BSB: Michael Rutter schrijft de tweede race op Mallory Park op zijn naam

164

Michael Rutter is er in geslaagd de tweede race voor het Brits Superbike Kampioenschap op het circuit van Mallory Park te winnen. Het betekende de eerste BSB-zege voor de NW 200 Ducati-rijder sinds de race op Oulton Park in mei 2005. Aan de finish had Rutter een ruime voorsprong op Shane Byrne en Cal Crutchlow die respectievelijk als tweede en als derde werden afgevlagd.

De tweede race van de dag werd verreden onder wisselende omstandigheden. Een regenbui eerder op de dag had reeds voor een natte baan gezorgd, maar tijdens de Supersport-race, die voorafgaand aan de tweede Superbike-race werd verreden,  was er alweer een droog spoor ontstaan. Bij de start van de tweede manche begon het echter opnieuw te regenen, waardoor de keuze voor de juiste banden een ware loterij werd. Vanwege de terugkeer van de regen was een aantal coureurs, waaronder Shane Byrne en Leon Haslam, van mening dat de start uitgesteld diende te worden, maar daar werd geen gehoor aan gegeven, waarmee de race normaal van start ging. De coureurs hadden daarbij verschillende keuzes gemaakt met betrekking tot de banden, zoals twee slicks voor Michael Rutter en Cal Crutchlow, een keuze van verschillende banden voor Byrne en Tom Sykes en twee regenbanden voor Haslam en Billy McConnell.

Direct na de start waren het in eerste instantie Sykes met de Rizla Suzuki en Byrne aan boord van de Airwaves Ducati die onder de verraderlijke omstandigheden het veld aanvoerden, maar zij werden al vrij snel gepasseerd door de Relentless Suzuki by Tas van Michael Laverty en de NW 200 Ducati van Rutter. Waar veel van zijn collega’s op slick-banden aanvankelijk terugzakten, was het Rutter die comfortabel op een tweede plaats achter Laverty bleef rijden, die op zijn beurt een poging deed om weg te rijden van zijn belagers. In de vierde ronde ging het echter mis voor Laverty, want de Suzuki-rijder kwam ten val, waarmee hij de leiding schonk aan Rutter die door de steeds beter wordende omstandigheden meer en meer in het voordeel raakte met zijn slicks.

Achter de rug van Rutter werd er constant gewisseld van posities, waarbij aanvankelijk ook een aantal coureurs, op regenbanden, binnen de top 10 terug te vinden was die we daar anders minder gauw zouden terugvinden, zoals Aaron Zanotti (Red Viper Racing Honda) en Gary Mason (Quay Garage Honda). Doordat de zon echter opnieuw begon te schijnen, en daarmee tegelijk weer een droog spoor ontstond, raakten de coureurs op de intermediates en de slicks dus steeds meer in het voordeel. Zo was het Byrne die zich in de twaalfde ronde opwerkte naar een tweede plek en met nog achttien ronden te rijden, bedroeg zijn achterstand op zijn Ducati-collega Rutter zo’n zes seconden. Gedurende het resterende deel van de race kreeg Byrne het echter ook steeds moeilijker met zijn machine en na halverwege de race nog de hoop te hebben gehad de aanval in te kunnen zetten op Rutter, begon Byrne langzaam maar zeker genoegen te nemen met een tweede plek.

In de slotfase van de race kreeg Byrne echter nog met behoorlijk wat tegenstand te maken van de HM Plant Honda van Crutchlow die door zijn keuze voor slicks aanvankelijk verder achter in het veld terug te vinden was, maar die door de verbeterende omstandigheden ook duidelijk aan een opmars was begonnen. Desondanks lukte het Crutchlow niet om voor Byrne te finishen, die uiteindelijk samen kort achter elkaar op zo’n 4,5 seconden van racewinnaar Rutter respectievelijk als tweede en als derde de finishlijn passeerden.

Sykes en Karl Harris (Team Yamaha) kwamen op hun beurt als vierde en als vijfde over de streep, terwijl Haslam met zijn HM Plant Honda uiteindelijk genoegen moest nemen met de zesde plek.

In de tussenstand voor het kampioenschap gaat Byrne (280 punten) vanzelfsprekend nog steeds riant aan de leiding. Zijn voorsprong op de nieuwe tweede man Crutchlow (183 punten) bedraagt op dit moment al bijna honderd punten. Camier (160 punten) is na dit weekend teruggezakt naar een derde plek, terwijl Haslam (148 punten) is blijven staan op een vierde plaats. De top 5 wordt na de races van dit weekend op Mallory Park gecompleteerd door Rutter (127 punten).

De volgende ronde voor het Brits Superbike Kampioenschap wordt verreden in het weekend van 18 tot en met 20 juli op het circuit van Oulton Park.

Race 1 + 2 (PDF) » | Stand na Mallory Park (PDF) »