MotoGP: Viñales zet de toon op vrijdag in Duitsland

68
viñales
Maverick Viñales

Maverick Viñales (foto credit: Nico Schneider)

#GermanGP – Maverick Viñales heeft vrijdagmiddag op de Sachsenring de snelste tijd laten noteren tijdens de tweede vrije training. De Suzuki coureur was het snelst voor Andrea Iannone en Marc Marquez. Jorge Lorenzo verbeet de pijn, kwam ondanks zijn pijnlijke hand toch in actie en noteerde de zestiende rondetijd.







Nadat even voor aanvang van de tweede vrije training nog enkele regendruppels te bespeuren waren kon de tweede vrije training voor de MotoGP klasse afgewerkt worden op een droog Sachsenring circuit.

Na een grotendeels verregende eerder op de dag verreden eerste vrije training gingen de rondetijden vrijdagmiddag in een rap tempo naar beneden. Opvallend was dat Jorge Lorenzo ondanks zijn handblessure en eerdere berichten dat hij de rest van de dag niet meer in actie zou komen toch zijn motorpak aan had getrokken en in actie kwam.

Net als in de ochtendsessie speelde ook in deze sessie bocht 11 weer een grote rol. Zo kwam in eerste instantie Maverick Viñales in deze snelle rechterbocht ten val, iets dat even later ook Tito Rabat overkwam.

Op het moment dat Viñales ten val kwam voerde de Suzuki coureur de lijst aan, een positie die hij ook na zijn val vast wist te houden. Zoals zo vaak zat ook in deze sessie het venijn in de staart. Veel coureurs wisten hun eigen snelste tijd in de slotfase aan te scherpen, iets dat ook gedaan werd door Viñales zelf ook tot twee keer toe gedaan werd. Niemand kwam vervolgens nog aan de tijd van de Spanjaard die daarmee dus, ondanks zijn stevige crash, de sessie en de eerste dag als snelste MotoGP coureur afsloot.

Achter Viñales was het Marc Marquez die lange tijd de tweede plaats op de lijst innam, in de slotfase was het echter Andrea Iannone die nog onder de tijd van de Repsol Honda coureur wist te duiken en naar de tweede plaats wist te komen.

Marquez, die zijn eigen tijd in de slotfase niet meer wist te verbeteren, sloot de sessie af met de derde rondetijd voor Cal Crutchlow en Andrea Dovizioso.

De zesde tijd werd vrijdagmiddag op de klok gezet door Aleix Espargaró gevolgd Hector Barbera, Danilo Petrucci, Scott Redding en Yonny Hernandez.

Opvallend waren de klasseringen van Dani Pedrosa en Valentino Rossi. De negenvoudig wereldkampioen moest genoegen nemen met de veertiende plaats terwijl Pedrosa zichzelf na afloop terugvond als vijftiende op de lijst.

Lorenzo, die ondanks zijn handblessure toch nog dertien ronden wist te rijden, moest genoegen nemen met de zestiende rondetijd.

Gezien de wisselende weersomstandigheden en de nog mindere vooruitzichten voor de rest van het weekend is de kans groot dat zowel Rossi, Pedrosa als ook Lorenzo rechtstreeks plaatsing voor de belangrijke tweede kwalificatie mislopen.

Naast de al genoemde crashes van Viñales en Rabat kwam ook Eugene Laverty ten val. De Noord Ier ging in tegenstelling tot de andere twee coureurs onderuit in bocht 1. Ook de Noord-Ier kwam er zonder kleerscheuren vanaf.

Samengestelde lijst na twee vrije trainingen
Alle MotoGP coureurs wisten hun snelste tijd op de klok te zetten tijdens de tweede vrije training waardoor de samengestelde lijst exact gelijk is aan de hierboven genoemde uitslag.