BSB: Hill en Michael Laverty winnen op Croft

168

Worx Suzuki rijder Tommy Hill en Relentless Suzuki rijder Michael Laverty deden in het eerste weekend van de ÔshowdownÕ op het Engelse Croft goede zaken voor het Brits Superbike kampioenschap, beide rijders wisten een race te winnen en werden een keer tweede.

Na de vorige race op Cadwel Park het aantal punten van de top zes gelijk getrokken (500 punten) waarbij bonuspunten voor de eerder dit seizoen behaalde top drie posities werden opgeteld. Deze top zes Ð Tommy Hill, Ryuichi Kiyonari, Josh Brookes, Michael Rutter, Michael Laverty en Alastair Seeley – gaat in de laatste drie raceweekends met daarin zeven races strijden voor de Brits Superbike titel, de rest van de rijders strijden voor de eer en de punten achter deze top zes en het circuit van Croft stond als eerste op het programma.<br /> <strong><br /> Brits Superbike race 1</strong><br /> Bij de start van de race was het Michael Laverty die voor polesetter Tommy Hill de leiding nam gevolgd door Michael Rutter en de twee Swan HondaÕs van James Ellison en Stuart Easton. Door een crash van David Johnson kwam de safetycar even op de baan maar toen deze weer de pits in reed werd de strijd hervat.<br /> <br /> Hill zat al snel in het achterwiel van Laverty en wist de Ier in de vierde ronde te passeren en wist de leiding tot het einde van de race ondanks stevige druk van Laverty vast te houden. Niet ver achter de twee strijdende SuzukiÕs lag Rutter lange tijd op de derde plaats totdat de Brit met nog zeven ronden te gaan in de hairpin onderuit schoof waardoor Ellison, Easton en een heleboel ander rijders hem wisten te passeren. Rutter zou uiteindelijk nog als 23e en laatste over de streep komen. <br /> <br /> Ellison was op weg naar zijn eerste podium sinds geruime tijd maar met nog een aantal ronden te gaan kreeg de Swan Honda rijder een lekke voorband en moest opgeven. Hierdoor kreeg Easton, die hier vorig jaar zijn eerste overwinning pakte, de derde plaats in handen en wist die tot op de finish vast te houden.<br /> <br /> Ruim drie seconden achter Easton wist Simon Andrews de vijfde plaats te pakken voor Dan Linfoot, Josh Brookes, Andrew PittÕs vervanger Loris Baz, John Laverty, Chris Walker en Gary Mason. <br /> <br /> Ryuichi Kiyonari, voor deze race samen met Hill klassementsleider, had een crash in de Superpole en maakte vanaf de tiende plaats een slechte start waardoor hij zelfs even buiten de top 20 reed. De Japanner wist zich terug te vechten naar een 11e plaats en moest dus aardig wat punten inleveren ten opzichte van Hill. Ook titelkandidaat Alastair Seeley had problemen en kwam niet aan de finish. <br />

<strong>Brits Superbike race 2</strong><br /> Ook in deze tweede race wist Laverty bij de start de leiding te pakken voor Easton en Hill. De Worx Suzuki rijder had even wat moeite om voorbij Easton te komen maar toen dat in de derde ronde lukte werd de jacht op Laverty ingezet. De twee Suzuki rijders maakten er een mooie strijd van waarbij Hill in de 15e ronde de leiding overnam. Laverty liet dat echter niet op zich zitten, de eerste poging mislukte maar in de 17e ronde wist de Relentless Suzuki rijder de kop weer in te nemen en vervolgens Hill tot op de finish achter zich te houden.<br /> <br /> Easton wist nadat hij door Hill gepasseerd was de derde plaats vast te houden maar daarachter was het vooral in de laatste paar ronden spannend door de naar voren gekomen Kiyonari. De Japanner klom gedurende de race steeds verder naar voren en wist vlak voor de finish James Ellison en Michael Rutter te passeren en zo een belangrijke vierde plaats te pakken. Vlak achter Kiyo, Rutter en Ellison wist Tommy Bridewell als zevende plaats de finish te passeren voor Brookes, Dan Linfoot en Simon Andrews.<br /> <br /> Seeley, de overgebleven top zes titelkandidaat had wederom een moeizame race waarin hij vocht met Chrios Walker, John Laverty en Yukio Kagayama waarbij Seeley pas als 15e de finish passeerde en dit weekend dus maar één punt wist te scoren.<br /> <br /> In de stand voor het kampioenschap staat Hill nu met 570 punten op kop voor Laverty met 554 en Kiyonari met 543. Brookes (542), Rutter (521) en Seeley (506) volgen. &nbsp;<br /> <br /> <strong>Brits Supersport &nbsp;</strong><br /> Ben Wilson had kopstart in de Brits Supersport race voor James Westmoreland, Greame Gowland en de Lowes tweeling, Sam en Alex. Nadat de safetycar voor een ongeluk met Billy McConnel drie ronde rond reed wist Westmoreland in de zevende ronde Wilson te passeren waarna ook Gowland de Kawasaki rijder wist te passeren. Wilson zakte zelfs terug tot achter Alex en Sam Lowes.<br /> <br /> Een paar ronden later nam Alex Lowes de kop over en wist die vast te houden totdat hij in de elfde ronde te laat remde voor de eerste bocht waardoor Gowland op kop kwam te liggen voor Sam Lowes. Gowland kreeg echter te maken met technische problemen en moest in de voorlaatste ronde opgeven en hierdoor kreeg klassementsleider Sam Lowes de leiding in handen om die daarna niet meer uit handen te geven.<br /> <br /> Vlak achter Sam Lowes wist Westmoreland de tweede plaats te pakken terwijl Jack Kennedy zijn tweede podium van dit seizoen pakte dankzij het eerder foutje van Alex Lowes die als vierde over de finish kwam voor de Australiër Jason OÕHalloran.<br /> <br /> In het kampioenschap vinden we Sam Lowes op kop met een flinke van&nbsp; 40 punten naar Westmoreland en Lowes zou het volgende raceweekend kampioen kunnen worden, daarvoor zal hij in ieder geval zesde op beter moeten worden.&nbsp; <br /> <br /> <a target="_blank" href="/Portals/0/docs/BSB%20croft%202010%20races.pdf">Uitslagen races op Croft</a> | <a target="_blank" href="/Portals/0/docs/BSB%20standings%20na%20Croft%202010.pdf">stand na races op Croft</a><br />