MotoGP

Bastianini behaalt dominante Sprint zege in Thailand, Martin houdt Bagnaia achter zich

Enea Bastianini heeft zaterdag de Sprint race voor de MotoGP klasse gewonnen op het Chang International Circuit in Thailand. De Italiaan nam in de eerste bocht meteen de leiding over en gaf deze tot aan de finish niet meer uit handen. Achter hem streden titelconcurrenten Jorge Martin en Pecco Bagnaia voor de tweede positie, wat eindigde in het voordeel van de Spanjaard.

Evenement: PT Grand Prix of Thailand
Circuit: Chang International Circuit
Categorie: MotoGP
Tijd: 15:00 – 15:25 uur lokale tijd, 10:00 – 10:25 uur Nederlandse tijd
Sessie: Sprint race – 13 ronden
Omstandigheden: Zonnig, 30°C







Zaterdag om 15:00 uur lokale tijd, 10:00 uur Nederlandse tijd begon de dertien ronden lange Sprint race voor de MotoGP klasse op het Chang International Circuit. Het was zonnig en tropisch warm op het Thaise circuit waardoor het een zware uitdaging werd voor zowel de coureur als de machine.

Alle ogen waren natuurlijk gericht op polesitter Pecco Bagnaia en de als derde gekwalificeerde WK leider Jorge Martin, maar de als tweede gekwalificeerde Enea Bastianini en Marco Bezzecchi en Marc Márquez op de tweede startrij aasden op dagsucces.

Het waren Jorge Martin die na de start aan binnenkant voorbij probeerde te gaan aan Pecco Bagnaia maar daardoor gingen ze allebei wijd en kon Enea Bastianini de leiding overnemen. Bagnaia hield de tweede positie vast met Marc Márquez achter zich terwijl Martin vervolgens ook door Pedro Acosta aan de kant werd gezet. De strategie van de Prima Pramac Racing coureur werkte dus averechts en hij moest flink aan de slag om weer zo dicht mogelijk bij zijn titelconcurrent te komen.

Bastianini had al gauw een halve seconde voorsprong opgebouwd richting Bagnaia die zelf nog niet zomaar wegreed van Marc Márquez. Martin had de nodige moeite om voorbij te komen aan Acosta maar in de tweede ronde lukte dit, waarna hij een halve seconde had te overbruggen richting Márquez.

In de vierde ronde ging het mis voor Acosta in bocht 3 die zichzelf onderuit remde. Hij kon zijn weg nog wel vervolgen maar het was alweer zijn vierde crash in een race op rij.

Bastianini had op dit moment al meer dan een seconde in handen ten opzichte van Ducati Lenovo teamgenoot Bagnaia die Marc Márquez en Martin kort achter zich had rijden. Aan het einde va nde vierde ronde zette Martin de aanval in op zijn landgenoot waarmee hij de derde plaats overnam en vlak achter titelconcurrent Bagnaia reed.

In de zevende ronde voerde Martin een knappe inhaalactie uit op Bagnaia in bocht 7 waarmee hij de tweede plaats overnam. De Spanjaard had gedurende die ronde wel meerdere keren de track limits overschreden waarvoor hij een waarschuwing kreeg. Een volgende overtreding zou hem een Long Lap penalty opleveren.

Terwijl Bastianini vooraan op rozen zat met een voorsprong van anderhalve seconde leek Bagnaia geen antwoord te hebben op Martin. De Spanjaard wist een gaatje van een halve seconde te slaan richting zijn Italiaanse concurrent maar moest daar zichtbaar flink voor pushen.

Bagnaia probeerde een slotoffensief in te zetten maar Martin deed zijn uiterste best om de Italiaan niet te dichtbij te laten komen. Terwijl Bastianini richting de overwinning reed bouwde Martin weer enkele tienden marge op waardoor Bagnaia de strijdbijl op dit moment moest begraven.

Bastianini reed een foutloze race en behaalde zijn tweede Sprint zege en vierde overwinning van het seizoen. Achter hem werd Martin tweede met titelconcurrent Bagnaia achter hem op de derde plaats. Alle acht Ducati coureurs eindigden in de top acht in deze race wat laat zien hoe dominant de Italiaanse fabrikant momenteel is.

Uitslag:

  1. Enea Bastianini – Ducati
  2. Jorge Martin – Ducati | +1,357
  3. Pecco Bagnaia – Ducati | +2,372
  4. Marc Márquez – Ducati | +5,402
  5. Alex Márquez – Ducati | +10,140

Klik hier voor de volledige uitslag 

In het kampioenschap heeft Martin nu 433 punten achter zijn naam staan en zijn voorsprong met nog eens twee punten uitgebreid naar 22. Met Bagnaia op 411 kan Martin nu in de resterende vijf races (3x Grand Prix, 2x Sprint) telkens als tweede finishen, zelfs al wint de Italiaan ze allemaal.

Volgende sessie: Warm up
Tijd: Zondagochtend 09:40 uur lokale tijd, 03:40 uur Nederlandse tijd (wintertijd!)





Handige links PT Grand Prix of Thailand:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
NIEUW | MotoGP- en WorldSBK ticketshop
Fotoverslag 




Enea Bastianini - Chang International Circuit | © Ducati Corse




Volg Racesport.nl ook via de onderstaande social mediakanalen

Facebook | Instagram | — X — | Threads | YouTube



Vrijwillige bijdrage  

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?
Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl

  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’



Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende.



 

Guido Fenneman

Share
Published by
Guido Fenneman