BSB: Leon Camier en Leon Haslam winnen op Croft

55

Afgelopen weekend werd op het circuit van Croft de tiende ronde voor het Brits Superbike Kampioenschap afgewerkt. Daar waren het Leon Camier en Leon Haslam die er met de zege vandoor gingen in respectievelijk de eerste en de tweede manche. Shane Byrne kon op Croft de titel zeker stellen, maar doordat hij niet verder kwam dan een vijfde (race 1) en een vierde plaats (race 2) moesten de champagneflessen bij het team van Airwaves Ducati nog even terug in de koelkast gezet worden.

Gedurende de eerste race van de dag waren het al snel Tom Sykes (Rizla Suzuki), Leon Haslam (HM Plant Honda), Cal Crutchlow (HM Plant Honda) en Shane Byrne (Airwaves Ducati) die met z’n vieren een gaatje wisten te slaan ten opzichte van de concurrentie. Zij werden daarbij aanvankelijk op enige afstand gevolgd door Camier. De tweede Airwaves Ducati-rijder slaagde er echter al vrij gauw in de aansluiting te vinden bij het leidende kwartet. Vervolgens was het diezelfde Camier die al snel voorbijging aan achtereenvolgens Byrne, Crutchlow en Sykes om in de dertiende ronde van de race zelfs de koppositie van Haslam over te nemen.







In de ronden die volgden, lukte het Camier en Haslam om weg te rijden van de drie andere kopmannen, waarbij het uiteindelijk Camier was die naar zijn tweede overwinning van het seizoen reed. Haslam kwam op zo’n 2,5 seconden als tweede over de finish. Daarachter ontstond er echter een enorm spannend gevecht om de derde en laatste podiumplaats tussen Byrne, Sykes en Crutchlow. In een poging van Sykes om aan Byrne voorbij te gaan, raakte de Rizla Suzuki-rijder de zijkant van de Airwaves Ducati van Byrne die daarbij gedwongen werd naar buiten te drijven, waarmee Sykes de derde plek greep, terwijl Crutchlow ook voordeel had van deze toch wel enigszins dubieuze inhaalmanoeuvre door als vierde te finishen. Byrne zelf moest daarmee genoegen nemen met een vijfde plek, waarmee hij duidelijk niet tevreden was, wat wel bleek uit zijn hoofdschuddende gebaar bij het passeren van de finishstreep. Michael Rutter eindigde op grote achterstand eenzaam als zesde.

Tijdens de tweede manche waren het in eerste instantie Crutchlow en Sykes die zich enigszins los wisten te rijden van hun directe belagers, maar al vrij snel kregen ze gezelschap van Haslam en Camier. Byrne reed op dat moment nog met een kleine achterstand op een vijfde plek, na bij de start aanvankelijk te zijn teruggevallen naar een tiende positie. Doordat de top 4 het echter behoorlijk met elkaar aan de stok had, lukte het de Airwaves Ducati-rijder om de aansluiting te vinden bij het kwartet van koplopers.

In de op één na laatste ronde was het Haslam die de koppositie van Sykes wist over te nemen om vervolgens naar zijn vierde overwinning van het seizoen te rijden, op ruim een seconde gevolgd door Sykes. Ditmaal was het Crutchlow die beslag wist te leggen op de laatste podiumplaats door Byrne net vóór te blijven, terwijl de winnaar van de eerste race van de dag, Camier, ditmaal niet verder kwam dan een vijfde plaats. Rutter daarentegen kwam andermaal eenzaam en alleen als zesde over de finish, waarmee de top 6 in race 2 er precies hetzelfde uitzag als in race 1, zij het in een andere volgorde.

Doordat Byrne (388 punten) op Croft niet verder kwam dan respectievelijk een vijfde en een vierde plaats heeft hij de titel nog niet weten binnen te halen. Zijn voorsprong op de nieuwe tweede man Haslam (294 punten) bedraagt 94 punten, waarmee de Airwaves Ducati-rijder ten minste tot de races op Silverstone moet wachten, voordat hij zich de nieuwe BSB-kampioen mag noemen. Sykes staat nu derde met 290 punten, gevolgd door Crutchlow (265 punten) en Camier (241 punten).

De volgende ronde voor het Brits Superbike Kampioenschap wordt over twee weken verreden op het circuit van Silverstone.