Aldeguer wint Moto2 race in Australië na spectaculair duel met Canet, Baltus zevende

85
Fermín Aldeguer (54) en Aron Canet (44) in duel - Phillip Island Grand Prix Circuit | © Russell Colvin

Fermín Aldeguer heeft zondag de Moto2 race op het Phillip Island Grand Prix Circuit gewonnen. De Spanjaard wist na een spannend duel in de laatste ronde Aron Canet achter zich te houden met thuisrijder Senna Agius die daarachter zijn eerste Moto2 podium behaalde. Barry Baltus kwam als zevende over de finish.

Evenement: Qatar Airways Australian Motorcycle Grand Prix
Circuit: Phillip Island Grand Prix Circuit
Categorie: Moto2
Tijd: 12:15 – 12:50 uur lokale tijd, 03:15 – 03:50 uur Nederlandse tijd
Sessie:  Race – 24 ronden
Omstandigheden: Lichtbewolkt, 15°C

Zondag om 12:15 uur lokale tijd, 03:15 uur Nederlandse tijd ging de 24 ronden lange Moto2 race van start op het Phillip Island Grand Prix Circuit. Na zeer wisselvallige weersomstandigheden op vrijdag en zaterdag scheen nu de zon op het Australische circuit, ook al was het met 15°C nog behoorlijk fris.

Met Somkiat Chantra, Celestino Vietti en Joe Roberts waren er drie grote namen afwezig wegens blessureleed. ogura kans

Het was Aron Canet die het beste wegkwam en meteen de leiding in handen nam voor SpeedUp coureurs Alonso López en Fermín Aldeguer. Daarachter waren het Manuel González, WK leider Ai Ogura en Marcos Ramirez terwijl Barry Baltus niet van zijn vijfde startpositie kon profiteren en terugviel buiten de top tien. RW-Idrofoglia Racing GP teamgenoot Zonta van den Goorbergh reed op de zeventiende positie.

In bocht 2 (Southern Loop) was er een aanvaring tussen Jake Dixon en Dennis Foggia waarbij ze allebei ten val kwamen. Het betekende meteen einde race voor de Brit en de Italiaan.

López viel meteen aan en nam de koppositie over van Canet met Aldeguer daar kort achter. Deze drie coureurs wisten al gauw een gaatje te slaan richting González die op de vierde plaats reed maar een Long Lap penalty moest uitvoeren vanwege hinderlijk rijgedrag tijdens de kwalificatie.

In de tweede ronde pakte Canet de leiding weer terug middels een agressieve inhaalactie in bocht 6 (Siberia) waardoor López terugviel naar de derde positie. Het was van korte duur want Aldeguer ging op eveneens agressieve wijze voorbij aan de Fantic Racing coureur in bocht 10 (MG Corner). Vervolgens zou López zijn teamgenoot passeren bij het ingaan van bocht 1 (Doohan Corner) maar door dit stuivertje wisselen konden de coureurs daarachter weer dichterbij komen.

In de vijfde ronde dook Canet uit de slipstream en met een gewaagde actie in bocht 1 nam hij de leiding over van López. González nam enkele ogenblikken later zijn Long Lap penalty waardoor hij als vijfde terugkwam op de baan, vlak achter Ogura. Hierdoor had de kopgroep van drie coureurs een voorsprong van zo’n drie seconden in handen.

Voor Zonta van den Goorbergh zou de race op dit moment ten einde komen wegens een crash in bocht 10 (MG Corner). De Nederlander was ongedeerd. Teamgenoot Baltus reed op dit moment op de zevende positie, rijdend in de tweede groep waarin er gestreden werd voor de vierde plaats.

Aan het eind van de achtste ronde ging Aldeguer op spectaculaire wijze voorbij aan Canet nadat hij daarvoor een nieuw race ronderecord had gereden. Teamgenoot López volgde zijn voorbeeld waardoor Canet binnen enkele ogenblikken werd terugverwezen naar de derde plaats.

In de elfde ronde ging het mis voor Deniz Öncü die zich onderuit had geremd in bocht 4 (Miller Corner), hij kon zijn weg nog wel vervolgen. Dat was niet het geval voor Jaume Masià die ten val kwam in bocht 9 (Lukey Heights).

Baltus reed een zeer sterke race en ging in de vijftiende ronde voorbij aan WK leider Ogura, waardoor hij opschoof naar de vijfde plaats. De Belg had nog uitzicht op de vierde plaats met thuisrijder Senna Agius vlak voor zich. De kopgroep van Aldeguer, Canet en López reed zo’n vier seconden daarvoor, maar een foutje van één van die drie Spanjaarden betekende wel dat uitzicht was op een podiumfinish.

In de zeventiende ronde nam Canet de leiding weer over van Aldeguer middels een inhaalactie in bocht 10 (MG Corner). Ze leken het beste van hun banden te hebben gebruikt waarbij López op dit moment al was afgehaakt en ruim vier seconden was teruggevallen.

In de 21e ronde maakte Canet een fout in bocht 4 (Miller Corner) waardoor Aldeguer de leiding weer over kon nemen. Op dit moment ging het mis voor López die zichzelf onderuit remde terwijl hij op een eenzame derde plaats reed waardoor thuisrijder Agius promoveerde naar een podiumpositie.

Het kwam aan op de laatste ronde die Aldeguer als leider inging voor Canet. De Fantic Racing coureur viel aan in bocht 4 (Miller Corner) en nam met een mooie uitremactie de leiding over van zijn landgenoot. Aldeguer liet het daar niet bij zitten en probeerde terug te slaan in bocht 10 (MG Corner). Doordat Canet zeer laat remde moest Aldeguer nóg later remmen waardoor hij zijn landgenoot aan de kant drukte. Ze raakten elkaar maar doordat Canet buiten de baan terechtkwam kon Aldeguer de koppositie vasthouden.

Aldeguer wist Canet uiteindelijk achter zich te houden waardoor hij als winnaar over de streep kwam. Het zijn eerste overwinning sinds de Sachsenring, zijn derde overwinning van het seizoen en de achtste van zijn carrière. Canet moest genoegen nemen met de tweede plaats terwijl thuisrijder Agius daarachter het publiek op de banken kreeg door zijn eerste Moto2 podiumfinish te behalen.

WK leider Ogura werd vierde en zal nog een week moeten wachten op de Moto2 wereldtitel met Baltus die uiteindelijk als zevende over de finish kwam, slechts 0,033 seconde achter González.