BSB: BSB Knockhill: winst voor Kiyonari en Byrne

54

In het Schotse Knockhill werd de vierde ronde van het British Superbike kampioenschap verreden, hier wist drievoudig Brits Superbike kampioen Ryuichi Kiyonari in de eerste race de eerste BSB zege voor BMW te pakken, in de tweede race zegevierde Shane Byrne.

<strong>Brits Superbike race 1</strong><br /> Na in twee van de drie vrije training de snelste tijd te hebben genoteerd wist Ryuichi Kiyonari in de kwalificatie de pole te pakken. De racedag begon echter minder goed voor de drievoudig Brits Superbike kampioen, in de warm-up ging &lsquo;Kiyo&rsquo; namelijk onderuit. Voor de race had het Buildbase BMW&nbsp; team de S1000RR echter weer tip top in orde en de Japanner&nbsp; pakte vanaf pole meteen de leiding voor Josh Brooks, Stuart Easton, James Ellison en Shane Byrne.<br /> <br /> Ellison wilde snel naar voren en zette in de tweede ronde de aanval in op Easton, in de hairpin raakten ze elkaar echter waarna Ellison onderuit schoof. Easton kwam daarna onder druk te staan van zijn Rapid Sollicitors Kawasaki teamgenoot Byrne die er in de vierde ronde voorbij wist te komen.<br /> <br /> Aan de kop begon Kiyonari inmiddels een gaatje te slaan ten opzichte van Brookes en die zou alleen maar groter worden terwijl de Australi&euml;r het aan de stok kreeg met Byrne. In de negende ronde wist Byrne ook voorbij Brookes te komen maar Kiyonari was al te ver weg en het lukte Byrne niet om dichterbij te komen.<br /> <br /> Kiyonari pakte voor het eerst sinds 2011 weer een overwinning door 4,8s voor Byrne als eerste over de finish te komen, hiermee bezorgde &lsquo;Kiyo&rsquo; BMW de eerste zege in het Brits Superbike. Byrne werd tweede op ruim een seconde voor zijn teamgenoot Easton.<br /> <br /> Vlak nadat Brookes door Byrne was gepasseerd wist ook Easton voorbij de Milwaukee Yamaha rijder te komen en niet veel later greep ook Chris Walker zijn kans waardoor Brookes terugzakte naar de vijfde plaats. Met nog acht van de 30 ronden te gaan wist Brookes echter de vierde plaats weer terug te pakken en zo kwam Brookes vlak achter Easton als vierde over de finish. Walker wist een aandringende Tommy Bridewell achter zich te houden en werd vijfde. Dan Linfoot, Barry Burrell, John Hopkins en James Westmoreland maakten de top tien vol.

<strong>Brits Superbike Race 2</strong><br /> Met zijn snelste raceronde uit de eerste race mocht Shane &lsquo;Shakey&rsquo; Byrne voor de tweede race vanaf pole vertrekken en hij maakte zijn minder goede start in de eerste race goed door meteen de leiding te pakken voor Kiyonari, Brookes, Easton en Walker.<br /> <br /> In de derde ronde wisten Easton en Walker voorbij Brookes te komen, Easton maakte daarna een foutje waardoor Walker op de derde plaats kwam te liggen voor Brookes en Easton en deze volgorde zou niet meer veranderen. Walker moest wel zijn positie stevig verdedigen tegenover Brookes maar slaagde daar ondanks een gebroken vinger wel in.<br /> <br /> Aan de kop wist Byrne Kiyonari niet van zich af te schudden en in de 20e ronde wist de Japanner in de hairpin zijn BMW voor de Kawasaki van Byrne te zetten. In de volgende ronde maakte &lsquo;Kiyo&rsquo; echter een foutje bij het uitkomen van de hairpin en werd hij bijna uit het zadel van zijn BMW gegooid. Byrne kreeg hierdoor even wat ademruimte in de vorm van een gaatje dat opliep tot 1,3s. Kiyonari reed het gaatje echter in een paar ronden weer dicht en zat in de laatste paar ronden weer in het achterwiel van Byrne, er voorbij lukte echter niet meer en zo was het Byrne die de tweede race op zijn naam schreef voor Kiyonari die 0,176s daarachter de tweede plaats pakte.<br /> <br /> Walker werd op ruim zes seconden daarachter derde voor Brookes en Easton. Linfoot, Bridewell, Ellison, Richard Cooper en Michael Rutter maakten de top tien van deze tweede race vol.<br /> <br /> <strong>Tussenstand</strong><br /> In het kampioenschap heeft Byrne met 190 punten achter zijn naam&nbsp; nog riant de leiding in handen voor Brookes die 111 punten bij elkaar heeft weten te rapen. Ellison (108 punten), Bridewell (88), Kiyonari (82) en Walker (76) vormen momenteel de top zes die in de showdown voor de titel zullen strijden.<br /> <br /> <strong>Nederlanders</strong><br /> Het aantal Nederlanders dat in deze ronde van het Brits Superbike actief was, was beperkt. Zo was Mike Brouwers in Assen voor de Dutch Supersport race in plaats van in Knockhill voor de Motul British Motostar (Moto3) race, Nadieh Schoots kampt met de ziekte van pfiefer en kon daardoor niet deelnemen in de Ducati TriOptions Cup. <br /> <br /> Zo was Kevin van Leuven afgelopen weekend de enige Nederlandse deelnemer, de Swolgenaar wist in de kwalificatie voor de Superstock 600 race de tiende tijd te noteren. In de race vocht hij uiteindelijk de strijd om de tiende plaats, hierbij werd er regelmatig van positie gewisseld en lag Van Leuven zelfs even 14e maar wist de race als tiende af te sluiten en liet daarbij de jongens waarmee hij vocht achter zich. <br /> &nbsp;&nbsp; &nbsp;<br /> <br /> <br /> <!– AddThis Button BEGIN –> <div class="addthis_toolbox addthis_default_style"> <a class="addthis_button_facebook_like" fb:like:layout="button_count"></a> <a class="addthis_button_tweet"></a> <a class="addthis_button_google_plusone" g:plusone:size="medium"></a> <a class="addthis_counter addthis_pill_style"></a> </div> <!– AddThis Button END –><br /> <br /> <!– nieuwsbrief link begin–> <p> </p> <p style="font-family: arial; margin: 0px; padding: 0px; line-height: 16px;">De vernieuwde Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen?<strong style="font-style: italic;"> &nbsp;</strong><em><a href="http://racesport.us6.list-manage.com/subscribe?u=d2cab6cc424ca501e5120feda&amp;id=2fe6def47d" style="text-decoration: underline; color: #000000; font-weight: normal; margin: 0px; padding: 0px;"></a></em><strong style="font-style: italic;">&nbsp;</strong><a href="http://racesport.us6.list-manage.com/subscribe?u=d2cab6cc424ca501e5120feda&amp;id=2fe6def47d" style="font-style: italic; text-decoration: underline; margin: 0px; padding: 0px;" title="Meld je hier aan"><strong><span style="color: #7030a0;">Meld je hier aan &raquo;</span></strong></a></p> <!–nieuwsbrief link einde –>