Gresini Racing Moto2 hoofdsponsor QJ Motor eist ontslag Manuel González

9048
Manuel González met een 'hachimaki' | © Gresini Racing

QJ Motor, hoofdsponsor van het Gresini Racing Moto2 team, heeft geëist dat Manuel González ontslagen wordt. De Spanjaard won afgelopen zondag de Japanse Grand Prix maar droeg op de grid een ‘hachimaki’, iets dat volledig in het verkeerde keelgat is geschoten van de Chinese hoofdsponsor. 

De Chinese motorfietsfabrikant QJ Motor heeft het Gresini Racing team in de Moto2 klasse – waarvan het de hoofdsponsor is – opgeroepen om Manuel González onmiddellijk te ontslaan, nadat hij een traditionele Japanse hachimaki-hoofdband droeg. Gonzalez, die afgelopen weekend zijn eerste Grand Prix overwinning behaalde in de Moto2 klasse op het Mobility Resort Motegi in Japan, droeg de hoofdband op de grid voor de start van de race.







De hachimaki is een traditioneel Japans kledingstuk uit de samoerai-tijd en werd tijdens de Tweede Wereldoorlog veel gebruikt door het Japanse leger, vooral door kamikazepiloten tijdens zelfmoordmissies. De invasie van Japan in China, die twee jaar voor het begin van de oorlog in Europa plaatsvond, wordt door historici gezien als een van de wreedste oorlogsmisdaden van het wereldwijde conflict en resulteerde in de dood van ongeveer 20 miljoen Chinese burgers.

Als gevolg hiervan heeft de hachimaki, die in het Westen wordt geassocieerd met vechtsporten en nog steeds door veel Japanse atleten wordt gedragen, in China een heel andere context. QJ Motor beschreef de beelden van González die de hachimaki droeg als “een zeer disharmonisch tafereel”.

QJ Motor erkende weliswaar dat Gonzalez geen kwaad in de zin had, maar riep zijn team Gresini Racing toch op hem te ontslaan met nog vier Grand Prix weekenden te gaan in 2024. Hieronder is het officiële statement te lezen dat gepubliceerd is op de website van QJ Motor.


Verklaring over het gedrag van partnercoureurs op Mobility Resort Motegi in Japan

Onlangs, tijdens het langverwachte MotoGP evenement in Motegi, Japan, in oktober 2024, won het QJMOTOR-team de race met uitstekende prestaties. Er deed zich echter een zeer disharmonische scène voor op het circuit: González, de coureur van het coöperatieve team GRESINI, reageerde voor de start.

Op uitnodiging van de organisator droeg hij in het geheim de ‘Bojuan’-versiering van het gastland om te verschijnen en deze op sociale platforms te verspreiden. Hoewel het een onbedoelde daad was, omdat hij een Europese speler was en de Chinese geschiedenis niet begreep, heeft dit gedrag de nationale gevoelens van Chinese renners en mensen geschaad.

Na het incident heeft Qianjiang Motorcycle onmiddellijk serieuze stappen ondernomen bij het samenwerkende Gresini-team, waarbij het team werd verzocht de relevante foto’s en video-inhoud die was vrijgegeven onmiddellijk te verwijderen, en het team werd verzocht de samenwerkingsrelatie met de rijder onmiddellijk te beëindigen.

Sinds de oprichting heeft Qianjiang Motorcycle zich gehouden aan het kernconcept van “vindingrijkheid en het nastreven van uitmuntendheid” en elke motorfiets zorgvuldig vervaardigd, met het streven om hoge kwaliteit, uitstekende prestaties en hoge kostenprestaties perfect te integreren, en heeft veel lof gekregen van binnenlandse en buitenlandse markten.

Klik hier voor het officiële statement van QJ Motor.


Inmiddels lijkt de situatie weer enigszins afgekoeld te zijn. González zal het team sowieso aan het einde van dit seizoen verlaten en overstappen naar het Intact GP Moto2 team. Het is nog maar de vraag of hij er volgende week in Australië weer bij is, in het ergste geval mist de Spanjaard de laatste vier Grand Prix weekenden van dit seizoen. Na het behalen van de overwinning in Japan staat González zesde in het Moto2 kampioenschap.



Volg Racesport.nl ook via de onderstaande social mediakanalen

Facebook | InstagramX | Threads | YouTube   



       Vrijwillige bijdrage     

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’



Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende.