BSB: Kiyonari wint eerste race op Brands Hatch, kampioenschap nog niet beslist

55

Ryuichi Kiyonari heeft een goede stap in de richting gedaan om het Brits Superbike Kampioenschap 2006 in zijn voordeel te beslissen. De Japanner won vanmiddag namelijk de eerste race op het circuit van Brands Hatch, waar dit weekend de laatste ronde van het seizoen wordt verreden. Kiyonari werd daarbij op de voet gevolgd door zijn rivaal Leon Haslam die vlak achter de Japanner als tweede finishte. De derde titelkandidaat, Gregorio Lavilla, zag zijn kansen op prolongatie van zijn titel voor een heel groot gedeelte verloren gaan door in race 1 niet aan de finish te komen.

Foto: Ryuichi Kiyonari heeft het voor een groot gedeelte zelf in de hand of hij de nieuwe Brits Superbike Kampioen 2006 gaat worden







 

Kiyonari (HM Plant Honda) won de race dus door Haslam (Airwaves Ducati) op de streep met slechts 0,181 seconde voor te blijven. Het gat naar de derde man, Michael Rutter, was echter enorm. De Stobart Honda-rijder kwam ruim 16 seconden na de race-winnaar als derde over de streep, waarmee hij echter dus wel het podium mocht completeren in deze race.

Ruim achter Rutter waren het Tommy Hill (Virgin Mobile Yamaha) en Glen Richards (Hydrex Honda) die respectievelijk als vierde en vijfde de zwart/wit-geblokte vlag zagen.

De top 10 in deze race werd gecompleteerd door de twee teamgenoten uit het Vivaldi Suzuki Team, Scott Smart (6e) en Ben Wilson (7e), de Jentin Yamaha van Simon Andrews (8e), de tweede Rizla Suzuki van James Haydon (9e) en de PR Branson Honda van Chris Martin (10e) die reeds in het bezit is van de Brits Superbike Cup-titel 2006.

De beslissing in het kampioenschap zal dus moeten gaan vallen in de allerlaatste race van het seizoen. Daarbij zal het dus voornamelijk nog gaan tussen Kiyonari en Haslam. Kiyonari staat nu op 426 punten na zijn overwinning van zojuist waarmee hij 50 punten scoorde, terwijl Haslam nu in het bezit is van 408 punten. De Japanner zal daarmee met een voorsprong van 18 punten op Haslam beginnen aan de laatste race van het jaar, waarin opnieuw 50 punten voor de overwinning te verdienen zijn. Mocht Haslam deze race winnen, dan heeft Kiyonari precies genoeg aan een derde plek. Beide heren zouden dan uitkomen op een totaal van 458 punten, maar in dat geval zal het alsnog Kiyonari zijn die tot kampioen wordt gekroond op basis van het grotere aantal overwinningen gedurende dit seizoen van de Japanner in vergelijking met Haslam. Tot slot maakt in theorie Lavilla ook nog steeds een zeer kleine kans op de titel. Door zijn nul-score in race 1 is hij blijven steken op 377 punten en daarmee zou de Spanjaard alleen nog kampioen kunnen worden als hij de tweede race van de dag wint, waarbij Kiyonari dan geen punten mag pakken en waarbij Haslam dan niet verder mag komen dan een zevende plaats.

We zullen het allemaal gaan zien in de tweede race van de dag waar we vanavond verslag van zullen doen.

 

Uitslag race 1