BSB: Brookes met dubbel in Brands Hatch naar 2015 titel

44

Josh Brookes heeft met overmacht de British Superbike titel veroverd. De Milwaukee Yamaha rijder won afgelopen weekend de eerste twee van de drie races op het lange GP-circuit van Brands Hatch. De enig overgebleven concurrent van Brookes, Shane Byrne, werd twee keer tweede achter de Yamaha coureur en derde in de laatste race achter winnaar Michael Laverty en James Ellison.

<strong>Race 1:</strong> <p>Shane Byrne had voor het begin van het weekend nog een theoretische kans om Brookes van de titel af te houden maar zag die al in de eerste race van het weekend definitief verdwijnen.</p> <p><br /> </p> <p>Brookes pakte vanaf pole kopstart in die eerste race gevolgd door Buchan en Byrne. Laatstgenoemde kwam al in de openingsronde naar de tweede plaats en zocht vervolgens het achterwiel van Brookes.</p> <p><br /> </p> <p>Het duo reed gedurende een groot deel van de hele wedstrijd in elkaars wiel waarbij Byrne constant zocht naar mogelijkheden om aan te vallen.</p> <p><br /> </p> <p>In de derde ronde lukte dat een eerste keer waardoor Byrne, op zijn PBM Kawasaki, als koploper over de streep kwam gevolgd door Brookes. In de vijfde ronde wisselden Byrne en Brookes twee keer van positie waardoor Byrne de bovenliggende partij bleef.</p> <p><br /> </p> <p>De daaropvolgende ronden bleef het gevecht aan de gang waarbij Byrne alle aanvallen van Brookes wist af te slaan of direct wist te counteren. In de twaalfde ronde sloeg Brookes echter definitief toe waarna hij een klein gaatje wist te slaan naar zijn concurrent.</p> <p><br /> </p> <p>Brookes reed de overwinning, en daarmee ook de titel, vervolgens gedecideerd naar huis gevolgd door &lsquo;Shakey&rsquo; Byrne. De derde plaats ging naar John Hopkins die het Lloyds British Moto Rapido Ducati team daarmee de eerste podiumpositie van het seizoen bezorgde.</p> <p><br /> </p> <p>De vierde plaats ging naar Chris Iddon op de Bennets Suzuki gevolgd door Lee Jackson (BMW) en James Ellison (Kawasaki). Luke Mossey pakte de zevende plaats gevolgd door Danny Buchan (beiden Kawasaki), Michael Laverty (BMW) en Jakub Smrz (Yamaha).</p> <p><br /> </p> <p><strong>Race2:</strong></p> <p>Ook de tweede race werd een prooi voor Josh Brookes. De start was nog voor Byrne voor Brookes, Hopkins en Iddon. Brookes kwam aan het eind van de openingsronde, op start-finish, nipt voorbij aan Byrne maar de PBM Kawasaki rijder had de neus voor bij het insturen van de eerste bocht beter bekend als Paddock Bend Hill.</p> <p><br /> </p> <p>Byrne behield de koppositie voor een zestal ronden tegen de fel aandringende Brookes maar moest in de zevende ronde definitief buigen voor de Milwaukee Yamaha rijder. Brookes wist vervolgens langzaam maar zeker weg te rijden bij Byrne en had bij het vallen van de vlag een kleine 4 seconden voor op &ldquo;Shakey&rdquo;.</p> <p><br /> </p> <p>Achter dit tweetal ontspon zich een spannend gevecht om de derde plaats met in de hoofdrollen Michael Laverty, John Hopkins, James Ellison, Lee Jackson, Luke Mossey en Christian Iddon die in de genoemde volgorde binnen een seconde over de finish kwamen en daarmee de plaatsen drie tot en met acht bezetten.</p> <p><br /> </p> <p>Danny Buchan behoorde ook tot die groep maar hij moest in de slotronde een seconde toegeven op Iddon voor hem. De tiende plaats in deze tweede race was voor Dan Linfoot.</p>

<strong>Race3:</strong> <p>Voor aanvang van de race was het de vraag of Josh Brookes alle zeven races in de showdown competitie zou kunnen winnen. De overtuiging was dat indien de Australi&euml;r niet getroffen zou worden door pech of een valpartij hem dat zeker zou gaan lukken.</p> <p><br /> </p> <p>Helaas voor Brookes kwam die zevende overwinning er niet. De Australi&euml;r crashte in de achtste ronde en vergooide daarmee zijn kansen op het volbrengen van een unieke reeks.</p> <p><br /> </p> <p>Brookes had voor zijn doen een mindere start en kwam pas als zevende uit de openingsronde waarin het veld werd aangevoerd door John Hopkins voor Byrne en Laverty. In de tweede ronde nam Byrne het initiatief over. Byrne kreeg echter te maken met een aanvallende Michael Laverty terwijl ook James Ellison zich met het gevecht begon te bemoeien.</p> <p><br /> </p> <p>Ellison nam de tweede plaats over en voerde de druk op Shakey Byrne op die echter goed stand wist te houden. Langzaam maar zeker schoof ook Brookes naar voren en in de zevende ronde nam de Australi&euml;r de tweede plaats over van Ellison.</p> <p><br /> </p> <p>Het was wachten op de aanval van Brookes op de leidende positie van Byrne maar die aanval kwam er niet. Brookes kwam in de Graham Hill Bend op de curbstones terecht en schoof vervolgens stevig uit de wedstrijd. Brookes bleef bij de crash ongedeerd.</p> <p><br /> </p> <p>Even later nam Laverty de leiding over van Byrne met Ellison op de derde plaats. Dat trio pakte een paar seconden voorsprong op Dan Linfoot op de vierde plaats waarmee zonder rare dingen de podiumkandidaten wel vast stonden.</p> <p><br /> </p> <p>Byrne en Laverty wisselden nog enkele keren stuivertje daar waar het ging om de koppositie maar op de meet bleek Michael Laverty op de Tyco BMW toch de sterkste. Byrne werd in de slotfase nog verrast door Ellison die daarmee de tweede plaats wist te pakken.</p> <p><br /> </p> <p>Dan Linfoot kwam als vierde over de streep gevolgd door Chris Iddon en Luke Mossey. Danny Buchan versloeg John Hopkins in de strijd om de zevende plaats met achter dat duo Jakub Smrz en Howie Mainwaring Smart op de plaatsen negen en tien.</p> <p><br /> </p> <p><br /> </p> <p><a href="https://www.racesport.nl/KALENDER//Kalenderuitslagen/tabid/95/ModuleID/1450/ItemID/191/mctl/EventDetails/Default.aspx" target="_blank">Volledig tijdschema en uitslagen British Superbike Brands Hatch</a></p> <p><br /> </p> <p><br /> </p> <br /> <!– AddThis Button BEGIN –> <div class="addthis_toolbox addthis_default_style"> <a class="addthis_button_facebook_like" fb:like:layout="button_count"></a> <a class="addthis_button_tweet"></a> <a class="addthis_button_google_plusone" g:plusone:size="medium"></a> <a class="addthis_counter addthis_pill_style"></a> </div> <!– AddThis Button END –><br /> <br /> <!– nieuwsbrief link begin–> <p> </p> <p style="font-family: arial; margin: 0px; padding: 0px; line-height: 16px;">De Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen?<strong style="font-style: italic;"> &nbsp;</strong><em><a href="http://racesport.us6.list-manage.com/subscribe?u=d2cab6cc424ca501e5120feda&amp;id=2fe6def47d" style="text-decoration: underline; color: #000000; font-weight: normal; margin: 0px; padding: 0px;"></a></em><strong style="font-style: italic;">&nbsp;</strong><a href="http://racesport.us6.list-manage.com/subscribe?u=d2cab6cc424ca501e5120feda&amp;id=2fe6def47d" style="font-style: italic; text-decoration: underline; margin: 0px; padding: 0px;" title="Meld je hier aan"><strong><span style="color: #7030a0;">Meld je hier aan &raquo;</span></strong></a></p> <!–nieuwsbrief link einde –>