BSB: BSB Silverstone: felle strijd tussen Byrne en Kiyonari

55

In het voorlaatste raceweekend van het Brits Superbike seizoen ging de strijd om een vierde titel in alle hevigheid door tussen Ryuichi Kiyonari en Shane Byrne, beide drievoudige kampioenen wisten te winnen door nipt voor de ander over de finish te komen.

In de eerste twee vrije trainingen wist Ryuichi Kiyonari elke keer de snelste tijd te noteren maar in de derde natte training schoof de Japanner onderuit en was het Josh Brookes die het snelst was. Vervolgens zagen we in de drie kwalificaties eerst Shane Byrne naar de snelste tijd komen maar daarna domineerde &lsquo;Kiyo&rsquo; en was hij acht tienden sneller dan Byrne, verder stond ook Gary Mason op de eerste startrij.<br /> <br /> <strong>Race 1</strong><br /> Vanaf pole positie wist Kiyonari meteen de leiding te pakken voor Byrne, Brookes, Chris Walker, Jon Kirkham en Mason. Het leidende trio wist al snel afstand te nemen van de achtervolging en daarbij wist Kiyo de eerste zes ronden de leiding vast te houden. <br /> <br /> In die zesde ronde deed Byrne een eerste succesvolle aanval, een ronde later wist Kiyo de leiding weer over te nemen en wist Brookes naar de tweede plaats te komen. Brookes kon er niet lang van genieten want Byrne sloeg meteen terug. In de negende ronde wist Byrne weer langs de Japanner te komen en een ronde later waren de rollen weer omgekeerd. Byrne vocht terug en nog voor de ronde voorbij was, was er weer tweemaal van plek gewisseld maar het was Kiyonari die weer op kop reed toen ze over de streep kwamen.<br /> <br /> In de 12e van 14 ronden herhaalde het spelletje zich nog een keer waarbij Brookes ook weer even naar voren wist te komen. De strijd tussen Kiyonari, Byrne en Brookes bleef daarna doorgaan waarbij in de laatste ronde de leiding maar liefst zes keer verwisselde. Uiteindelijk was het Byrne die in de run naar de finish Kiyonari net achter zich wist te houden, het verschil was 0,084s, Brookes volgde op 0,368s.<br /> <br /> Walker moest in de vijfde ronde plaatsmaken voor Dan Linfoot die vervolgens die positie tot aan de finish vast zou houden terwijl Walker steeds verder terugzakte en uiteindleijk als 12e over de finish kwam. Start Easton pakte de vijfde plaats voor Julie Da Costa, Josh Waters, James Westmoreland, Peter Hickman en Tommy Bridewell.<br /> <br /> <strong>Race 2</strong><br /> Shane Byrne had in de eerste race de snelste raceronde gereden en mocht vanaf pole vertrekken met naast zich Josh Brookes en Ryuichi Kiyonari. Byrne pakte in eerste instantie ook kopstart voor Brookes en Kiyonari maar de Japanner begon al snel aan te vallen en wist nog voor de tweede ronde voorbij was de leiding over te nemen.<br /> <br /> Kiyonari wist vervolgens de leiding vast te houden terwijl achter hem Byrne en Brookes met elkaar aan het knokken waren. Brookes wist de Rapid Sollicitors Kawasaki rijder te passeren, Byrne weigerde zich echter zomaar gewonnen te geven en sloeg meteen terug. Brookes schaduwde de twee mannen voor hem nog een aantal ronde voordat hij in de zesde ronde in de Brooklands bocht onderuit schoof.<br /> <br /> Ondanks de steeds groter wordende druk van Byrne wist Kiyo de leiding tot in de voorlaatste ronde vast te houden. Toen opende Byrne de aanval, Kiyonari sloeg echter meteen terug. Ook in de daaropvolgende ronde wist Byrne nog even voorbij Kiyonari te komen, maar ook nu sloeg de Buildbase BMW rijder meteen terug. Kiyonari wist daarna met succes tot op de finish de leidende positie te verdedigen om uiteindelijk met 0,074s voorsprong op Byrne over de finish te komen. <br /> <br /> Na de crash van Brookes nam Tommy Bridewell diens positie over nadat hij James Ellison had weten te passeren, Ellison wist de derde plek in de achtste ronde weer terug te krijgen en deze vervolgens tot aan de finish vast te houden. Bridewell werd vlak achter Ellison vierde. Josh Waters, Stuart Easton, Dan Linfoot, Julien Da Costa, Peter Hickman en James Westmoreland maakten de top tien vol.&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; &nbsp;

