Spectaculaire pole op Silverstone voor Marc Márquez

131
marc-marquez
Marc Marquez | foto© Repsol media

Zaterdagmiddag heeft Marc Márquez de pole position gepakt op Silverstone. De Spanjaard behaalde hiermee zijn vierde pole op rij. Op de tweede plaats was het Valentino Rossi voor thuisrijder Cal Crutchlow.

In een spectaculaire kwalificatiesessie heeft Marc Márquez wederom de snelste tijd op de klok gezet en daarmee de pole gepakt. De Spanjaard verbrak zijn eigen polerecord met een 1:59.941, waarbij Valentino Rossi dichtbij kwam op de tweede plaats. Cal Crutchlow zal de race op zondag beginnen vanaf de derde plaats en hoopt te kunnen verrassen voor zijn thuispubliek.







FP4
Voorafgaand aan de kwalificatiesessies voor de MotoGP klasse werd eerst de half uur durende FP4 verreden. Zoals altijd wordt in deze training de afstelling voor de race geperfectioneerd en worden de verschillende bandencombinaties getest. Opvallend was dat zowel de Honda’s, Yamaha’s en Ducati’s zeer uitgebreid testten op de harde voor- en achterband.

Volgens Michelin komt dit omdat de mooie weersomstandigheden op het Britse Silverstone niet voorspeld waren en daardoor de banden een hogere temperatuur verdragen dan aanvankelijk verwacht. Hierdoor worden de coureurs al gauw richting de harde compound gestuurd. Verder zijn de harde banden ook stabieler over de vele hobbels die zich op Silverstone bevinden.

Opvallend was dat Alex Rins op de Suzuki, ook op de harde voor en achterband, zich vooraan meldde. De Spanjaard kon een serie snelle ronden aan elkaar rijgen. Verder waren het de gebruikelijk namen die zich bovenaan de tijdlijsten lieten zien. Márquez, Viñales, Zarco, Dovizioso en Crutchlow noteerden allemaal snelle en constante rondetijden.

Met tien minuten te gaan kende de Ducati van Jorge Lorenzo een technisch probleem. De Spanjaard zette zijn Desmocedici GP17 aan de kant en probeerde zo snel mogelijk terug naar de pits te gaan om met zijn tweede motor zijn weg te vervolgen.

Een coureur die het erg moeilijk had was Dani Pedrosa. De kleine Spanjaard was ver buiten de top 10 onderweg en had het naar eigen zeggen erg moeilijk over het hobbelige circuit. Ook Bradley Smith had geen geluk en maakt een crash mee.

Met zo’n acht minuten te gaan was het Valentino Rossi die zijn tempo verhoogde en zich meldde bij de snelste coureurs.

Jorge Lorenzo kwam op tijd terug naar zijn pitbox en kon de tweede Ducati, weliswaar met een zachte achterband, nog enkele ronden rijden. Hierdoor zette de Spanjaard de snelste tijd van de sessie neer voor Dovizioso en Crutchlow. Márquez was vierde voor Viñales en Zarco. Rins, Iannone, Rossi en Petrucci maakten de top 10 in FP4 compleet.

Q1
In de kwalificatiesessies werden de zachtste achterbanden weer gemonteerd. In de eerste minuten waren het de beide Suzuki’s die het snelst waren met Alex Rins aan kop. Dit duurde niet lang want het waren Jonas Folger en Dani Pedrosa die de Spaanse Suzuki coureur van de troon stootten. Nadat Folger op vrijdag nog veel last had van een buikgriep en nauwelijks kracht had oogde de Duitser veel fitter en agressiever.

Voor Danilo Petrucci was het geen goed begin aangezien de Italiaan in zijn eerste ronde al onderuit ging.

Na een bandenwissel was het Dani Pedrosa die de leiding overnam in de eerste kwalificatiesessie. Álvaro Bautista noteerde ook een aantal zeer snelle ronden maar kon zich niet bij de eerste twee coureurs melden.

Uiteindelijk waren het Pedrosa en Folger die de twee snelste tijden op de klok hadden gezet en door mochten naar Q2. Rins, Bautista, Iannone, Barbera, Miller, Petrucci, Smith, Abraham, Baz, Rabat en Lowes maakten de rest van de grid compleet.

Q2
Nadat het eerder nog grauw en bewolkt was kwam de zon tevoorschijn en waren het perfecte omstandigheden op het Silverstone circuit. In de eerste snelle ronden was het Marc Márquez die meteen al het polerecord verbrak. Thuisrijder Cal Crutchlow zorgde voor een Honda 1-2 en kwam naar de tweede plaats. Lorenzo was ook snel onderweg en kwam naar de eerste rij voor Viñales, Rossi en Folger op de achtervolgende Yamaha’s.

Na de bandenwissel was het Márquez die als eerst naar buiten ging. Ondanks dat de Repsol Honda coureur een nieuw polerecord op zak had wilde de Spanjaard meer. Pol Espargaró zat kort achter Márquez maar kwam hard ten val met de KTM in een poging zijn landgenoot bij te houden.

Márquez ging door en zette een spectaculaire ronde neer. Op de typische wijze van de Spanjaard noteerde hij een nóg snellere ronde en verbrak zijn eigen record. Het was echter Valentino Rossi die ook zijn zinnen had gezet op de pole position en was in de eerste drie sectoren zeer snel onderweg. In de laatste sector kwam de Italiaan echter iets tekort en moest uiteindelijk met een verschil van slechts 0.084 seconde genoegen nemen met de tweede plaats. Thuisrijder Cal Crutchlow maakte de eerste rij compleet op de derde plaats.

Maverick Viñales liep de eerste rij mis en zal de race op zondagmiddag beginnen vanaf de vierde startplaats voor Jorge Lorenzo en Andrea Dovizioso. Dani Pedrosa, Johann Zarco en Aleix Espargaró staan op de derde rij voor Jonas Folger, Pol Espargaró en Scott Redding.

Aangezien dit weekend de Formule 1 wordt verreden op het circuit van Spa-Francorchamps in België wordt er voor de racedag van het MotoGP kampioenschap een aangepast schema aangehouden. De MotoGP race zal zondag om 15:30 uur lokale tijd van start gaan, dit betekent 16:30 uur Nederlandse tijd.

 

 

Handige links Octo British Grand Prix:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag