BSB: BSB Donington Park: dubbel voor Kiyonari

71

Buildbase BMW rijder Ryuichi Kiyonari wist de twee British Superbike races op het Donington Park circuit op zijn naam te schrijven, naast de Japanner kwamen ook Shane Byrne, Tommy Bridewell en Josh Brookes op het podium.

Na een wat onopvallende seizoen op de Tyco Suzuki wist John Hopkins op zaterdag de pole positie te pakken voor de eerste van twee Brits Superbike races op Donington Park.&nbsp; De Amerikaan had Ryuichi Kiyonari en klassementsleider Shane &lsquo;Shakey&rsquo; Byrne naast zich staan op de eerste startrij.<br /> <br /> <strong>Brits Superbike Race 1</strong><br /> Bij de start was het Byrne die de leiding nam voor Kiyonari, Stuart Easton, Josh Brookes, Peter Hickman en de naar de zesde plaats gezakte Hopkins maar voordat de echte strijd was begonnen crashten Mitchell Carr en Christophe Ponsson in Goddards waarna de safety-car voor de duur van twee ronden de baan op kwam.<br /> <br /> Toen de safety-car weer naar binnen ging wist Byrne de leiding vast te houden voor Kiyonari, Easton en Brookes. De top zes bleef daarna enige tijd bij elkaar, echter wel zonder Hopkins aangezien die in ene poging om naar voren te komen in de Melbourne Hairpin onderuit was gegaan.<br /> <br /> Kiyonari schaduwde Byrne lange tijd maar sloeg vervolgens in de 12e ronde toe om zo de leiding over te nemen. De Japanner probeerde vervolgens weg te lopen bij Byrne maar dat liet de Rapid Sollicitors Kawasaki rijder niet zomaar gebeuren en in de 14e ronde wist Shakey de leiding weer terug te pakken, een ronde later lag Kiyonari weer op kop en zo bleef het tot het einde van de race spannend.<br /> <br /> In de voorlaatste ronde deed Byrne nog een poging maar een agressieve Kiyo sloeg enkele bochten later alweer terug en liet Byrne er daarna niet meer langs. Byrne deed in de laatste bocht nog een poging maar ging daarbij wijd. Kiyonari kwam uiteindelijk met 0,184s voorsprong als eerste over de finish voor Byrne. <br /> <br /> Ongeveer een seconde later volgde Bridewell als derde nadat deze zijn Milwaukee Yamaha teamgenoot Brookes in de 13e ronde had weten te passeren. Brookes werd nog vierde voor Easton, Josh Waters, Hickman, Dan Linfoot, Patric Muff en James Westmoreland.<br /> <strong><br /> Brits Superbike race 2</strong><br /> Waters had in de eerste race de snelste ronde gereden en dus mocht de Australi&euml;r vanaf pole vertrekken met naast zich Kiyonari en Byrne. Het was deze keer Kiyonari die de beste start had en meteen de leiding wist te pakken voor Easton, Byrne, Brookes en Bridewell.<br /> <br /> Byrne opende al snel de aanval op zijn teamgenoot en wist Easton in de tweede ronde te passeren om vervolgens de strijd aan te gaan met Kiyonari. Ondanks meerdere pogingen wist Byrne zijn rivaal voor een vierde Brits Superbike titel niet te passeren, ook omdat Byrne in de laatste ronde weer een klein foutje maakte waardoor de Buildbase BMW rijder net wat meer ademruimte kreeg om zo de dubbel te scoren.<br /> <br /> Byrne kwam 0,489s later als tweede over de finish gevolgd door Brookes die de derde plaats in handen had gekregen nadat Bridewell in de zevende ronde voor Brookes onderuit was gegaan. Easton wist de vierde plaats vast te houden voor Waters, Julien Da Costa, Hickman, Westmoreland, Hopkins en Chris Walker.