<strong>Tussenstand kampioenschap</strong><br /> Het laatste raceweekend van het Brits Superbike vind op 19 oktober plaats op Brands Hatch. Er staan dat weekend drie Brits Superbike races op het programma en daarin zal de strijd gaan tussen Byrne en Kiyonari. De Brit staat met 632 op kop maar heeft maar 12 punten voorsprong op de Japanner. Brookes staat derde, maar heeft 80 punten achterstand op Byrne en is dus kansloos aangezien er nog maar maximaal 75 punten te verdienen zijn. Linfoot staat vier punten achter Brookes en maakt de top vijf vol. Chris Walker is de laatste rijder van de zogeheten Showdown maar hij staat 33 punten achter Linfoot en 119 punten achter Byrne. <br /> <br /> <strong>Nederlanders</strong><br /> Ook dit weekend waren er weer een flink aantal Nederlanders actief in het Brits Superbike. Nadieh Schoots nam deel aan de Ducati TriOptions Cup. De jongedame kwalificeerde zich als 21e, in de eerste race wist ze een 19e plaats te pakken, in de tweede race ging ze onderuit.<br /> <br /> In de zijspannen kwam de combinatie van Kees Kentrop en Jeffrey Verhagen in actie, verder was ook Gerard Daalhuizen van de partij als bakkenist bij Billy Galross. In de eerste race pakte Kentrop/Verhagen een 13e plaats en werden Galross/Daalhuizen 15e. In de tweede race kwamen Kentrop/Verhagen als 12e over de streep, vier seconden later volgden Galross/Daalhuizen.<br /> <br /> Rob Hartog ging van start in de Brits Supersport klasse. De Suzuki rijder wist zich na een crash nog als 35e te kwalificeren. In de sprintrace klom hij flink naar voren maar ging vervolgens op een 18e plaats liggend onderuit. In de hoofdrace kwam Hartog als 24e over de finish, daarbij was hij negende in de EVO categorie.<br /> <br /> Bij het Motul British Motostar kampioenschap was vaste deelnemer Mike Brouwers van de partij, daarnaast kwamen ook Jorel Boerboom, Brian Slooten, Wesley Jonker, Tasia Rodink en Miguel Correia-Lourenco in actie, Brouwers, Boerboom en Slooten op een Moto3 machine, Jonker, Rodink en Correia-Lourenco op een 125cc machine. Boerboom kwalificeerde zich als achtste, Brouwers als 11e, Slooten als 17e, Jonker als 26e, Correia-Lourenco als 27e en Rodink als 30e. In de voortijdig gestopte race kwam Brouwers als beste uit de bus door als tiende over de finish te komen vlak voor Slooten, Jonker werd 20e en Boerboom kwam op een vierde plaats liggend ten val, hierna werd de race stil gelegd, Rodink en Correia-Lourenco kwamen niet aan de finish. <br /> <br /> Kevin van Leuven wist zich ondanks problemen in de vrije training nog als 18e te kwalificeren voor de Superstock 600 race.&nbsp; In die race verloor Van Leuven bij de start twee plaatsen&nbsp; maar wist vanaf de derde ronde weer naar voren te komen waarbij vooral in de laatste vier ronden veel terrein goed maakte door vijf rijders te passeren en zo als 12e over de finish te komen. <br /> <br /> <p><a href="https://www.racesport.nl/KALENDER/MotoGP/tabid/95/ModuleID/1427/ItemID/78/mctl/EventDetails/Default.aspx" target="_blank">Volledige uitslagen British Superbike Silverstone</a><br /> <br /> <br /> <!– AddThis Button BEGIN –> </p> <div class="addthis_toolbox addthis_default_style"> <a class="addthis_button_facebook_like" fb:like:layout="button_count"></a> <a class="addthis_button_tweet"></a> <a class="addthis_button_google_plusone" g:plusone:size="medium"></a> <a class="addthis_counter addthis_pill_style"></a> </div> <!– AddThis Button END –><br /> <br /> <!– nieuwsbrief link begin–> <p> </p> <p> </p> <p style="font-family: arial; margin: 0px; padding: 0px; line-height: 16px;">De vernieuwde Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen?<strong style="font-style: italic;"> &nbsp;</strong><em><a href="http://racesport.us6.list-manage.com/subscribe?u=d2cab6cc424ca501e5120feda&amp;id=2fe6def47d" style="text-decoration: underline; color: #000000; font-weight: normal; margin: 0px; padding: 0px;"></a></em><strong style="font-style: italic;">&nbsp;</strong><a href="http://racesport.us6.list-manage.com/subscribe?u=d2cab6cc424ca501e5120feda&amp;id=2fe6def47d" style="font-style: italic; text-decoration: underline; margin: 0px; padding: 0px;" title="Meld je hier aan"><strong><span style="color: #7030a0;">Meld je hier aan &raquo;</span></strong></a></p> <p> <!–nieuwsbrief link einde –></p>