WorldSBK: Sykes op pole, vijfde startplaats Van der Mark in Assen

86
Tom Sykes (foto credit: Tiny Kolsters)
Tom Sykes (foto credit: Tiny Kolsters)

#DutchWorldSBK – Tom Sykes heeft zaterdagochtend tijdens de Superpole kwalificatie op het TT Circuit Assen de pole veiliggesteld voor de twee dit weekend te verrijden races. Sylvain Guintoli en Davide Giugliano vergezellen de Kawasaki coureur op de eerste startrij terwijl Michael van der Mark zich als vijfde wist te kwalificeren.

Superpole 1
Om 10:30 uur zaterdagochtend gingen twaalf World Superbike coureurs van start voor hun Superpole 1 kwalificatie waarbij de twee snelste coureurs zich alsnog kunnen plaatsen voor de Superpole 2 kwalificatie. Voor het eerst dit weekend kregen de coureurs een zo goed als droog circuit voorgeschoteld en kon men voor het eerst dit weekend op slicks naar buiten. In de eerste run was het Leon Camier die de snelste tijd liet noteren voor Alex de Angelis, Joshua Brookes en Markus Reiterberger. Terwijl de rondetijden in ras tempo naar beneden gingen was het Camier die met nog vijf minuten te gaan in de sessie zijn eigen tot dan toe snelste tijd fors aan wist te scherpen en met een rondetijd van 1’38.471 de lat hoog legde voor de rest van het veld.







Terwijl Camier zijn eigen tijd vervolgens nogmaals aanscherpte waren het de BMW coureurs Reiterberger en Brookes die het dichtst in de buurt kwamen van de tijd van de Brit maar even later was het Jordi Torres die naar de bovenste plaats op de lijst wist te komen. In zijn allerlaatste ronde was het vervolgens Reiterberger die aan het langste eind trok en met een ronde van 1’37.688 niet alleen als eerste onder de 1’38 grens wist te duiken maar tevens de snelste tijd van deze sessie op de klok zette en zijn teamgenoot Torres terugverwees naar de tweede plaats. Hiermee wist het Althea BMW Racing Team duo zich te plaatsen voor de Superpole 2 kwalificatie.

De derde tijd ging naar Camier die zich daarmee als dertiende wist te kwalificeren voor de twee dit weekend te verrijden races.

De vierde tijd en daarmee de veertiende startplaats ging naar Brookes gevolgd door Matteo Baiocco en Alex de Angelis.

Voor Karel Abraham verliep deze kwalificatie alles behalve naar wens, de Milwaukee BMW coureur was niet in staat om een tijd op de klok te zetten vanwege een technisch probleem in zijn allereerste outlap. De Tsjech zal hierdoor tijdens beide races dit weekend vanaf de allerlaatste plaats op de grid van start moeten gaan.

Superpole 2
Ook voor de snelste tien coureurs na afloop van de tweede vrije training was deze kwalificatie de eerste kennismaking dit weekend met een droog TT Circuit Assen. Torres en Reiterberger, die zich beiden wisten te plaatsen voor deze sessie middels hun snelste tijden in Superpole 1 kwalificatie, hadden een klein voordeel vanwege het feit dat men inmiddels al een aantal droge ronden achter de rug hadden. Dat het even wennen was voor de coureurs bleek al in de eerste ronde toen Chaz Davies in gelijk in de eerste bocht na start en finish in de fout ging en een uitstapje maken langs de baan.

Terwijl er opnieuw donkere wolken in aantocht waren ging de coureurs er meteen voor zitten. Het was Tom Sykes die er geen gras over liet groeien en direct in de eerste run een snelle tijd van 1’37.165 op de klok zette en daarmee het snelst was voor teamgenoot Jonathan Rea, Davies, Reiterberger en Van der Mark. Alle vijf coureurs wisten een tijd op de klok te zetten onder de 1’38 grens.

Gelukkig bleken de donkere wolken geen bedreiging te vormen tijdens de tweede run. Direct was het Sykes die zijn naam als mister Superpole eer aan deed. De Kawasaki coureur dook als eerste de 1’35 in en de tijd van 1’35.440 bleek vervolgens voor de rest van het veld een onneembare horde.

Sylvain Guintoli wist vervolgens nog het dichtst in de buurt te komen van de Kawasaki coureur. De Fransman noteerde een rondetijd van 1’36.073, een tijd die weliswaar 0,663 langzamer was maar wel voldoende bleek voor de tweede startplaats.

Giugliano eiste in de slotfase de derde startplaats voor zich op voor Jonathan Rea en Van der Mark. De Nederlander moest weliswaar ruim een seconde toegeven op de snelste tijd van Sykes maar volgens eigen zeggen is er geen vuiltje aan de lucht en ziet hij de races dit weekend met vertrouwen tegemoet.

De zesde startplaats werd een prooi voor Giugliano gevolgd door Davies, Reiterberger, Forés, Torres, Hayden en Lorenzo Savadori.

Alex Lowes moest genoegen nemen met de twaalfde en laatste rondetijd, een positie die de Brit grotendeels te danken had aan een crash in de slotfase van de sessie.