<strong>Tussenstand kampioenschap</strong><br /> Byrne heeft met 393 punten nog steeds fier de leiding voor Brookes die 286 punten heeft weten te verzamelen. Kiyonari staat derde met 252 punten en Bridewell (199 punten), Linfoot (180 punten) en Walker (171 punten) maken de top zes vol en gaan door met hun strijd om de titel in de showdown.<br /> <br /> <strong>Showdown</strong><br /> De laatste drie raceweekends, met daarin zeven races, van het Brits Superbike seizoen staan in het teken van de &lsquo;Showdown&rsquo;. De top zes het zogeheten &lsquo;Main Season&rsquo; zullen in deze fase opnieuw gaan strijden voor de titel. De punten van deze zes rijders worden gelijk getrokken op 500 punten en daarbij worden extra punten opgeteld voor elk podium &ndash; 3 punten voor een overwinning, 2 punten voor een tweede plaats en 1 punt voor een derde plaats – waardoor de onderlinge verschillen een stuk kleiner kunnen worden en elk van de zes titelkandidaten een re&euml;le kans heeft om kampioen te worden.<br /> <br /> Byrne begint de &lsquo;Showdown&rsquo; met 562 punten, Brookes met 536 punten, Kiyonari met 535 punten, Bridewell met 508 punten, Walker met 505 punten en Linfoot met 501 punten. Met deze stand begint de strijd opnieuw en die strijd begint in het weekend van 19-21 steptember op het TT Circuit van Assen.<br /> <strong><br /> Nederlanders</strong><br /> In de zogeheten support classes van het Brits Superbike rijden dit seizoen ook enkele Nederlanders mee.&nbsp; Zo waren in het British Sidecar kampioenschap Kees Kentrop en zijn bakkenist Jeffrey Verhagen actief. Het span trainde zich naar ene 15e plaats en wist vervolgens in de eerste race als 14e over de finish te komen en in de tweede race als 13e.<br /> <br /> In het Motul Britisch Motostar Championship waren Mike Brouwers en Brian Slooten actief op een Moto3 machine. Slooten kwalificeerde zich als 13e en Brouwers mocht vanaf de 16e plaats starten. De eerste race werd verreden aan de hand van de grid voor de door slechte weersomstandigheden niet verreden race in Cadwell Park, in deze race wist Brouwers als 11e over de finish te komen en pakte Slooten negen seconde later de 12e plaats. In de tweede race wist Slooten zich met een negende plek in de top tien te rijden, Brouwers kwam ten val.<br /> <br /> In het Pirelli National Superstock 600 kampioenschap wist Kevin van Leuven zich als 12e te kwalificeren, in de race moest hij zich vanaf de 16e plaats naar voren werken, op de finish bleef hij uiteindelijk Dan Stamper de baas en kwam als tiende over de finish. <p><br /> </p> <p><a href="https://www.racesport.nl/KALENDER/MotoGP/tabid/95/ModuleID/1427/ItemID/76/mctl/EventDetails/Default.aspx" target="_blank">Volledige uitslagen British Superbike Donington Park</a><br /> <br /> <br /> <!– AddThis Button BEGIN –> <div class="addthis_toolbox addthis_default_style"> <a class="addthis_button_facebook_like" fb:like:layout="button_count"></a> <a class="addthis_button_tweet"></a> <a class="addthis_button_google_plusone" g:plusone:size="medium"></a> <a class="addthis_counter addthis_pill_style"></a> </div> <!– AddThis Button END –><br /> <br /> <!– nieuwsbrief link begin–> </p> <p> </p> <p> </p> <p style="font-family: arial; margin: 0px; padding: 0px; line-height: 16px;">De vernieuwde Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen?<strong style="font-style: italic;"> &nbsp;</strong><em><a href="http://racesport.us6.list-manage.com/subscribe?u=d2cab6cc424ca501e5120feda&amp;id=2fe6def47d" style="text-decoration: underline; color: #000000; font-weight: normal; margin: 0px; padding: 0px;"></a></em><strong style="font-style: italic;">&nbsp;</strong><a href="http://racesport.us6.list-manage.com/subscribe?u=d2cab6cc424ca501e5120feda&amp;id=2fe6def47d" style="font-style: italic; text-decoration: underline; margin: 0px; padding: 0px;" title="Meld je hier aan"><strong><span style="color: #7030a0;">Meld je hier aan &raquo;</span></strong></a></p> <p> <!–nieuwsbrief link einde –></p>