlag passeerde.&nbsp;<br /> <br /> Kiyonari werd op 3,6 seconde van Byrne vierde gevolgd door Walker, Easton, en Westmoreland.<br /> <br /> Dan Linfoot en Bridewell waren tijdens de tweede wedstrijd van de dag de laatste twee coureurs binnen de top tien.

<p><strong>Nederlanders</strong><br /> De beste Nederlandse presentatie kwam op naam van Kevin van Leuven in de Superstock 600 klasse. Van Leuven kwam als achtste over de finish in een in twee delen verreden race. De race werd stilgelegd door een rode vlag situatie nadat er in de eerste ronde een aantal coureurs ten val waren gekomen. Bij de tweede doorkomst ontstond er een complete chaos toen er opnieuw een vijftal coureurs onderuit schoven in de dezelfde bocht waar olie bleek te liggen van de crash een ronde eerder.<br /> <br /> Bij de herstart ontstond er een kopgroep van zeven coureurs met daarachter een groep waarin Van Leuven zich bevond. De Nederlander kon echter in het tweede deel van de wedstrijd uit deze groep wegrijden maar het verschil met de kopgroep was inmiddels zo groot dat aansluiting bij de kopgroep er niet meer inzat. De voor het G&amp;S Racing Kawasaki Team uitkomende Van Leuven wist vervolgens als achtste over de finish te komen, ruim zeven seconden achter winnaar James Lodge die in een spannende laatste ronde de als tweede en derde finishende Mason Law en Joe Collier achter zich wist te houden.<br /> <br /> In de gecombineerde Moto3 / 125cc klasse &nbsp;werd Brian Slooten met de veertiende plaats de best geklasseerde Nederlander terwijl Mike Brouwers als zeventiende de finishlijn passeerde. De overwinning ging in deze race naar Moto3 coureur Joe Irving voor 125cc coureur Ryan Saxelby en Moto3 coureur Jordan Weaving. Beide Nederlanders komen in actie op een Moto3 machine, Slooten werd als zevende Moto3 coureur geklasseerd terwijl Brouwers de wedstrijd afsloot als negende coureur die op een Moto3 machine in actie komt.<br /> <br /> Van de vierendertig gestarte coureurs in deze klasse komen er maar liefst twee&euml;ntwintig coureurs nog in actie op een 125cc tweetakt machine terwijl er slechts twaalf coureurs actief zijn op een 250cc vertakt (Moto3).<br /> <br /> Na haar zestiende plaats in de eerste race kwam Nadieh Schoots tijdens de tweede Ducati TriOptions Cup race als achttiende over de finish.</p> <p><a href="https://www.racesport.nl/KALENDER/MotoGP/tabid/95/ModuleID/1427/ItemID/68/mctl/EventDetails/Default.aspx">Volledig tijdschema wedstrijddag en uitslagen Brands Hatch</a></p> <p> </p> <!– AddThis Button BEGIN –> <div class="addthis_toolbox addthis_default_style"> <a fb:like:layout="button_count" class="addthis_button_facebook_like"></a> <a class="addthis_button_tweet"></a> <a g:plusone:size="medium" class="addthis_button_google_plusone"></a> <a class="addthis_counter addthis_pill_style"></a> </div> <!– AddThis Button END –><br /> <br /> <!– nieuwsbrief link begin–> <p> </p> <p style="font-family: arial; margin: 0px; padding: 0px; line-height: 16px;">De vernieuwde Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen?<strong style="font-style: italic;"> &nbsp;</strong><em><a style="text-decoration: underline; color: #000000; font-weight: normal; margin: 0px; padding: 0px;" href="http://racesport.us6.list-manage.com/subscribe?u=d2cab6cc424ca501e5120feda&amp;id=2fe6def47d"></a></em><strong style="font-style: italic;">&nbsp;</strong><a title="Meld je hier aan" style="font-style: italic; text-decoration: underline; margin: 0px; padding: 0px;" href="http://racesport.us6.list-manage.com/subscribe?u=d2cab6cc424ca501e5120feda&amp;id=2fe6def47d"><strong><span style="color: #7030a0;">Meld je hier aan &raquo;</span></strong></a></p> <!–nieuwsbrief link einde –>