Yamaha R125 Cup powered by KicXstart: Winst in Assen en kampioenstitel voor JayJay den Hoed

349
jayjay-den-hoed
JayJay den Hoed | foto© Mariska Grob

JayJay den Hoed heeft in Assen de laatste wedstrijd van het seizoen gewonnen. Op de TT Junior Track was hij in beide races titelkandidaten Lars Weterings en Matthew Luisman te snel af, waardoor hij niet alleen de dagzege op zijn naam schreef maar ook de kampioenstitel in de Yamaha R125 Cup.

De zevende en laatste wedstrijddag werd verreden op zondag 6 oktober in Assen. De TT Junior Track is bekend terrein, maar dit keer werd er op een lay-out gereden waar nog niemand op gereden had. Onder prima weersomstandigheden vingen de coureurs aan met hun kwalificaties. Lars Weterings noteerde daarin de snelste tijd voor JayJay den Hoed en Matthew Luisman. Ook in de tussenstand van het kampioenschap ging Weterings voorafgaand aan de laatste wedstrijd aan de leiding met 218 punten, 4 punten meer dan Den Hoed en 5 punten meer dan Luisman. Met in beide races 25 punten te verdienen beloofden het dan ook een zeer spannende ontknoping van het kampioenschap te worden.

Race 1

Terwijl Den Hoed en Luisman in de eerste race een uitstekende start hadden was dat voor polesitter Weterings niet het geval. Hij sloot aan in de achtervolgende groep terwijl Den Hoed en Luisman samen afstand namen. Kort nadat Weterings de koppositie van de achtervolgende groep over wist te nemen van Nino Costantin kwam Luca van der Velde hem voorbij. Inmiddels hield Den Hoed het tempo hoog en samen met Luisman bouwden ze hun voorsprong verder uit. Luisman volgde maar lukte het niet een echte aanval in te zetten, waardoor Den Hoed na 15 ronden als winnaar over de finish kwam. Luisman werd tweede. Op ruime afstand ging het gevecht om de derde plaats verder. Weterings was erin geslaagd de leiding van de groep weer over te nemen maar lukte het niet om weg te rijden. Hij kwam niet meer in de buurt van de rondetijden die hij in de kwalificatie neerzette en moest toezien hoe Van der Velde hem in de laatste ronde voorbij kwam en derde werd. Van der Velde zou later een plaats worden teruggezet vanwege inhalen onder de gele vlag, waardoor Weterings toch nog als derde werd geklasseerd en 16 punten bij kon schrijven.

Race 2

De tweede race zou de beslissende voor het kampioenschap worden. Den Hoed begon daaraan met vijf punten voorsprong op Weterings en zes op Luisman. Wederom hadden Den Hoed en Luisman een prima start en dit keer was ook Weterings goed weg. Den Hoed nam opnieuw de leiding, Weterings en Luisman volgden en het drietal sloeg al snel een gat naar de rest van het veld. Lang bleef de volgorde ongewijzigd maar in de eindfase maakte Weterings een fout bij het aanremmen van een bocht, waardoor hij Den Hoed raakte en Luisman op zijn beurt Weterings niet kon ontwijken. Het ging allemaal nog net goed en iedereen bleef overeind. Luisman nam de tweede plaats over en voerde de druk op Den Hoed verder op. Het lukte Den Hoed zijn hoofd koel te houden en als winnaar onder de zwart-wit geblokte vlag door te komen. Luisman werd tweede voor Weterings. Achter het drietal was het Luca van der Velde die het gevecht om de vierde plaats wist te winnen van Erik Bruns en Mika Tiemens.

Dagklassement en kampioenschap

De uitslag van het dagklassement was hetzelfde als die van beide races: Den Hoed won voor Luisman en Weterings. En ook de eindstand van het kampioenschap was hetzelfde. Den Hoed stelde niet alleen de titel van snelste rookie veilig maar ook de kampioenschapstitel. Luisman eindigde met slechts negen punten verschil op een tweede plaats en Weterings werd derde.

JayJay den Hoed hield in Assen het hoofd koel en mag zich de nieuwe Yamaha R125 Cup kampioen noemen. Hij krijgt niet alleen een kampioensbeker uitgereikt, want voor de kampioen van de R125 Cup stelt Yamaha Benelux ieder jaar een raceklare Yamaha R3 ter beschikking waarmee deelgenomen kan worden aan de Yamaha Racing bLU cRU Benelux R3 Cup.

JayJay den Hoed: “Het ging goed vandaag, maar dat was niet altijd vanzelfsprekend. Het was een jaar vol emoties. Bij de vijfde wedstrijd van het seizoen in Assen ging ik na een sterke eerste race in de tweede onderuit, en ook bij de tweede wedstrijd in Veldhoven ging het niet helemaal lekker. Vandaag ging het dan weer perfect, en met de titel op zak ben ik natuurlijk super tevreden! Nu kan ik me gaan voorbereiden op de Yamaha R3!”