BSB: BSB Brands Hatch: Kiyonari en Waters pakken overwinning

52

Voor de tweede keer dit seizoen deed het Brits Superbike Brands Hatch aan, deze keer werd er geracet op de langere GP versie circuit van het circuit en daarbij ging de winst naar Ryuichi Kiyonari en Josh Waters.

<strong>Race 1</strong><br /> Op het onder London gelegen Brands Hatch werd de vijfde ronde van het Brits Superbike kampioenschap verreden. Voor de eerste race had Shane Byrne zich op pole weten te kwalificeren met naast zich Chris Walker en James Ellison.<br /> <br /> Byrne pakte bij de start meteen de leiding voor Ellison en Walker. Ellison deed in de tweede bocht meteen een poging om Byrne te passeren maar ging bij het uitkomen wijd waardoor hij zelfs een plaats verloor aan zijn teamgenoot Walker. Byrne reed de daaropvolgende vier ronden voor Walker en Ellison toen de safety-car de baan op kwam na een ongeluk met Barry Burrell.<br /> <br /> Toen de race weer hervat werd wist Ellison na enkele ronden voorbij zijn teamgenoot te komen en de tweede plaats weer in te nemen maar in de achtergrond kwam Ryuichi Kiyonari opzetten. In de elfde van 19 ronden wist Kiyo voorbij Walker te komen. Een ronde later wist Ellison kortstondig de leiding over te nemen maar nog voor de ronde voorbij was lag Byrne weer op kop en was Kiyonari naar de tweede plaats opgeklommen.<br /> <br /> De rest van de race ging de strijd voornamelijk tussen Byrne en Kiyonari die veelvuldig van positie wisselden met vlak daarachter Ellison, die op het vinkentouw lag. Tot op de laatste meter bleven de twee drievoudig Brits Superbike kampioenen met elkaar in gevecht maar het was uiteindelijk de Japanner die met een voorsprong van 0,103s als eerste de finishlijn passeerde. Ellison kwam ene kleine zes tienden later als derde over de streep.<br /> <br /> Walker wist zonder al te veel problemen de vierde plaats te pakken door meer dan een seconde voor Dan Linfoot over de finish te komen, daarachter maakten Josh Brookes, Jakub Smrz, Richard Cooper, John Hopkins en Stuart Easton de top tien vol.

<strong>Race 2</strong><br /> Dankzij zijn snelste raceronde in de eerste race mocht Byrne ook in de tweede race vanaf pole vertrekken maar nu had hij Kiyonari en Ellison naast zich staan.<br /> <br /> Na de start van de race wist Ellison de leiding te pakken voor Byrne maar in de tweede ronde ging het helemaal mis met de Lloyds British GBmoto Kawasaki rijder. Ellison kwam in de Dingle Dell bocht naast de baan op het gras en ging onderuit. Zijn Kawasaki stuiterde over de baan en raakte daarbij de machine van Byrne, die echter wonderwel overeind wist te blijven. Ellison brak bij de crash de in de heupkom draaiende kop van zijn rechterdijbeen en liep ene kniewond op. De Brit is inmiddels geopereerd maar het is nog niet bekend hoelang het herstel zal gaan duren.<br /> <br /> De race werd stilgelegd en even later weer herstart maar vervolgens na twee ronden weer stilgelegd omdat het begon te regenen. Na de tweede herstart pakte Byrne in eerste instantie de leiding voor Kiyonari maar de Japanner wist al snel de leiding over te nemen. Na de tweede ronde zakte Kiyo door problemen met zijn Buildbase BMW echter snel terug en zou uiteindelijk opgeven.<br /> <br /> De voorbij Byrne gekomen Richard Cooper nam zo in de derde ronde de leiding over van de Japanner maar lang wist de Anvil Hire TAG Kawasaki rijder de koppositie niet vast te houden want op achter hem zat inmiddels Josh Waters op zijn Tyco Suzuki en toen Cooper even wijd ging sloeg Waters zijn slag.<br /> <br /> De Australi&euml;r voelde zich goed thuis op het natte Brands Hatch en wist al snel een gaatje te slaan, gaf de leiding ook niet meer uit handen en pakte zo zijn eerste Brits Superbike zege.<br /> <br /> Achter Waters werd nog fel gevochten tussen Cooper, Walker en Keith Farmer. Walker moest na een foutje afhaken maar de striujd tussen Cooper en Farmer bleef tot in de laatste ronde doorgaan. Uiteindelijk was het Cooper die de tweede plaats wist te pakken voor Famer waarmee het podium bestond uit rijders die nog niet eerder op het podium hadden gestaan.&nbsp;&nbsp; &nbsp;<br /> <br /> In de laatste paar ronde wist ook Tommy Bridewell nog voorbij een worstelende Byrne te komen en zo de vierde plaats te pakken. Jon Kirkham werd zesde voor Linfoot, Brookes, Walker en Hopkins.<br /> <br /> <strong>Nederlanders</strong><br /> In het Motul British Motostar kampioenschap waren dit weekend vijf Nederlanders actief, te weten: Ernst Dubbink, Mike Brouwers, Brian Slooten, Tasia Rodink en Wesley Jonker. Voor de races had Dubbink zich met een vierde tijd als beste weten te kwalificeren gevolgd door Brouwers met de negende tijd.<br /> <br /> In de race was het wederom Dubbink die het beste voor de dag kwam, de Honda rijder pakte op zijn&nbsp; Moto3 machine de zesde plaats, vierde van de Moto3 rijders. Brouwers kwam door technische problemen niet aan de finish, Slooten werd 11e (achtste bij de Moto3 rijders) en Rodink (18e) en Jonker (24e) vielen buiten de punten.<br /> <br /> In het Pirelli National Superstock 600 kampioenschap wist Kevin van Leuven zich op een 13e plaats te kwalificeren. In de race zat hij in een groep die om de tiende plaats vocht en daarin werd hij elfde.<br /> <br /> Verder kwam dit weekend ook de Moriwaki 250 Junior Cup in actie. De door Ten Kate in het leven geroepen Cup reed tweede races op Brands Hatch en daarin was Vasco van der Valk twee keer de beste Nederlander, in beide races greep Van der Valk net naast het podium door vlak achter de mannen voor hem vierde te worden. <br /> <br /> <br /> <!– AddThis Button BEGIN –> <div class="addthis_toolbox addthis_default_style"> <a class="addthis_button_facebook_like" fb:like:layout="button_count"></a> <a class="addthis_button_tweet"></a> <a class="addthis_button_google_plusone" g:plusone:size="medium"></a> <a class="addthis_counter addthis_pill_style"></a> </div> <!– AddThis Button END –><br /> <br /> <!– nieuwsbrief link begin–> <p> </p> <p style="font-family: arial; margin: 0px; padding: 0px; line-height: 16px;">De vernieuwde Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen?<strong style="font-style: italic;"> &nbsp;</strong><em><a href="http://racesport.us6.list-manage.com/subscribe?u=d2cab6cc424ca501e5120feda&amp;id=2fe6def47d" style="text-decoration: underline; color: #000000; font-weight: normal; margin: 0px; padding: 0px;"></a></em><strong style="font-style: italic;">&nbsp;</strong><a href="http://racesport.us6.list-manage.com/subscribe?u=d2cab6cc424ca501e5120feda&amp;id=2fe6def47d" style="font-style: italic; text-decoration: underline; margin: 0px; padding: 0px;" title="Meld je hier aan"><strong><span style="color: #7030a0;">Meld je hier aan &raquo;</span></strong></a></p> <!–nieuwsbrief link einde –>