Glenn Irwin en Ryde winnen zondag op Donington Park, intense BSB-titelstrijd gegarandeerd

0
V.l.n.r. Glenn Irwin, Kyle Ryde en Tommy Bridewell | © Bennetts British Superbike Championship

Glenn Irwin en Kyle Ryde hebben zondag de twee British Superbike races gewonnen op Donington Park. Irwin wist Race 2 van het weekend te winnen voor Tommy Bridewell en Ryde terwijl Ryde de laatste race domineerde voor mede Yamaha-coureurs Danny Kent en Ryan Vickers. Het is nu al verzekerd dat de BSB-titel pas op zondag in Brands Hatch beslist zal worden.

Na een spannende eerste British Superbike race op Donington Park stonden er zondagmiddag nog twee op het programma. Het was minder zonnig en opnieuw behoorlijk fris op het Engelse circuit.

Race 2
Het was Tommy Bridewell die vanaf pole position vertrok voor Kyle Ryde, Glenn Irwin en Andrew Irwin. Glenn Irwin viel meteen aan en schoof op naar de tweede plaats, maar door een foutje bij de Melbourne Hairpin viel hij terug naar de derde plaats.

Bridewell behield de leiding tot de vijfde ronde toen Glenn Irwin voor het eerst de aanval inzette op de regerend British Superbike kampioen. Bridewell wist echter direct te counteren en heroverde de positie bovenaan. Een ronde later probeerde Irwin het opnieuw en nu had de Hager PBM Ducati-rijder wel de leiding overgenomen.

Irwin behield daarna de koppositie, ondanks het feit dat er gedurende de race bijna geen verschil was tussen de eerste vier rijders. In de tiende ronde kwam Ryde aan de leiding met een uitremactie in de Melbourne Hairpin maar Irwin vocht terug en zou daarmee twee ronden later ook de overwinning behalen.

In de voorlaatste ronde wist Bridewell nog een crash te voorkomen in de zeer snelle Craner Curves. Hij was zeker nog strijdbaar en wist de tweede plaats met een mooie manoeuvre op Ryde over te nemen. Danny Kent werd daarachter vierde en hield Charlie Nesbitt achter zich met verder Andrew Irwin, Lee Jackson, Christian Iddon, Max Cook en Josh Brookes die de top tien compleet maakten.

Race 3
Vanaf pole position was het Glenn Irwin die als leider de eerste bocht inging voor Honda Racing coureurs Tommy Bridewell en Andrew Irwin. Danny Kent nam de vierde plaats in handen voor Kyle Ryde en Christian Iddon met verder Ryan Vickers, Leon Haslam, Charlie Nesbitt en Lee Jackson in de top tien.

Ryde nam al gauw de vierde plaats over van Kent waardoor de drie titelconcurrenten in de top vier reden. Aan het einde van de vierde ronde ging Ryde voorbij aan Andrew Irwin waardoor de top drie coureurs in het kampioenschap nu ook op de eerste drie plaatsen reden. Een ronde later herhaalde Ryde zijn inhaalactie en nam hij nu de tweede plaats over van Bridewell.

Ryde zette Glenn Irwin vervolgens flink onder druk maar met zijn Ducati Panigale V4 R kon de Noord-Ier goed verdedigen. In de vijfde ronde zette Ryde de aanval in en nam hij voor het eerst in deze wedstrijd de leiding over. Een ronde later sloeg Irwin terug maar hij ging wijd in de Melbourne Loop waardoor Ryde direct kon counteren. Het werd flink stuivertje wisselen maar uiteindelijk kwam Ryde op dit moment als winnaar uit het duel. Daarachter had Kent de derde plaats overgenomen van Bridewell met achter hem Andrew Irwin en Vickers die de kopgroep vormden.

In de elfde ronde had Kent de tweede plaats overgenomen achter Ryde waarmee Glenn Irwin nu naar de derde positie werd verwezen. Dit gaf Ryde de kans om een gat te slaan richting de groep die hem achtervolgde. Het ging van kwaad tot erger voor Glenn Irwin want twee ronden later ging ook Vickers aan hem voorbij waardoor er nu drie Yamaha’s aan kop reden.

De verschillen waren klein maar Ryde wist Kent net ver genoeg van zich af te houden. In de voorlaatste ronde was er echter een incident waar Christian Iddon, Jason O’Halloran en Billy McConnell bij betrokken waren. De coureurs en hun machines bleven midden op de baan liggen waardoor de rode vlag werd gezwaaid.

Het betekende dat de race daarmee ten einde was gekomen en Ryde de winnaar werd voor Kent en Vickers. Glenn Irwin werd vierde voor Bridewell en Andrew Irwin.