BSB: BSB Oulton Park: Winst voor Kiyonari en Brookes

51

In het Brits Superbike werden op het Oulton Park circuit drie races verreden, Ryuichi Kiyonari wist de eerste twee te winnen, Josh Brookes pakte de zege in de derde race.

<strong>Race 1</strong><br /> In het Engelse Little Budworth werd de zevende ronde van het Brits Superbike kampioenschap verreden en voor het eerst dit jaar stonden er in een raceweekend drie races op het programma, een race op zaterdag en twee races op zondag.<br /> <br /> Voor de eerste race op het Oulton Park circuit mocht Shane &lsquo;Shakey&rsquo; Byrne vanaf pole vertrekken naast Josh Brookes en Dan Linfoot. Byrne kwam goed van zijn plek en pakte meteen de leiding maar kreeg direct Brookes in zijn achterwiel. In de derde ronde wist Brookes even langs Byrne te komen maar een paar bochten later ging Brookes wijd en kwam Byrne weer op kop te liggen. Twee ronden later slaagde Brookes wel in het passeren van Byrne.<br /> <br /> Terwijl Byrne en Brookes het elkaar lastig maakten kwam Ryuichi Kiyonari steeds verder naar voren, na vanaf de tiende plaats te zijn gestart na een crash in de beslissende kwalificatie. In zeven ronden tijd wist de Japanner zich naar de derde plaats te rijden door achtereenvolgens Barry Burrell, Peter Hickman, John Hopkins, Chris Walker ,Tommy Bridewell en Dan Linfoot te passeren. De volgende rijder die &lsquo;Kiyo&rsquo; in zijn vizier had was Byrne.<br /> <br /> De twee meervoudig Brits Superbike kampioenen duelleerden een tweetal ronden met elkaar voordat Kiyonari in de negende ronde voorbij de Rapid Solicitors Kawasaki rijder wist te komen. In de ronde daarna was Brookes aan de beurt en nam Kiyonari de leiding over.&nbsp; Brookes wist wel druk op de Buildbase BMW rijder te houden maar na 15 ronden kwam Kiyonari als eerste over de finish.<br /> <br /> Brookes volgde op 0,496s met daarachter een gaatje van anderhalve seconde naar derde man Byrne. Bridewell werd vierde voor Linfoot, Hopkins, Hickman, Josh Waters, Stuart Easton en Howie Mainwaring.<br /> <br /> <strong>Race 2</strong><br /> Voor de tweede race mocht Brookes vanaf pole vertrekken aangezien hij in de eerste race de snelste raceronde had genoteerd, naast hem stonden Kiyonari en Byrne. Het Oulton Park circuit was van een eerdere regenbui aan het opdrogen maar toch koos het merendeel van de rijders die in aanmerking komen voor de &lsquo;showdown&rsquo; voor slicks.<br /> <br /> Bij de start pakte Brookes meteen de leiding en de Australi&euml;r probeerde in de openingsronde meteen een gaatje te slaan, Kiyonari en Byrne lieten dat echter niet gebeuren en wisten het gaatje snel te dichten.&nbsp; Kiyonari zat daarna te wachten op een geschikt moment om Brookes te passeren en dat lukte in de achtste ronde.<br /> <br /> Kiyo nam de leiding over en wist de resterende ronden de druk van Brookes en Byrne te weerstaan om zo na 15 ronden voor de tweede maal als eerste over de finish te komen. Brookes volgde op 0,167s en een seconde later pakte Byrne de derde plaats.<br /> <br /> Het drietal had een flink gat geslagen naar de achtervolging want Dan Linfoot kwam pas ruim 23 seconden na Kiyonari als vierde over de finish vlak voor Chris Walker, Stuart Easton, Tommy Bridewell en John Kirkham. Josh Water en Patric Muff maakten de top tien vol.

<strong>Race 3</strong><br /> Byrne mocht&nbsp; de derde race vanaf pole aanvangen met naast zich Kiyonari en Brookes. Op een andermaal opdrogende circuit waarop maar eigenlijk maar &eacute;&eacute;n droge lijn was pakte Brookes bij de start de leiding en hij keek niet meer om.<br /> <br /> Brookes wist dat als ze hem wilden passeren dat ze dan van die droge lijn af zouden moeten en wilde koste wat kost die leiding pakken. De eerste ronde was daarna een beetje aftasten maar toen de Milwaukee Yamaha rijder in zijn ritme kwam lukte het hem om, ondanks de van tijd tot tijd vallende lichte regen, steeds verder bij de op de tweede plaats liggende Byrne weg te rijden.<br /> <br /> Achter Byrne had Stuart Easton een goede start gemaakt en had de derde plaats in weten te nemen voor Kiyonari en Linfoot. Het lukte Kiyo in eerste instantie niet om voorbij Easton te komen en de Japanner zag in de tiende ronde tot overmaat van ramp Dan Linfoot voorbij komen. Linfoot raakte in gevecht met Easton en het tweetal wisselden een aantal maal van positie terwijl ze onder druk kwamen te staan van Kiyonari, Josh Waters, Tommy Bridewell en Chris Walker.<br /> <br /> Byrne zag ondertussen zijn voorsprong steeds kleiner worden en met nog enkele ronden te gaan wist Linfoot even voorbij Byrne te komen. De Quattro Plant Kawasaki rijder maakte vervolgens een klein foutje waardoor Byrne de tweede plaats weer in wist te nemen en nu zorgde Byrne ervoor dat ze hem niet meer zouden passeren. In de run naar de finish werd het nog spannend maar het was Byrne die 7,5s achter Brookes als tweede over de finish kwam, Linfoot volgde 0,477s later.<br /> <br /> Kiyonari wist in de eindfase Easton nog te verschalken en werd zo met een kleine voorsprong vierde voor de Rapid Sollicitor Kawasaki rijder die het nog aan de stok had met Waters en Walker. Bridewell, Jon Kirkham en Jakub Smrz maakten de top tien vol.<br /> <br /> <strong>Tussenstand</strong><br /> Byrne heeft met 313 punten nog steeds de leiding in het kampioenschap, Brookes staat daarin met 244 punten nog steeds tweede voor Kiyonari (202 punten), Linfoot (156), Bridewell (142) en Walker (136). Deze zes maakt kans op deelname in de Showdown waarin de punten van de top zes gelijk worden getrokken met bijtelling van punten voor podiums. Daarna begint in de laatste drie raceweekend de strijd om de titel in feite weer opnieuw.<br /> <br /> <strong>Nederlanders </strong><br /> In het Motul British Motostar kampioenschap, waarin Moto3 en 125cc machines door elkaar racen, kwamen deze keer vier Nederlanders in actie. <strong>Mike Brouwers</strong> reed dit seizoen al meerdere races in deze klasse en hij kreeg deze keer gezelschap van <strong>Vasco van der Valk, Brian Slooten</strong> en <strong>Tomas de Vries</strong>, de vier landgenoten kwamen in actie in de Moto3 categorie.<br /> <br /> Voor de race had Brouwers zich op een negende plaats weten te kwalificeren terwijl, Slooten kwalificeerde zich als 13e,&nbsp; Van der Valk reed zich naar een 16e startplaats en de Vries mocht vanaf de 23e plaats starten. <br /> <br /> In de natte race vocht Brouwers samen met vijf andere rijders, waaronder Van der Valk, voor de vijfde plaats. Brouwers werd hierbij zesde terwijl Van der Valk als achtste over de finish kwam. In hun categorie was dat een vijfde en een zevende plaats.&nbsp; Slooten en de Vries kwamen niet aan de finish, voor Slooten was het in de tweede ronde over en sluiten en De Vries hield het tot in de zesde ronde vol.<br /> <br /> In het Pirelli National Superstock 600 kampioenschap kwam <strong>Kevin van Leuven</strong> weer in actie. De G&amp;S Racing Kawasaki rijder wist zich voor de race als 15e te kwalificeren. In de race zat de goed van zijn plek gekomen Van Leuven in een grote groep van acht man die voor de zesde plaats vocht. Van Leuven werd hierbij tiende. <p><br /> </p> <p><a href="https://www.racesport.nl/KALENDER/MotoGP/tabid/95/ModuleID/1427/ItemID/74/mctl/EventDetails/Default.aspx" target="_blank">Volledige uitslagen Oulton Park</a><br /> <br /> <br /> <!– AddThis Button BEGIN –> </p> <div class="addthis_toolbox addthis_default_style"> <a class="addthis_button_facebook_like" fb:like:layout="button_count"></a> <a class="addthis_button_tweet"></a> <a class="addthis_button_google_plusone" g:plusone:size="medium"></a> <a class="addthis_counter addthis_pill_style"></a> </div> <!– AddThis Button END –><br /> <br /> <!– nieuwsbrief link begin–> <p> </p> <p> </p> <p style="font-family: arial; margin: 0px; padding: 0px; line-height: 16px;">De vernieuwde Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen?<strong style="font-style: italic;"> &nbsp;</strong><em><a href="http://racesport.us6.list-manage.com/subscribe?u=d2cab6cc424ca501e5120feda&amp;id=2fe6def47d" style="text-decoration: underline; color: #000000; font-weight: normal; margin: 0px; padding: 0px;"></a></em><strong style="font-style: italic;">&nbsp;</strong><a href="http://racesport.us6.list-manage.com/subscribe?u=d2cab6cc424ca501e5120feda&amp;id=2fe6def47d" style="font-style: italic; text-decoration: underline; margin: 0px; padding: 0px;" title="Meld je hier aan"><strong><span style="color: #7030a0;">Meld je hier aan &raquo;</span></strong></a></p> <p> <!–nieuwsbrief link einde –></p>