Moto3: Amato in laatste seconden naar de pole

120

RZT rijder Luca Amato veroverde in de allerlaatste seconde van de tweede tijdtraining de pole posite op het semi stratencircuit nabij het voormalig Oost-Duitse stadje Schleiz. In die ultieme laatste ronde dook hij onder de tijd die zijn teamgenoot Jack Miller in de ochtendtraining op de klokken had gezet.

Luca Amato is een bijzonder groot talent. Twee seizoen geleden reed Amato naar de derde plaats in het ADAC Junior Cup kampioenschap. Vorig seizoen stapte hij over naar de naar de veel snellere 125 cc racemachine van hetzelfde Italiaanse merk waarbij hij halverwege het seizoen reeds zijn eerste overwinning wist te pakken. Een zware beenbreuk, opgelopen op de Salzburgring maakte toen een vroegtijdig einde aan zijn seizoen. Dat Amato uit het goede hout gesneden is bleek echter al aan het begin van dit seizoen want vanaf de eerste meters is de Duitser met de Italiaanse roots voorin het veld te vinden.<br /> <br /> Tijdens de vrije trainingen op vrijdag hier in Schleiz ging het nog even mis. Amato schoof stevig van de motor en liep daarbij een forse wond op net boven de knie. Die wond zorgde vanmorgen nog voor de nodige voorzichtigheid waardoor Amato bleef steken op een zesde plaats maar in de tweede training werd alle schroom afgegooid en schoof hij via een vierde en tweede plaats op naar de uiteindelijke pole voor zijn balende teamgenoot Jack Miller.<br /> <br /> Op de derde startplaats zien we Luca Grünwald op zijn KTM gevolgd door de, ook in Nederland goed bekende, Deen Alexander Kristiansson evenals Grünwald rijdend op een KTM. Verder was de volledig onverwachte deelname van Marcel Schrötter een verrassing. De Mahindra GP-rijder start op een KTM als vervanger van de, in de vrije trainingen, geblesseerd geraakte Toni Finsterbusch. De leider in de tussenstand voor het ONK liep een breukje op in een sleutelbeen en is daardoor dit weekend uitgeschakeld.







De aanwezige Nederlandse rijders deden het zeker niet verkeerd. Zij wisten zich allen te kwalificeren en hebben zeker de mogelijkheid om enkele punten mee naar huis te nemen. Bryan Schouten opent met een zesde plaats het rijtje Nederlanders en de Dutch Racing Teamrijder mag daarmee tevreden zijn. Na de ochtendtraining stond Schouten nog op een vijfde plaats maar door het sterke optreden van Amato zakte hij een plaatsje. Schouten wist zelf in de tweede training zijn tijd nog tweemaal aan te scherpen maar de verbeteringen waren te gering voor positiewinst.<br /> <br /> Die positiewinst zat er voor de overige Nederlanders ook niet in. Ernst Dubbink bezette na de eerste training een 14e plaats en dat bleef ook zijn startpositie. Op dezelfde vierde rij staat ook Thomas van Leeuwen die de 16e positie voor zijn rekening neemt. Een stukje verder naar achteren vinden we nog Wesley Jonker (24e), Tasia Rodink (25e) en Brian Slooten op de 250 cc viertakt Suzuki in het Nico Bakker frame.