Finishpraat: Visitekaartje afgegeven

2826
Bo Bendsneyder (11) net voor Glenn van Straalen (28) | foto© Randy van Maasdijk
Bo Bendsneyder (11) met achter hem Glenn van Straalen (28) | foto© Randy van Maasdijk

De wekelijkse rubriek Finishpraat speelt in op actualiteit, combineert verleden met heden en haalt oude herinneringen op; kortom een verhaal voor de echte motorsportfan. Bo Bendsneyder kende een uitstekend debuut in de World Supersport.

Gelukkig kon Bo Bendsneyder na het vertrek uit de Moto2 snel weer zijn rentree maken. De 25-jarige coureur gaat in 2025 rijden voor MV Agusta Reparto Corse in de World Supersport en als ‘bonus’ kon hij de laatste twee evenementen van dit seizoen al wennen aan zijn nieuwe uitdaging. In Estoril gaf Bo meteen zijn visitekaartje af. Om met een nieuwe motor en met een nieuw team in een nieuwe klasse op een onbekend circuit een vijfde en achtste plaats te behalen, is gewoon super goed! En dat terwijl Bo in de trainingen vanwege de wisselende weersomstandigheden slechts een paar droge ronden kon rijden. In de eerste race was te zien dat Bo op sommige momenten nog wat onwennig oogde. Hij verremde zich een keer en kwam een paar keer niet helemaal uit bij een bocht. Iets wat ook volkomen logisch is, wanneer je de motor nauwelijks kent. En uiteindelijk nog zonder ervaring op deze motor van een veertiende naar een achtste plaats rijden! Het tempo van Bo werd gedurende de race alsmaar beter. Zijn rondetijden gingen steeds verder omlaag, wat hem een zesde startplek voor de tweede race opleverde. In deze race was Bo zijn tempo nog beter en constanter. Het geeft tevens aan over hoeveel talent hij beschikt, anders kan jij je niet zo snel aanpassen aan deze nieuwe omgeving. Het geeft ook aan hoe hoog het niveau in de Moto2 ligt ten opzichte van de World Supersport. Bo hield in de tweede race constant zicht op de laatste podiumplaats en finishte op een knappe vijfde plaats. Volgende week kan Bo nog meer ervaring opdoen, maar dan op een circuit waar hij al heel goed de weg weet: Jerez. Ik ben erg benieuwd hoe hij daar kan presteren en met wat voor indruk hij het World Supersport seizoen kan afsluiten.







Maar het allermooiste was om het enthousiasme van Bo te zien. Zeker de laatste jaren in de Moto2 verliepen zowel op als naast de baan moeizaam. Dat was regelmatig van het gezicht van Bo af te lezen. En volkomen begrijpelijk. Ik had met hem na de eerste race in Estoril even contact en je kon het enthousiasme in zijn stem horen. Zoals Bo het zelf ook noemde; “Het belangrijkste is dat het plezier in het racen terug is.” En zo is het ook, want zonder plezier kan je ook niet presteren. Er zijn meer rijders geweest die hun plezier in de World Supersport hebben teruggevonden. Een aantal van hen rijden zelfs nu in de top van de World Superbike. Nicolò Bulega is daar het beste voorbeeld van, maar ook Andrea Locatelli en Dominique Aegerter waren ooit ‘verloren’ in de Moto2 en zijn via een titel in de World Supersport naar de World Superbike gegaan. Ik wil voor Bo de lat niet gelijk te hoog leggen, maar ik weet wel dat hij qua talent niet hoeft onder te doen voor Bulega, Locatelli en Aegerter. Hopelijk kan Bo nog jarenlang plezier hebben in het WorldSBK paddock en dan hebben wij Nederlandse fans dat ook.

Maar de Nederlandse rijders zijn sowieso sterk vertegenwoordigd in het WorldSBK paddock. Michael van der Mark staat nu zesde in het World Superbike kampioenschap. Glenn van Straalen schuurt tegen de top-vijf in de World Supersport aan en in de World Supersport 300 kunnen ‘we’ komend weekend de derde Nederlandse wereldtitel binnen vijf jaar behalen. Na tweemaal Jeffrey Buis in 2020 en 2023 maakt nu Loris Veneman nu kans om wereldkampioen te worden in Jerez. Een week eerder tijdens de Grand Prix van Japan eindigden Collin Veijer (Moto3) en Zonta van den Goorbergh (Moto2) beiden in de top-vijf, dus zo slecht doen wij het als klein motorsportland momenteel nog niet.

En tot slot nog even een kijktip – mocht je het nog niet gezien hebben – voor de  motorsportfans; kijk de zinderende ontknoping terug van het British Superbike kampioenschap op Brands Hatch, want dat was maximaal genieten!

Tot volgende week,
Asse Klein



Volg Racesport.nl ook via de onderstaande social mediakanalen

Facebook | InstagramX | Threads | YouTube   



       Vrijwillige bijdrage     

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’



Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende.